Čo majú spoločné ležiak a pápežská neomylnosť? (pivný stĺpček)

Čítať neskôr
Pre uloženie článku sa prihláste alebo sa ZDARMA registrujte.
Čo majú spoločné ležiak a pápežská neomylnosť? (pivný stĺpček)

Emeritný pápež Benedikt XVI. si pripíja na svoje 86. narodeniny v roku 2015. (Foto: TASR/AP)

Priznám sa, doteraz mi spojitosť medzi pivným ležiakom a dogmou neomylnosti unikala.

No chyba bola vo mne. Zrejme tým, že som sa v poslednom čase príliš sústredil na vrchne kvasené pivá. Hustá a často aj kalná IPA mi tak nedovolila vidieť jasne to, čo si uvedomil americký konzervatívny publicista John Zmirak. A síce, že ležiak a pápež majú toho oveľa viac spoločného, než sa zdá. 

Zmirak vo svojej knihe The Bad Catholic’s Guide to Wine, Whiskey & Song, čo je akýsi sprievodca svetom alkoholu pre katolíka, uvádza: 

„Mimo akademickej obce boli spoločné znaky medzi doktrínou o neomylnosti pápeža a produkcii pivného ležiaka príliš málo skúmané. Avšak po zvolení pápeža, ktorý pochádza z Mníchova, kde sa výroba ležiaku zdokonalila, tieto hlboké podobnosti nemôžu byť ďalej ignorované.“

A ponúka niekoľko spoločných aj rozdielnych znakov. 

ležiak   dogma pápežskej neomylnosti
podľa tradičných receptúr zreje mesiace, aby sa zbavil nečistôt potvrdená dlhoročnou tradíciou, počas ktorej sa zbavila nejednoznačností
milovaný pre ostrú chuť vyvoláva odpor pre svoju absolútnosť
čistota je uprednostňovaná nad originálnosťou čistota je rozhodne uprednostňovaná nad originálnosťou
bez cukru bez omylov
chránený pred falšovaním bavorským Zákonom „o čistote“ piva z roku 1516 chránená pred falzifikátmi Božím zásahom, pozri: Matúš 18,18
bežný ako špina, pozri Budweiser ojedinelá ako slepačí zub, pozri Nepoškvrnené počatie 
populárnejší v Amerike než v Európe nepopulárna mimo Filipín 
spodne kvasený pôsobí zvrchu nadol
nemecký pôvod židovský pôvod


zdroj: John Zmirak: The Bad Catholic’s Guide to Wine, Whiskey & Song, New York 2007

O Zmirakovej tabuľke sa dá polemizovať, ale niečo na tom bude. Najmä keď si uvedomíme historický kontext.

Dogma o ležiaku, ak to tak môžeme nazvať, má svoj pôvod v Bavorsku 16. storočia, keď kvalita piva veľmi kolísala, pivo sa robilo z ledajakých surovín, čo reálne ohrozovalo zdravie konzumentov. 

Zásah prišiel v apríli 1516, keď bol v Bavorsku prijatý tzv. Reinheitsgebot, teda zákon o čistote piva. 

Ako uvádza portál opive.sk, hlavným cieľom legislatívneho predpisu bolo zjednotiť výrobu piva v krajine. To sa v Bavorsku mohlo od tohto dátumu vyrábať len z vody, jačmeňa a chmeľu. Nariadenie malo tiež chrániť ľudí pred nekvalitnými produktmi, ktoré sa tvárili ako pivo. Zákon platí v pozmenenej podobe v Nemecku dodnes. 

Tie dogmy naozaj nie sú na zahodenie. 

Postoj o pive

V rubrike pivný stĺpček sme už písali: 
Veľký brat chce byť malým
Vitajte v Záhoráckej pivnej republike

 

Čítať neskôr
Pre uloženie článku sa prihláste alebo sa ZDARMA registrujte.
Čítať neskôr
Pre uloženie článku sa prihláste alebo sa ZDARMA registrujte.

Pozrieť diskusiu

Fungujeme vďaka finančnej podpore našich čitateľov a pravidelných podporovateľov. Ďakujeme.

Podporte nás aj vy, aby sme vám mohli priniesť ďalšie kvalitné články.

Podporiť pravidelnou sumou Podporiť jednorazovo