Pomarančová kôra aj eukalyptus. Rímski mnísi to s pivom vedia

Taliansko nie je pivná krajina, o to viac poteší produkcia miestnych trapistov.



Vchod do hlavnej časti opátstva Tre Fontane s pútačom na trapistické produkty.

Dva posledné pivné stĺpčeky v tomto kalendárnom roku venujeme opäť výrobkom z kláštora. 

Začnime v Ríme, kde sme strávili začiatkom mesiaca pár dní. Miesto, na ktoré sa autor týchto pivných riadkov v Ríme vždy rád vracia, je trapistické opátstvo Tre Fontane (Tri studne) na okraji Ríma. 

Viac sme o lokalite, kde sťali sv. Pavla, písali TU. Podľa tradície vyrazili na mieste popravy apoštola Pavla tri pramene. Nájdete ich v kostole, ktorý má neopísateľnú atmosféru. Dnes toto tiché a pokojné miesto spravujú cisterciáni prísnej observancie, teda trapisti. 

Koho nebaví tlačiť sa s turistami pri Koloseu, nájde v opátstve Tre Fontane ozajstné občerstvenie pre dušu. A keby len pre dušu. 

V horúcom júli sme písali o tom, že trapistické pivo sa varí v 12 kláštoroch tohto prísneho rádu na svete, pričom sa na jeho výboru vzťahujú špeciálne pravidlá. Samozrejme, chuť piva nie je rovnaká a cítiť v nej príslušnosť ku konkrétnemu miestu.  

Rímske opátstvo je posiate eukalyptovými stromami, takže aj hlavné pivo Birra Triple Tre Fontane je aromatizované výťažkami z eukalyptových listov. V kombinácii so silou 8,5 % alkoholu je toto silné pivo naozaj zaujímavá chuťovka. 

Novinka opátstva s názvom Scala Coeli, pri jej výrobe sa používa pomarančová kôra. 

Nie každému musí eukalyptová aróma chutiť, a preto je fajn, že rímski trapisti svoju pivnú ponuku rozšírili. Novinka schválená len 18. septembra Medzinárodnou trapistickou asociáciou nesie názov po jednom z kostolov v miestnom opátstve – Scala Coeli. Už názov napovedá, že tento kostolík má niečo so schodmi do neba. Stojí totiž na mieste, kde mal v roku 1138 svätý Bernard pri zádušnej omši videnie, v ktorom videl schodisko, po ktorom anjeli privádzali do neba duše z očistca.

A aké je teda pivo Scala Coeli? 

Oproti eukalyptovému Tripelu je oveľa ľahšie a piteľnejšie, najmä vďaka nižšiemu množstvu alkoholu (6,7%). Má krásnu červenú farbu, vyváženú chuť a teraz tá pointa – mnísi do neho pridávajú pomarančovú kôru, opäť z vlastnej produkcie. Vo výsledku je teda Scala Coeli veľmi osviežujúce pivo s príjemnou citrusovou arómou, a pritom to nie je žiadna sladká ochutená voda. 

Počin rimskych trapistov sa podaril a pre mnohých bude predstavovať schody do neba. Aspoň toho pivného. 

Nabudúce – a tento rok naposledy – pár riadkov o jedinom pive z kláštornej produkcie v českom a slovenskom priestore. 

 

Pozrieť diskusiu

Fungujeme vďaka finančnej podpore našich čitateľov a pravidelných podporovateľov. Ďakujeme.

Podporte nás aj vy, aby sme vám mohli priniesť ďalšie kvalitné články.

Podporiť pravidelnou sumou Podporiť jednorazovo