No chyba bola vo mne. Zrejme tým, že som sa v poslednom čase príliš sústredil na vrchne kvasené pivá. Hustá a často aj kalná IPA mi tak nedovolila vidieť jasne to, čo si uvedomil americký konzervatívny publicista John Zmirak. A síce, že ležiak a pápež majú toho oveľa viac spoločného, než sa zdá.
Zmirak vo svojej knihe The Bad Catholic’s Guide to Wine, Whiskey & Song, čo je akýsi sprievodca svetom alkoholu pre katolíka, uvádza:
„Mimo akademickej obce boli spoločné znaky medzi doktrínou o neomylnosti pápeža a produkcii pivného ležiaka príliš málo skúmané. Avšak po zvolení pápeža, ktorý pochádza z Mníchova, kde sa výroba ležiaku zdokonalila, tieto hlboké podobnosti nemôžu byť ďalej ignorované.“
A ponúka niekoľko spoločných aj rozdielnych znakov.
| ležiak | dogma pápežskej neomylnosti |
| podľa tradičných receptúr zreje mesiace, aby sa zbavil nečistôt | potvrdená dlhoročnou tradíciou, počas ktorej sa zbavila nejednoznačností |
| milovaný pre ostrú chuť | vyvoláva odpor pre svoju absolútnosť |
| čistota je uprednostňovaná nad originálnosťou | čistota je rozhodne uprednostňovaná nad originálnosťou |
| bez cukru | bez omylov |
| chránený pred falšovaním bavorským Zákonom „o čistote“ piva z roku 1516 | chránená pred falzifikátmi Božím zásahom, pozri: Matúš 18,18 |
| bežný ako špina, pozri Budweiser | ojedinelá ako slepačí zub, pozri Nepoškvrnené počatie |
| populárnejší v Amerike než v Európe | nepopulárna mimo Filipín |
| spodne kvasený | pôsobí zvrchu nadol |
| nemecký pôvod | židovský pôvod |
zdroj: John Zmirak: The Bad Catholic’s Guide to Wine, Whiskey & Song, New York 2007
O Zmirakovej tabuľke sa dá polemizovať, ale niečo na tom bude. Najmä keď si uvedomíme historický kontext.
Dogma o ležiaku, ak to tak môžeme nazvať, má svoj pôvod v Bavorsku 16. storočia, keď kvalita piva veľmi kolísala, pivo sa robilo z ledajakých surovín, čo reálne ohrozovalo zdravie konzumentov.
Zásah prišiel v apríli 1516, keď bol v Bavorsku prijatý tzv. Reinheitsgebot, teda zákon o čistote piva.
Ako uvádza portál opive.sk, hlavným cieľom legislatívneho predpisu bolo zjednotiť výrobu piva v krajine. To sa v Bavorsku mohlo od tohto dátumu vyrábať len z vody, jačmeňa a chmeľu. Nariadenie malo tiež chrániť ľudí pred nekvalitnými produktmi, ktoré sa tvárili ako pivo. Zákon platí v pozmenenej podobe v Nemecku dodnes.
Tie dogmy naozaj nie sú na zahodenie.
Diskusia k článkom je k dispozícii len pre tých, ktorí nás pravidelne
podporujú od 5€ mesačne alebo 60€ ročne.
Pridajte sa k našim podporovateľom.