Spoločnosť 03. august 2018

Aké pivo dostáva pápež každý rok? Poznáme ho všetci

Pavol Rábara
Pavol Rábara
Každoročne príde na Veľkú noc do Vatikánu viac ako dvetisíc pív z Plzeňského Prazdroja. 
Každoročne príde na Veľkú noc do Vatikánu viac ako dvetisíc pív z Plzeňského Prazdroja. 
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Pavol Rábara

Aké pivo dostáva pápež každý rok? Poznáme ho všetci
V Plzni navarili prvý „zlatý ležiak“ na svete. (Foto: Flickr.com/Blondinrikard Fröberg)

Keď sme sa v nedávnom rozhovore so švajčiarskym kuchárom a bývalým členom Švajčiarskej gardy Davidom Geisserom pýtali, ako je to s alkoholom vo Vatikáne, dostali sme odpoveď: Ako v bežnom živote.

Slávny kuchár tým naznačoval, že niektorí si radi dajú, kým iní abstinujú. Vo Vatikáne sa najviac pije víno a tiež pivo, prezradil nám ešte David Geisser. Spomenul tiež, že pápeži dostanú všelijaké darčeky, ktoré sami nemajú šancu skonzumovať, a tak si na dobrom pive pochutnajú aj švajčiarski ochrankári. 

K téme:
Ako chutí Plzeň

Už dávnejšie sme sa dopočuli, že špecifické miesto v oblasti dobrého pitia má vo Vatikáne pivovar Plzeňský Prazdroj. Keď sme sa na to pýtali hovorkyne pivovaru, upozornila nás, že Plzeňský Prazdroj nie je výhradným dodávateľom piva pre štát Vatikán. 

„Podľa našich informácií sme však jediným pivovarom, ktorý každoročne pri príležitosti veľkonočných osláv dáva pápežovi dar, a to vo forme piva značky Pilsner Urquell,“ uviedla manažérka korporátnej komunikácie Pilsner Urquell Jitka Němečková.

Čo si pod tým predstaviť? 

Už ôsmy rok sa opakuje nasledujúci proces: V Plzni požehná biskup František Radkovský (dnes už emeritný) špeciálnu veľkonočnú várku piva, z ktorej potom putuje pre Svätého Otca počet fliaš zhodný z aktuálnym rokom. 

Pápež František tak dostal v apríli 2 018 fliaš Pilsner Urquell. Okrem piva dostáva hlava Cirkvi každoročne aj tematický dar, naposledy to bol drevený súdok s pivom a tiež medené veľkonočné vajce, vyrobené slovenským umeleckým kováčom. Meď je významná z toho dôvodu, že Pilsner Urquell sa varí od začiatku v medených nádobách s priamym ohrievaním. 

Benedikt XVI. a František nie sú jedinými pápežmi, ktorí dostávali „zlatý ležiak“ z Plzne. Súčasná aktivita pivovaru Plzeňský Prazdroj nadväzuje na tradíciu z prelomu 19. a 20. storočia. Na odporúčanie svojich lekárov si totiž nechal do Vatikánu posielať plzenský ležiak vtedajší pápež Lev XIII. 

Ako naložil pápež František s dvomi tisíckami fliaš, sa nám zatiaľ zistiť nepodarilo. No pri poslednej návšteve Plzne sme videli aj takéto obrázky. Takže šup, ide sa na púť do Ríma… 


 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0