Kultúra 18. december 2015

Budeš aj plakať, keď sa necháš skrotiť

Daniela Bučková
Daniela Bučková
Knižný príbeh zlatovlasého chlapca, rozmarnej ruže, skrotenej líšky a stroskotaného letca očaril svet. Deti i dospelí preto v očakávaní zatajili dych, keď Malý princ vstúpil aj na filmové plátna.
Knižný príbeh zlatovlasého chlapca, rozmarnej ruže, skrotenej líšky a stroskotaného letca očaril svet. Deti i dospelí preto v očakávaní zatajili dych, keď Malý princ vstúpil aj na filmové plátna.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Daniela Bučková

Budeš aj plakať, keď sa necháš skrotiť
Foto: lepetitprince-lefilm.com

Keď už bolo jasné, že Mark Osbourne zasadne na režisérsku stoličku a pokúsi sa vdýchnuť život Malému princovi, fantázia malých i veľkých dostala zelenú. Dokážu filmári autenticky stvárniť múdreho chlapca? Akú podobu dostanú tajomné planéty? Objaví sa aj ruža a ovečka v debničke?

Nový pohľad na Exupéryho hrdinu

Hlavnou postavou filmovej podoby nesmrteľného diela je bezmenné dievčatko. Už tento fakt je prekvapením, dá sa však vysvetliť. Ani letec, ktorý v knihe stretol na púšti Malého princa, nemal meno. Pravdaže, bol to spisovateľ sám.

Vo filme vystupuje ako veselý a trochu výstredný starček. Žije v susedstve dievčatka a jeho ambicióznej matky, ktorá dcérinu budúcnosť naplánovala do posledného detailu. Okatá tmavovláska sa túži vymaniť zo zajatia pravidiel, termínov a povinností.

Tajomný sused ju vtiahne do nezabudnuteľného dobrodružstva. Ukáže jej bezhraničný svet krásy a dobra, v ktorom je všetko možné.

Dievčatko dokáže vidieť srdcom a to je už len krôčik k tomu, aby spoznalo skutočného Malého princa. Stretnutie na streche mrakodrapu prekvapí ju aj diváka, pretože zlatovlasý chlapec už nie je taký, ako býval.

Papier, hlina a Hans Zimmer

Filmovú adaptáciu rozprávky pre dospelých zvládli Francúzi so cťou. Hoci fyzické oči nie všetko správne vidia, tu sa môžu popásť na dvojakej grafike. Scény z knižnej predlohy sú výsledkom animácie vo forme papiera a keramickej hliny.

Hudbu skladal majster svojho remesla Hans Zimmer spolu s Richardom Harveyom. Podmanivé tóny francúzskych šansónov pohladia ušné bubienky.

Príbeh je ku koncu trochu rozvláčny, no či je 106 minút priveľa, už závisí od vkusu každého jednotlivca. Milovníci Exupéryho najslávnejšieho diela kozmetické nedostatky určite veľkoryso prehliadnu.

Vytvoriť si putá

Malý princ je plný kontrastov. Sivý svet striktných pravidiel a rovných línií udupáva dušu v rozlete, kým svet fantázie jej predkladá hýrivé farby a vnemy.

Zachmúrení dospelí pripomínajú divákovi, aké smutné je žiť bez úsmevu. Rozjarený starček s veselým dievčatkom ho pozývajú, aby sa s nimi podieľal na vytváraní radostného sveta, kde nádej nikdy nezomiera.

Múdra líška hovorí, že skrotiť znamená vytvoriť si putá. Tvorcovia filmu sebavedome vykročili v Exupéryho stopách a k známym citátom z knihy pridali svoje vlastné myšlienky.

 „Riskuješ, že budeš aj plakať, keď sa necháš skrotiť.“ Tieto slová rezonujú vo svete, kde ľudia často považujú slzy za znak slabosti. Pripomínajú, že ak chceme vytvárať plnohodnotné vzťahy, musíme odhaliť svoju dušu a ísť s kožou na trh.

Malý princ pozýva diváka, aby sa vrátil do bezstarostného sveta nedospelých a rozdúchal vo svojom srdci plamienok potrebnej detskej jemnosti.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0