Spoločnosť 16. september 2020

Potraty Viac životov by sme mohli zachrániť aj dnes, chýbajú však peniaze

Kristína Votrubová
Kristína Votrubová

Ženy, ktoré neplánovane otehotneli, potrebujú počuť slová nádeje a vidieť, že existujú spôsoby, ako situáciu zvládnuť.

Ženy, ktoré neplánovane otehotneli, potrebujú počuť slová nádeje a vidieť, že existujú spôsoby, ako situáciu zvládnuť.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Kristína Votrubová

Viac životov by sme mohli zachrániť aj dnes, chýbajú však peniaze
FOTO TASR – Radovan Stoklasa

V roku 2007 sa v Španielsku začalo hovoriť o reforme zákona o potratoch a o tom, ako z nich spraviť zákrok, na ktorý má právo každá žena. To podnietilo vznik viacerých pro-life organizácií, ktoré proti tejto zmene bojovali. Medzi nimi bola aj nadácia Red madre, po slovensky Materská sieť. Boj však prehrali a potrat sa napokon stal v krajine od roku 2010 voľne dostupným.

Red madre však funguje ďalej, z legislatívneho boja sa presunula do praxe a dnes má pobočky po celej krajine, stovky dobrovoľníkov a iba za minulý rok vďaka nim v tehotenstve pokračovalo 2600 žien, ktoré pôvodne zvažovali potrat.

Ako pre Postoj vysvetlila aktuálna šéfka nadácie Amaya Azcona, ich cieľom dnes nie je bojovať proti zákonom, ale podporiť život, ktorý vznikol. „Naša misia je, aby žiadna žena nešla na potrat preto, že jej nikto nepomáha. Sme obrancovia materstva,“ objasnila.

Viaceré americké štúdie totiž ukazujú, že hlavným dôvodom, prečo ženy tehotenstvo umelo ukončili, bolo to, že si dieťa nemohli finančne dovoliť. Ak by ich situácia bola iná, dieťa by si nechali. O tom nehovoria len pro-life organizácie. Keď americký Guttmacher Institute, ktorý lobuje za potraty, robil v roku 2004 prieskum medzi ženami, ukázalo sa, že až 73 percent opýtaných uvádzalo, že pre potrat sa rozhodli preto, že si dieťa nemôžu dovoliť. Podobne dopadla rovnaká štúdia už v roku 1987.

Red madre sa tak snaží ženám dať v prvom rade podporu, ktorá im chýba od partnera či rodiny. Keď sa im žena ozve, pozrú sa spolu na jej situáciu, informujú ju o tom, že ju nikto nemôže nútiť ísť na potrat, ako aj o stave jej dieťaťa. Ako totiž vysvetlila Azcona, často sa stáva, že ženy, ktoré k nim prichádzajú, sú „pod emocionálnym tlakom svojich partnerov, ktorí im hovoria, že buď pôjdu na potrat, alebo s nimi končia. To je pre ženu veľmi obmedzujúca situácia, ona to dieťa totiž chce.“ V nadácii tak dostane nástroje, ktoré jej pomôžu napredovať a dajú jej nádej.

„Hovoria nám, že práve to je to najdôležitejšie. Naše dobrovoľníčky im ukazujú, že ich situácia nie je taká zlá, taká vážna, že je veľa ťažkých situácií, ale že máme kapacitu ich zvládnuť a z dlhodobého hľadiska je dieťa, ktoré čakajú, pre ne veľkým dobrom,“ opisuje Azcona. Inokedy ženám radia, ako správu o tehotenstve oznámiť doma partnerovi alebo rodičom.

No a potom nasledujú praktické záležitosti ako psychologické, gynekologické, sociálne poradenstvo či zabezpečenie materiálnych potrieb a niekedy aj bývania. Ženám taktiež poskytujú kurzy prípravy na materstvo.

Ochranu matiek podporí Google aj Procter&Gamble

Celá vec sa však nekončí pôrodom a novým matkám pomáhajú aj prvé dva roky života bábätka. Na jednej strane dodávajú plienky, oblečenie či výživu rodinám, ktoré si ich nemôžu zabezpečiť. Okrem materiálnej pomoci však ženám pomáhajú aj s hľadaním práce a v niektorých prípadoch poskytujú aj základné formačné kurzy, ktoré zvyšujú šance, aby sa uplatnili na trhu práce. Niekedy im zasa odporučia iné neziskovky, ktoré poskytujú špecializované kurzy, a neskôr pomáhajú aj so zamestnaním sa.

Čo je možno prekvapivé, Red madre podporuje množstvo veľkých firiem, ktoré by inak pro-life organizácie či boj za život nikdy otvorene nepodporili. Medzi ich sponzorov tak patria spoločnosti ako Procter&Gamble, Google, Women´s Secret či viaceré španielske banky. Podľa šéfky nadácie je to vďaka tomu, ako na celú problematiku nazerajú. „Základom našej nadácie je obrana práva ženy na materstvo. No a to, že bránime ženu, ktorá sa rozhodla mať svoje dieťa, je blízke mnohým spoločnostiam,“ vysvetlila.

Okrem konkrétnej pomoci ženám, ktoré nechcene otehotneli, však nadácia bojuje aj za väčšie uznanie ženy – matky v spoločnosti. Preto napríklad bojujú za to, aby firmy, ako aj štát umožnili matkám skĺbiť prácu aj rodinu formou flexibilných úväzkov či iných možností. Po 13 rokoch existencie má Red madre pobočky po celom Španielsku a iba v minulom roku poskytla pomoc takmer 32-tisíc ženám.

Ako je to na Slovensku?

Organizácie snažiace sa pomôcť ženám, ktoré nechcene otehotneli, fungujú aj na Slovensku. Najväčšou je poradňa Alexis. Tá poskytuje základné sociálne a psychologické poradenstvo osobám zaskočeným neplánovaným tehotenstvom a osobám, ktoré sa trápia po spontánnom alebo umelom potrate. Neprichádzajú za nimi totiž iba ženy, ale niekedy sa stáva, že sa ozývajú aj muži.

Ak je to potrebné, v spolupráci s darcami a ďalšími pomáhajúcimi organizáciami vedia ženám pomôcť aj materiálne či finančne. „Každý, kto sa na nás obráti s prosbou o pomoc, u nás dostane priestor na vypočutie a vyrozprávanie toho, čo ho trápi. My potom prichádzame s ponukami, ako by sa daný problém dal riešiť a s čím vieme pomôcť,“ dodala štatutárna zástupkyňa poradne Zuzana Stohlová Kiňová. Celkovo tak v minulom roku riešili 264 nových prípadov.

Celý projekt iniciovalo občianske združenie Fórum života, ktoré má pod svojimi krídlami aj projekt Zachráňme životy. Ide o systém pravidelnej finančnej pomoci, ktorou sa má pomôcť tehotným matkám v ťažkej situácii. Okrem neho existujú centrá konkrétnej pomoci Femina, ktoré sú v Snine, Leviciach a Poprade.

Pomohla by dotačná schéma zameraná na pomoc tehotným

Tieto projekty však majú jeden problém, a tým je nedostatok financií. Fungujú z darov, z poukázaných dvoch percent a tiež píšu projekty, cez ktoré získavajú štátnu podporu. To je však podľa Stohlovej nesystémové riešenie, a ak im podpora nepríde, ich činnosť je ohrozená. „Ak by sme mali viac financií ako teraz, mohli by sme zachytiť viac prípadov, robiť viac aktivít – napríklad sa viac zamerať na preventívne prednášky na školách, ktoré momentálne robíme len okrajovo,“ upozornila.

V rámci ochrany počatého života by tak uvítala, keby sa pomoc neplánovane tehotným dotovala pravidelne. „Teda keby sa vyčlenil určitý balík financií, vytvorila sa dotačná schéma, ktorá by myslela aj na túto cieľovú skupinu. Ďalšou skupinou sú aj ženy po potrate, ktoré si tiež zaslúžia našu pozornosť a podporu,“ navrhla.

Potraty a ich obmedzenia sú horúcou témou aj v parlamente a na schôdzi, ktorá sa dnes začala, by sa malo hlasovať aj o zmenách  v zákone, ktorý ich reguluje. Príde však aj k systematickej podpore žien, ktoré neplánovane otehotneli? Lucia Drábiková z OĽaNO, ktorá je jedna z predkladateliek novely sprísňujúcej potraty, sa ešte v júli pre Denník N vyjadrila, že po tomto zákone prídu aj ďalšie. O čo presne pôjde, však v tejto chvíli nie je jasné, rovnako ako vôbec nie je jasné, či predložený zákon vôbec prejde.

Minister práce Milan Krajniak prišiel s návrhom zaviesť tehotenskú dávku. Tá sa má týkať pracujúcich žien, prípadne študentiek, nepokryje však napríklad ženy bez práce, ktoré sa po otehotnení ocitajú v ťažkej situácii. No ide o dobrý krok, ďalšie by mali nasledovať.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0