Tweetnuť
Kopírovať odkaz
Čítať neskôr
Pre uloženie článku sa prihláste alebo sa ZDARMA registrujte.
Spoločnosť
16. august 2018

Jarný bock, jesenný amber. Aj pivo má svoje ročné obdobia

Pivo nie je len záležitosť horúcich mesiacov. A má svoj vlastný kalendár. 
Jarný bock, jesenný amber. Aj pivo má svoje ročné obdobia

Ilustračné foto: Flickr.com/Cherrie Mio Rhodes

Pivný fanúšik si istotne všimne, že s niektorými druhmi piva sa môže stretnúť len v istom období. Malé aj väčšie pivovary disponujú okrem celoročnej ponuky aj štýlmi, ktoré sa viažu na konkrétnu časť roka. 

Sezónnosť istých pivných štýlov súvisí s dostupnosťou niektorých surovín, tradíciami a tiež s prirodzenými požiadavkami konzumentov – veď v lete nám viac chutí ľahšie a slabšie pivo, kým v zimných mesiacoch zvládneme aj hustejšie a silnejšie.

Ako teda vyzerá pivný kalendár? 

Začnime aktuálnym letom. Letné pivá sú skôr svetlé, ľahké s cieľom zahasiť smäd a osviežiť. V ponuke mnohých pivovarov sa preto objavujú rôzne letné štýly často označované ako summer ale. Zväčša sú to nízkostupňové vrchne kvasené pivá s ovocnou arómou.

V lete padne vhod aj svetlé pšeničné pivo — či už nemeckého typu (hefeweizen) alebo belgického (witbier). Do niektorých druhov sa zvykne pridávať aj kúsok citrónu. 

Za letné pivo môžeme považovať aj belgický saison — ide o korenistejšie, aromatickejšie a stále osviežujúce, ovocné pivo. 

V neposlednom rade sú ideálnym spoločníkom v teplých dňoch ľahké ležiaky plzeňského typu, prípadne aj výčapné desiatky. 

Po lete prichádza ochladenie a Oktoberfest, no pivná jeseň je pestrejšia, než sa môže zdať. Pivné štýly typické pre toto obdobie sú oproti letným o niečo ťažšie a tmavšie, často červenej alebo jantárovej farby. 

Práve pivá typu amber (jantár) sú veľmi rozšírené aj v ponuke slovenských a českých remeselných pivovarov. Amber môžu byť ležiaky aj vrchne kvasené (amber ale), slabšie aj silnejšie. Ako píše portál pourmybeer.com, sú ideálne k sledovaniu jesennej časti vašej obľúbenej futbalovej ligy. 

Na jeseň sa môžete stretnúť aj s vyslovene tmavými pivami, ako je napríklad nemecký dunkelweizen. No a nemôžeme zabudnúť ani na Oktoberfestbier, teda pivá vyrábané pri príležitosti známeho festivalu. Tieto pivá sú o čosi ťažšie a trochu tmavšie, skôr jantárovo zafarbené.  

Inzercia

Kto by pil v decembri studené pivo? Dôkazov, že takto otázka určite nestojí, je hneď niekoľko. Napríklad pivá typu stout a porter. Silné, ťažké a čierne ako uhlie. Majú kávový, čokoládový, prípadne dymový charakter. Niektoré pivovary do nich priamo pridávajú čokoládu alebo kávu – a to už znie vzhľadom na studené počasie útulnejšie. Navyše, vysoký stupeň alkoholu v chladných večeroch zahreje. 

Na prežitie v zime sú vhodné aj silné belgické pivá, (intenzita a alkohol rastie od dubbelu, cez tripel až po quadrupel). 



JAR

bock, weizen bock, svetlé špeciály

LETO
Pilsner ležiak, weizen (pšeničné), summer ale, saison

JESEŇ
amber ale / amber lager, Oktoberfestbier, dunkelweizen…

ZIMA
stout, porter, belgický ale, trapistické

Ilustračné foto: Flickr.com/Diann Bayes


Jar je v pivnom kalendári charakteristická pre čerstvé chmeľové chute a svetlé špeciály (s marketingovým označením ako “marcové” alebo “veľkonočné”.)  

Z Nemecka sa u nás celkom uchytil štýl bock. Silnejšie, sladové pivá tohto typu môžu byť svetlé, ale aj veľmi tmavé. Hustý, sladký a výrazne alkoholový je doppelbock — pivo, ktoré v minulosti slúžilo bavorským mníchom ako náhrada za tuhú stravu počas pôstneho obdobia. 

V našich domácich pivovaroch sa stretnete na jar aj so pšeničným variantom bocku (weizenbock), často je tmavý a môže mať od 13 až do 20 stupňov. 

Pivný kalendár je, samozrejme, pestrejší ako náš prehľad. A čo je na ňom najlepšie? Sloboda. Ak niekoho v auguste osvieži údený tmavý porter, nech sa páči.  
 

 

 

Inzercia

Inzercia

Odporúčame