Vyskúšali sme jediné kláštorné pivo široko-ďaleko

Vyskúšali sme jediné kláštorné pivo široko-ďaleko
Ležiak od českých premonštrátov. (Foto: autor)
Pivný stĺpček tento rok končíme ochutnaním piva z českého kláštora premonštrátov.
4 minúty čítania 4 min
Vypočuť článok
Vyskúšali sme jediné kláštorné pivo široko-ďaleko
0:00
0:00
0:00 0:00
Pavol Rábara
Pavol Rábara
Vyštudoval žurnalistiku na Katolíckej univerzite v Ružomberku, absolvoval študijný pobyt v Ríme a program Kolégia Antona Neuwirtha. Pracoval v SITA, v denníku Postoj je od roku 2015. Je ženatý.
Ďalšie autorove články:

Spomienka na Nežnú revolúciu v Dóme sv. Martina Sľúbili sme si aj lásku, ktorá povie pravdu druhému bez toho, aby odsúdila človeka (+ foto)

Keď spolu Duka a Havel sedeli za mrežami Citoval nám evanjelium a dodával nádej, spomínal Havel. Prvý som ho vtedy navrhoval za prezidenta, tvrdil Duka

Vatikánska sedma Potešili pápeža, Trumpa menej. Obvykle polarizovaní biskupi USA našli jednotu pri stanovisku k migrácii

Najčítanejšie

Deň
Týždeň

Ak máte radi pivo z produkcie kláštorov, v slovenskom priestore také nenájdete. Zatiaľ sa jednoducho naši rehoľníci i mnísi do tejto aktivity nehrnú. 

Veľký výber kláštorného piva nie je ani u nášho západného suseda. Dokonca je v Česku podľa našich informácií len jediný kláštor, ktorý priamo varí pivo. Nájdeme ho v dedinke Želiv na polceste medzi Brnom a Prahou.

Rád premonštrátov varil pivo v Želive už v 14. storočí. Ako sa ďalej dočítame na ich oficiálnej stránke, stáročná tradícia pivovarníctva bola v Želive prerušená až v roku 1907, keď kláštor zasiahol veľký požiar. 

Premonštráti obnovili svoj pivovar v roku 2003. Vtedajší opát kláštora Hroznata Pavel Adamec pre ČTK povedal, že pivovar ako jediný v republike zaviedol spôsob kvasenia, ktorý sa používal pri staročeských pivách. 

Pivovaru sa však nedarilo, najmä pre zastaranú technológiu. Koncom roka 2009 preto skončil, no už na ďalší rok založili premonštráti nový Želivský kláštorný pivovar s modernou výrobnou technológiou.

My sme sa k produktu želivského kláštora dostali počas pracovnej návštevy u košických dominikánov, ktorí pivo zo Želiva ponúkajú vo svojom centre Veritas. 

Želivský pivovar dáva svojim pivám mená podľa významných opátov, my sme ochutnali Haštala 12, čo je svetlý ležiak. Farbou by sme ho však radili skôr k polotmavým pivám. Chuť mierne zakaleného piva je veľmi zaujímavá, pomerne korenistá, s vyváženou sladkosťou a chmeľovou arómou. 

Želivský pivovar je relatívne malý, preto aj dostupnosť jeho produktov, zvlášť u nás, je veľmi slabá. Nezostáva nám preto nič iné, iba si naplánovať nejaké interview v Prahe a cestou sa nenápadne zastaviť na modlitbu v kláštore premonštrátov. 

 

Zobraziť diskusiu
Súvisiace témy
pivo pivovar
Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk

Exkluzívny obsah pre našich podporovateľov

Diskusia k článkom je k dispozícii len pre tých, ktorí nás pravidelne
podporujú od 5€ mesačne alebo 60€ ročne.

Pridajte sa k našim podporovateľom.

Podporiť 5€
Ttoto je message Zavrieť