Jarný bock, jesenný amber. Aj pivo má svoje ročné obdobia

Jarný bock, jesenný amber. Aj pivo má svoje ročné obdobia
Ilustračné foto: Flickr.com/Cherrie Mio Rhodes
Pivo nie je len záležitosť horúcich mesiacov. A má svoj vlastný kalendár. 
6 minút čítania 6 min
Vypočuť článok
Jarný bock, jesenný amber. Aj pivo má svoje ročné obdobia
0:00
0:00
0:00 0:00
Pavol Rábara
Pavol Rábara
Vyštudoval žurnalistiku na Katolíckej univerzite v Ružomberku, absolvoval študijný pobyt v Ríme a program Kolégia Antona Neuwirtha. Pracoval v SITA, v denníku Postoj je od roku 2015. Je ženatý.
Ďalšie autorove články:

Spomienka na Nežnú revolúciu v Dóme sv. Martina Sľúbili sme si aj lásku, ktorá povie pravdu druhému bez toho, aby odsúdila človeka (+ foto)

Keď spolu Duka a Havel sedeli za mrežami Citoval nám evanjelium a dodával nádej, spomínal Havel. Prvý som ho vtedy navrhoval za prezidenta, tvrdil Duka

Vatikánska sedma Potešili pápeža, Trumpa menej. Obvykle polarizovaní biskupi USA našli jednotu pri stanovisku k migrácii

Najčítanejšie

Deň
Týždeň

Pivný fanúšik si istotne všimne, že s niektorými druhmi piva sa môže stretnúť len v istom období. Malé aj väčšie pivovary disponujú okrem celoročnej ponuky aj štýlmi, ktoré sa viažu na konkrétnu časť roka. 

Sezónnosť istých pivných štýlov súvisí s dostupnosťou niektorých surovín, tradíciami a tiež s prirodzenými požiadavkami konzumentov – veď v lete nám viac chutí ľahšie a slabšie pivo, kým v zimných mesiacoch zvládneme aj hustejšie a silnejšie.

Ako teda vyzerá pivný kalendár? 

Začnime aktuálnym letom. Letné pivá sú skôr svetlé, ľahké s cieľom zahasiť smäd a osviežiť. V ponuke mnohých pivovarov sa preto objavujú rôzne letné štýly často označované ako summer ale. Zväčša sú to nízkostupňové vrchne kvasené pivá s ovocnou arómou.

V lete padne vhod aj svetlé pšeničné pivo — či už nemeckého typu (hefeweizen) alebo belgického (witbier). Do niektorých druhov sa zvykne pridávať aj kúsok citrónu. 

Za letné pivo môžeme považovať aj belgický saison — ide o korenistejšie, aromatickejšie a stále osviežujúce, ovocné pivo. 

V neposlednom rade sú ideálnym spoločníkom v teplých dňoch ľahké ležiaky plzeňského typu, prípadne aj výčapné desiatky. 

Po lete prichádza ochladenie a Oktoberfest, no pivná jeseň je pestrejšia, než sa môže zdať. Pivné štýly typické pre toto obdobie sú oproti letným o niečo ťažšie a tmavšie, často červenej alebo jantárovej farby. 

Práve pivá typu amber (jantár) sú veľmi rozšírené aj v ponuke slovenských a českých remeselných pivovarov. Amber môžu byť ležiaky aj vrchne kvasené (amber ale), slabšie aj silnejšie. Ako píše portál pourmybeer.com, sú ideálne k sledovaniu jesennej časti vašej obľúbenej futbalovej ligy. 

Na jeseň sa môžete stretnúť aj s vyslovene tmavými pivami, ako je napríklad nemecký dunkelweizen. No a nemôžeme zabudnúť ani na Oktoberfestbier, teda pivá vyrábané pri príležitosti známeho festivalu. Tieto pivá sú o čosi ťažšie a trochu tmavšie, skôr jantárovo zafarbené.  

Kto by pil v decembri studené pivo? Dôkazov, že takto otázka určite nestojí, je hneď niekoľko. Napríklad pivá typu stout a porter. Silné, ťažké a čierne ako uhlie. Majú kávový, čokoládový, prípadne dymový charakter. Niektoré pivovary do nich priamo pridávajú čokoládu alebo kávu – a to už znie vzhľadom na studené počasie útulnejšie. Navyše, vysoký stupeň alkoholu v chladných večeroch zahreje. 

Na prežitie v zime sú vhodné aj silné belgické pivá, (intenzita a alkohol rastie od dubbelu, cez tripel až po quadrupel). 



JAR

bock, weizen bock, svetlé špeciály

LETO
Pilsner ležiak, weizen (pšeničné), summer ale, saison

JESEŇ
amber ale / amber lager, Oktoberfestbier, dunkelweizen…

ZIMA
stout, porter, belgický ale, trapistické

Ilustračné foto: Flickr.com/Diann Bayes


Jar je v pivnom kalendári charakteristická pre čerstvé chmeľové chute a svetlé špeciály (s marketingovým označením ako “marcové” alebo “veľkonočné”.)  

Z Nemecka sa u nás celkom uchytil štýl bock. Silnejšie, sladové pivá tohto typu môžu byť svetlé, ale aj veľmi tmavé. Hustý, sladký a výrazne alkoholový je doppelbock — pivo, ktoré v minulosti slúžilo bavorským mníchom ako náhrada za tuhú stravu počas pôstneho obdobia. 

V našich domácich pivovaroch sa stretnete na jar aj so pšeničným variantom bocku (weizenbock), často je tmavý a môže mať od 13 až do 20 stupňov. 

Pivný kalendár je, samozrejme, pestrejší ako náš prehľad. A čo je na ňom najlepšie? Sloboda. Ak niekoho v auguste osvieži údený tmavý porter, nech sa páči.  
 

 

 

Zobraziť diskusiu
Súvisiace témy
pivo pivovar
Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk

Exkluzívny obsah pre našich podporovateľov

Diskusia k článkom je k dispozícii len pre tých, ktorí nás pravidelne
podporujú od 5€ mesačne alebo 60€ ročne.

Pridajte sa k našim podporovateľom.

Podporiť 5€
Ttoto je message Zavrieť