Komentáre a názory 26. máj 2020

Pomery v Smere Prečo Pellegrini uvažuje, že zo súboja s Ficom radšej vycúva

Jozef Majchrák
Jozef Majchrák

Robert Fico kontroluje mocenské nástroje, ktoré môžu výrazne ovplyvniť výsledok snemu.

Robert Fico kontroluje mocenské nástroje, ktoré môžu výrazne ovplyvniť výsledok snemu.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jozef Majchrák

Prečo Pellegrini uvažuje, že zo súboja s Ficom  radšej vycúva
Foto: TASR/Martin Baumann

Bol koniec apríla, dva mesiace po voľbách, keď sa expremiér Peter Pellegrini po prvýkrát jasnejšie vyjadril, ako vidí svoju politickú budúcnosť. Signál, ktorý vyslal, bol jasný. Chce vyzvať Roberta Fica na súboj o post predsedu strany a ak neuspeje, tak zo strany odíde.

„Keď príde ten čas, a nemalo by to trvať veľmi dlho, ak si strana Smer chce zachovať nejakú mieru vplyvu aj rešpektu v tejto krajine, bude musieť prísť na stôl otázka, kto má stranu ďalej viesť. A v prípade, že bude táto otázka na stole, budem určite patriť k tým, ktorí sa budú uchádzať o to, že by chceli vtlačiť novú tvár Smeru. (…) Keď to nepôjde, potom aj ja ako osoba a možno aj niektorí ďalší kolegovia budeme musieť zvážiť, akým iným spôsobom zabezpečiť ľuďom, ktorí si želajú sociálnu politiku alebo novú modernejšiu politiku a chcú mať takúto politickú stranu, ako im potom v tomto vyhovieť,“ povedal vtedy Pellegrini v rozhovore pre TASR.

Odvtedy prešli dva mesiace a z vnútra Smeru sa začínajú množiť signály, že k súboju Pellegrini verzus Fico nakoniec ani nemusí dôjsť, a prvý z nich sa ešte pred snemom strany môže pobrať cestou vlastného politického projektu.

Dôvodom sú mocenské pomery v strane, ktoré má Robert Fico úplne pod kontrolou a dokáže prostredníctvom nich zariadiť, aby Pellegrini vo vnútrostraníckom zápase ťahal za kratší koniec.

Mapa rozloženia síl vyzerá tak, že Fico má za sebou väčšinu v predsedníctve Smeru aj v poslaneckom klube strany.Zdieľať

Mapa rozloženia síl vyzerá tak, že Fico má za sebou väčšinu v predsedníctve Smeru aj v poslaneckom klube strany. Spomedzi poslancov sú jasne na Pellegriniho strane Richard Raši, Peter Žiga, Denisa Saková, Peter Kmec, Ľubica Laššáková a Matúš Šutaj-Eštok. K tejto skupine sa opatrne kloní aj trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Potom je tu poslanec Erik Tomáš, ktorý sa síce prihovára za zmenu na čele strany, ale chcel by ju docieliť koordinovaným pokojným odovzdaním moci. To by však bolo možné len v prípade, že by sa Robert Fico rozhodol napríklad zo zdravotných dôvodov stiahnuť a stranu by odovzdal Pellegrinimu. Čo v tejto chvíli nevyzerá pravdepodobne.

Rovnako dôležité ako poslanecký klub je však aj predsedníctvo strany, kde má Fico tiež navrch. Prostredníctvom tohto orgánu dokáže Fico ovplyvniť nielen termín snemu strany, ale aj zloženie jeho delegátov. Pellegrini sa v tomto trinásťčlennom telese môže naplno spoľahnúť len na Žigu, Sakovú a Rašiho. 

Pre Pellegriniho by bol výhodnejší skorší termín než plánovaný december. Musí totiž kalkulovať s možnosťou, že čím viac bude čas plynúť, jeho premiérska aura bude blednúť a osobná popularita klesať.

O termíne snemu rozhoduje predsedníctvo. Existuje síce aj možnosť zvolania mimoriadneho snemu v skoršom termíne, musí však o to požiadať minimálne päť krajských rád strany. Pellegrini by sa však v prípade takejto iniciatívy mohol spoľahnúť len na tri kraje. Košice, Prešov a Banskú Bystricu.

Najmä však môže predsedníctvo výrazne ovplyvniť to, kto budú účastníci snemu. Je rozdiel, či sa zvolí kľúč, že delegátmi budú zakladajúci členovia, poslanci a dvaja straníci z každého okresu. Alebo sa zvolí veľkorysejší variant, že okresy budú môcť nominovať väčší počet delegátov, podľa počtu svojich členov. Napríklad jedného delegáta na každých sto členov. V minulosti už Smer použil obidva z týchto variantov snemovania.

Užší variant snemu vyhovuje viac Ficovi, ktorý tak bude mať väčšiu kontrolu nad zložením delegátov, početnejší model by zase zvyšoval Pellegriniho šance. Kreovanie snemu je tak ďalšia z dôležitých vecí, pri ktorej by Fico v prípade vnútrostraníckeho súboja vedel využiť svoju mocenskú prevahu.

Toto všetko sú pre Pellegriniho silné argumenty v prospech toho, aby zbytočne neplytval energiou na vopred prehratý zápas s Ficom a radšej sa naplno sústredil na prípravu nového politického subjektu.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0