Pivný fanúšik si istotne všimne, že s niektorými druhmi piva sa môže stretnúť len v istom období. Malé aj väčšie pivovary disponujú okrem celoročnej ponuky aj štýlmi, ktoré sa viažu na konkrétnu časť roka.
Sezónnosť istých pivných štýlov súvisí s dostupnosťou niektorých surovín, tradíciami a tiež s prirodzenými požiadavkami konzumentov – veď v lete nám viac chutí ľahšie a slabšie pivo, kým v zimných mesiacoch zvládneme aj hustejšie a silnejšie.
Ako teda vyzerá pivný kalendár?
Začnime aktuálnym letom. Letné pivá sú skôr svetlé, ľahké s cieľom zahasiť smäd a osviežiť. V ponuke mnohých pivovarov sa preto objavujú rôzne letné štýly často označované ako summer ale. Zväčša sú to nízkostupňové vrchne kvasené pivá s ovocnou arómou.
V lete padne vhod aj svetlé pšeničné pivo — či už nemeckého typu (hefeweizen) alebo belgického (witbier). Do niektorých druhov sa zvykne pridávať aj kúsok citrónu.
Za letné pivo môžeme považovať aj belgický saison — ide o korenistejšie, aromatickejšie a stále osviežujúce, ovocné pivo.
V neposlednom rade sú ideálnym spoločníkom v teplých dňoch ľahké ležiaky plzeňského typu, prípadne aj výčapné desiatky.
Po lete prichádza ochladenie a Oktoberfest, no pivná jeseň je pestrejšia, než sa môže zdať. Pivné štýly typické pre toto obdobie sú oproti letným o niečo ťažšie a tmavšie, často červenej alebo jantárovej farby.
Práve pivá typu amber (jantár) sú veľmi rozšírené aj v ponuke slovenských a českých remeselných pivovarov. Amber môžu byť ležiaky aj vrchne kvasené (amber ale), slabšie aj silnejšie. Ako píše portál pourmybeer.com, sú ideálne k sledovaniu jesennej časti vašej obľúbenej futbalovej ligy.
Na jeseň sa môžete stretnúť aj s vyslovene tmavými pivami, ako je napríklad nemecký dunkelweizen. No a nemôžeme zabudnúť ani na Oktoberfestbier, teda pivá vyrábané pri príležitosti známeho festivalu. Tieto pivá sú o čosi ťažšie a trochu tmavšie, skôr jantárovo zafarbené.
Kto by pil v decembri studené pivo? Dôkazov, že takto otázka určite nestojí, je hneď niekoľko. Napríklad pivá typu stout a porter. Silné, ťažké a čierne ako uhlie. Majú kávový, čokoládový, prípadne dymový charakter. Niektoré pivovary do nich priamo pridávajú čokoládu alebo kávu – a to už znie vzhľadom na studené počasie útulnejšie. Navyše, vysoký stupeň alkoholu v chladných večeroch zahreje.
Na prežitie v zime sú vhodné aj silné belgické pivá, (intenzita a alkohol rastie od dubbelu, cez tripel až po quadrupel).

Jar je v pivnom kalendári charakteristická pre čerstvé chmeľové chute a svetlé špeciály (s marketingovým označením ako “marcové” alebo “veľkonočné”.)
Z Nemecka sa u nás celkom uchytil štýl bock. Silnejšie, sladové pivá tohto typu môžu byť svetlé, ale aj veľmi tmavé. Hustý, sladký a výrazne alkoholový je doppelbock — pivo, ktoré v minulosti slúžilo bavorským mníchom ako náhrada za tuhú stravu počas pôstneho obdobia.
V našich domácich pivovaroch sa stretnete na jar aj so pšeničným variantom bocku (weizenbock), často je tmavý a môže mať od 13 až do 20 stupňov.
Pivný kalendár je, samozrejme, pestrejší ako náš prehľad. A čo je na ňom najlepšie? Sloboda. Ak niekoho v auguste osvieži údený tmavý porter, nech sa páči.
Diskusia k článkom je k dispozícii len pre tých, ktorí nás pravidelne
podporujú od 5€ mesačne alebo 60€ ročne.
Pridajte sa k našim podporovateľom.