Keď sme počas gymnaziálnych štúdií cestovali vlakom z Trnavy do Šaštína, pri prejazde tunelom v Malých Karpatoch sme zvykli medzi sebou vtipkovať štýlom: Máte nachystané cestovné pasy, keď vyjdeme na druhú stranu?
Záhorie sme mali pritom my Nezáhoráci veľmi radi. A hoci za našich študentských čias otázka záhoráckej autonómie nebola výrazná, neskôr sa pretavila do recesistickej podoby s označením ZSSR, teda Záhorácka sebjestační svojpomocňí republika.
Máme však tip na iný spôsob poňatia autonómie. Ak by sa najzápadnejší región Slovenska naozaj pokúsil o nejakú mieru osamostatnenia, mal by sa nazvať Záhorácka pivná republika.
Na Záhorí žije spolu v troch okresoch približne 180-tisíc obyvateľov, záhorácke mestá nepatria do kategórie ľudnatých. Napriek tomu vzniklo na relatívne malom území v posledných rokoch niekoľko dobrých, až nadpriemerne kvalitných remeselných pivovarov.
Poďme smerom od Bratislavy. Pivovar Stupavar má ustálený sortiment a výborné pivá, odporúčame American IPA, ale dobré sú aj ležiaky a špeciály, najmä v pôstnom čase výdatný WeizenBock. Stupavar je pomerne rozšírený aj v bratislavských podnikoch.
V Moravskom Svätom Jáne vznikol v roku 2014 Svätojánsky pivovar, no zatiaľ sme nemali šťastie ochutnať ich produkciu. Malý pivovar je aj v Senici. Pivovar Štramák má tiež výbornú IPU, dostupnosť po Slovensku je však menšia.

Šandorfský šenk v Prievaloch a sobotná idylka. Foto: voľné zdroje
Na úpätí Malých Karpát, medzi Plaveckým Mikulášom a Jablonicou, nájdete dedinku Prievaly. Ústi do nej cesta z lesov, čo bol kedysi hlavný priesmyk cez kopce na ťahu Trnava – Buková – Morava. Dnes však cez Prievaly nechodia konské pohony ani veľa áut.
Prievaly sú teda ideálny tip pre cyklistov a výletníkov. A pre tých, čo prídu až do cieľa, čaká v strede obce Prievalský pivovar Sandorf. Pivo z tejto dedinky nájdete aj v iných končinách, no určite nie za také priaznivé ceny ako v Prievaloch.
Keďže sme boli na bicykli, priamo v Sandorfe sme si dali „symbolicky“ len výčapnú desiatku a domov vzali polotmavý ležiak. Na vlastné oči sme sa presvedčili, že remeselný pivovar na dedine musí myslieť aj na štamgastov. Vedľa penziónu a reštaurácie preto nájdete Sandorfský šenk. A že remeselný pivovar je u miestnych priorita, je jasné, keď vidíte dievča, ktoré prišlo do krčmy s plastovou fľašou dať si načapovať Sandorf.

Holíčsky zámok.
Ak by mala vzniknúť autonómna oblasť Záhorie, za hlavné administratívne mesto by si mali jej obyvatelia zvoliť Holíč. V mestečku s 11-tisíc obyvateľmi sa nachádza Holíčsky pivovar Wywar, ktorý fanúšikom remeselného piva netreba príliš predstavovať.
Wywar získal viacero ocenení, má výborné ležiaky aj vrchne kvasené pivá. A prečo ísť na výlet priamo do Holíča? Po prvé, priamo v pivovare máte na výber deväť druhov piva. Jedno lepšie ako druhé. Na pivnom lístku máte uvedené aj druhy sladu a chmeľu, ktoré boli pri konkrétnych pivách použité. Niektoré slady sú dokonca v podniku aj vystavené.
Po ďalšie, pivo aj dobrú kuchyňu si vychutnáte za veľmi priaznivé ceny. A tretí dôvod, prečo zájsť do Holíča, sú pekné pamiatky. V lese nad mestečkom nájdete jediný kamenný veterný mlyn na Slovensku. V meste sa tiež nachádza Holíčsky kaštieľ s veľkou vodnou priekopou.
Vlastne, názov Wywar (Nový hrad) je najstaršie označenie Holíča, ktoré vzniklo práve v súvislosti s miestnym hradom.
Nech už sa vyberiete na Záhorí kamkoľvek, miestne remeselné pivo vám by vám malo chutiť. A na záver malá prosba Záhorákom: Chceme viac exportu z vašej pivnej republiky!
Diskusia k článkom je k dispozícii len pre tých, ktorí nás pravidelne
podporujú od 5€ mesačne alebo 60€ ročne.
Pridajte sa k našim podporovateľom.