Spoločnosť 10. október 2018

Súd zbavil obvinenia pekárov, ktorí odmietli podporiť homosexuálne manželstvá

Adam Takáč
Adam Takáč
Vždy ho v našom obchode privítame, odkázali majitelia pekárne mužovi, ktorý ich zažaloval, lebo mu neupiekli tortu s podporným sloganom pre homosexuálne manželstvá.
Vždy ho v našom obchode privítame, odkázali majitelia pekárne mužovi, ktorý ich zažaloval, lebo mu neupiekli tortu s podporným sloganom pre homosexuálne manželstvá.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Adam Takáč

Súd zbavil obvinenia pekárov, ktorí odmietli podporiť homosexuálne manželstvá
Manželia McArthurovci po stredajšom rozhodnutí Najvyššieho súdu Spojeného kráľovstva (Foto: youtube)

V severoírskom Belfaste prišiel pred štyrmi rokmi do pekárne Ashers, ktorú vlastnia manželia McArthurovci, zákazník Gareth Lee s tým, že si chce dať upiecť tortu so sloganom „Support Gay Marriage“ (Podpor homosexuálne manželstvo).

Majitelia Daniel a Amy McArthurovci odmietli. Odporovalo to ich kresťanskému presvedčeniu. Lee, ktorý je LGBTI aktivistom, ich udal, pretože sa cítil byť diskriminovaný.

Po štyroch rokoch a dvojnásobnom odvolaní sa na rozhodnutie súdu, ktorý McArthurovcov najprv uznal za vinných, v stredu manželia uspeli na Najvyššom súde Spojeného kráľovstva.

Informuje o tom aj portál CitizenGo.

Súd potvrdil, že ich odmietnutie upiecť tortu nebolo diskrimináciou osoby, ale presvedčenia, s ktorým nesúhlasili.

„Veľmi nás teší, že sa Najvyšší súd rozhodne stotožnil s tým, čo sme celý čas tvrdili, že sme neodmietli objednávku kvôli zákazníkovi, ale iba kvôli správe, ktorá mala byť na torte,“ povedal Daniel McArthur novinárom po súdnom rozhodnutí a poďakoval Bohu, sudcom a všetkým, ktorí ho s manželkou podporovali.  „Pán Lee bude v našom obchode vždy vítaný,“ odkázal zároveň mužovi, ktorý sa s nimi súdil a požadoval odškodné.

Ich zápas proti pôvodnému verdiktu súdu v Belfaste sa ťahal od roku 2015. Obvinili ich, že sa dopustili diskriminácie na základe sexuálnej orientácie, pritom zákazníka osobne nepoznali a o jeho orientácii nevedeli.

Proti rozhodnutiu sa odvolali, no súd dal o rok neskôr opäť za pravdu Leemu.

Na obranu McArthurovcov sa dokonca postavili aj niektorí z LGBTI komunity. „Neexistuje nijaký dôkaz, že sexuálna orientácia bola dôvodom odmietnutia objednávky,“ napísal vtedy LGBTI aktivista Peter Tatchell, s tým, že prípad zašiel priďaleko.

„Ako homosexuál som zdesený, že kresťanskí pekári sú nútení vzdať sa svojej viery,“ napísal pre britský Telegraph novinár Neil Midgley.

Manželia to skúsili znova. Najvyšší súd Spojeného kráľovstva napokon tentoraz rozhodol v ich prospech. „Nikto nemôže byť nútený, aby vyjadroval názor, s ktorým sa nestotožňuje,“ povedala sudkyňa.

Problémy mal aj americký pekár

Podobný prípad sa nedávno udial aj v americkom Colorade. Najvyšší súd USA dal za pravdu pekárovi Jackovi Phillipsovi, ktorý odmietol upiecť tortu na svadbu gayov.

V roku 2012 do jeho firmy Masterpiece Cakeshop v meste Lakewood vošli dvaja gayovia David Mullins a Charlie Craig, ktorí sa plánovali vziať. Požiadali ho, aby im na svadbu upiekol tortu. Phillips to odmietol, pretože taký úkon podľa jeho slov odporuje jeho náboženskej viere, a ponúkol im, že im môže predať iné svoje výrobky. Svadba je podľa jeho slov „neodmysliteľne náboženská udalosť a torta je špeciálnym posolstvom“.

K téme:
Vyhrajte na Najvyššom súde a budú vás šikanovať ešte viac

Mullins a Craig z obchodu bez ďalšej konzultácie odišli a v nasledujúcich dňoch na neho podali sťažnosť na coloradskú komisiu pre dohľad nad občianskymi právami. Tá rozhodla v prospech žalobcov a Phillipsovi nariadila nielen povinnosť piecť torty pre homosexuálne manželstvá, ale aj zmeniť svoju firemnú politiku a zaobstarať si „komplexné odborné školenie“ týkajúce sa diskriminácie vo verejných službách.

Phillips sa proti rozhodnutiu odvolal, no neuspel. Neskôr podal žiadosť o preskúmanie svojho prípadu na Najvyšší súd USA, ktorý napokon povedal, že pôvodné rozhodnutie coloradskej komisie porušilo Phillipsovo právo na slobodný výkon jeho náboženstva garantovaný Prvým dodatkom americkej ústavy.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0