Komentáre a názory 13. máj 2019

Časovo neobmedzený sexuálny štrajk má mužov dostať do kolien

Lukáš Krivošík
Lukáš Krivošík
Koho chce vlastne vytrestať herečka Alyssa Milano?
Koho chce vlastne vytrestať herečka Alyssa Milano?
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lukáš Krivošík

Časovo neobmedzený sexuálny štrajk má mužov dostať do kolien
Americká herečka Alyssa Milano. FOTO – TASR/AP

Venujte nám minútu, skôr ako začnete čítať

Články na Postoji nie sú spoplatnené, aby ich mohlo čítať čo najviac ľudí. Vznikajú najmä vďaka pravidelnej mesačnej podpore od čitateľov, ľudí, ako ste vy. Budeme si veľmi vážiť, ak nás budete podporovať. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe článkov, ako je tento. Ďakujeme!

Redakcia Postoja

 

Americkí pro-liferi, zdá sa, objavili schodnú cestu, ako výrazne obmedziť potraty. Sú ňou takzvané návrhy zákonov o bití srdca na úrovni jednotlivých štátov USA.

Ich pointou je, že potraty by sa nemohli legálne vykonávať po tom, ako bol nenarodenému dieťaťu zistený tlkot srdca (teda približne v šiestom týždni tehotenstva). O tejto téme sme už písali TUTU.

Republikáni, ktorí tieto návrhy zákonov predkladajú, rátajú s tým, že aj keď ich zástancovia potratov napadnú na súdoch, majú reálnu šancu na podporu pro-life postoja zo strany Najvyššieho súdu. Prezident Donald Trump tam už totiž stihol presadiť dvoch konzervatívnych sudcov a na súde by mohla existovať konzervatívna väčšina (aj keď sudcovia môžu prípad od prípadu hlasovať aj veľmi nepredvídateľne).

Minulotýždňový podpis guvernéra štátu Georgia pod tamojší zákon o bití srdca viedol v piatok americkú herečku Alyssu Milano k bizarnej iniciatíve. Na Twitteri vyzvala ženy k sexuálnemu štrajku:

„Naše reprodukčné práva sú vymazávané. Kým ženy nebudú mať zákonnú kontrolu nad svojimi telami, nemôžeme proste riskovať tehotenstvo. PRIPOJTE SA KU MNE tým, že nebudete mať sex, kým nezískame späť svoju telesnú autonómiu. Volám po sexuálnom štrajku. Podajte to ďalej.“

Neobvyklý nápad herečky, známej zo seriálu Čarodejnice, zarezonoval v amerických i svetových médiách. Väčšinou vzbudil úsmev na perách, no našli sa aj podporovatelia. Napríklad herečka Bette Midler.

Milano, ktorá podporovala aj hnutie MeToo a minulý rok sa zúčastnila v publiku aj na senátnom vypočúvaní sudcu Bretta Kavanaugha, na podporu svojho nápadu vybrala aj niekoľko historických príkladov, keď si ženy mali vymôcť politické zmeny odopretím sexu svojim mužom. Našla teda herečka konečne prostriedok nátlaku, ktorý na mužov zaberie?

Jej nápad v skutočnosti nie je bez výhrad prijímaný ani medzi feministkami. Volanie americkej herečky po sexuálnej abstinencii napokon s istou iróniou podporili paradoxne niektorí pro-liferi, ako si všimol konzervatívny internetový portál Townhall. Aj keď nie kvôli „reprodukčným právam“.

V skutočnosti ide o úlet. Ľahko by to odhalilo niekoľko kontrolných otázok.

Napríklad, mali by ženy, ktoré zastávajú právo na potrat, odoprieť sex všetkým mužom alebo len vtedy, keď je ich partner pro-life? Človek si ľahko predstaví situáciu v spálni progresívneho páru, kde žena i muž sú za potraty, ale žena vyhlásila sexuálny štrajk: „Rozumiem ti, moja, ani mne sa nepáči nový zákon v Georgii, ale čo s tým narobím ja?“ – Môže sa pýtať úbohý muž, zástanca práva na voľbu.   

Sexuálnym štrajkom tak liberálne ženy môžu vytrestať hlavne svojich liberálnych mužov. Aj keď sa postoje k potratom a stranícka príslušnosť nie úplne prekrývajú, pred tromi rokmi boli zverejnené zaujímavé čísla, podľa ktorých 55 percent amerických manželstiev je politicky homogénnych. Inými slovami, obaja partneri sú buď voliči demokratov, alebo republikánov.

Len 6 percent manželstiev je takých, kde ženy volia demokratov a muži republikánov. Ak by sme pre zjednodušene prijali predpoklad, že republikáni sú automaticky pro-life a demokrati automaticky pro-choice, len v prípadoch týchto manželstiev by sexuálny štrajk mohol slúžiť ako efektívny prostriedok nátlaku.

Prirodzene, tieto odhady sa týkajú len manželstiev. Ťažko sa odhadujú počty nezosobášených párov, ktoré sú názorovo zmiešané v otázke potratov a sexuálne aktívne – takže by v nich sexuálny štrajk mohol fungovať ako nátlakový prostriedok.  

Realita je však ešte komplikovanejšia. Predovšetkým, v prípade potratov nejde o tému, kde sú muži uniformne za ich zákaz a všetky ženy za ich legálnosť. Alyssa Milano akoby nepočítala s tým, že aj ženy môžu byť pro-life.

Ako vytrestá tie? Vyzve mužských zástancov potratov, aby prestali spávať so svojimi pro-life ženami, kým nezačnú vyvíjať nátlak na zmenu legislatívy?

Je tiež problematické vydávať právo na potrat automaticky za ženský záujem alebo nejaký ženský výdobytok. Veď nenarodené deti ženského pohlavia sú tiež obeťami potratov – v niektorých krajinách dokonca tvoria dievčatká väčšiu časť potratených detí.

Niektorí kritici tiež majú problém s čudnou predstavou o sexe, ktorú cítiť z herečkinho nápadu. Akoby nešlo o niečo, na čom sa muž a žena podieľajú vzájomne, ale čosi, čo jednostranne ženy poskytujú mužom. To pôsobí ako nie veľmi emancipovaná predstava.

Akou sumou by ste mohli podporiť POSTOJ?

Naša redakcia funguje najmä vďaka pravidelnej mesačnej podpore od našich čitateľov, ľudí, ako ste vy. Pridáte sa k nim? Ďakujeme!

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0