Zdravá strava Fenomén Ella Mills: Urobme zeleninu viac „cool“

Fenomén Ella Mills: Urobme zeleninu viac „cool“
www.deliciouslyella.com
Príbeh blogerky, ktorá nevedela variť a dnes mení stravovacie návyky ľudí v Británii aj vo svete.
18 minút čítania 18 min
Vypočuť článok
Zdravá strava / Fenomén Ella Mills: Urobme zeleninu viac „cool“
0:00
0:00
0:00 0:00
Stanislava Horváthová
Stanislava Horváthová
Dlhoročná skautka a dizajnérka vzdelávacích programov. Pýta sa, lebo sama hľadá. Autorka knihy Menej konať, viac byť o ceste von z krajiny výkonu.
Ďalšie autorove články:

Fascinujúca schopnosť „nového mozgu“ Ako naše správanie odráža spôsob, ktorým uvažujeme

Terapeutka o traumách z detstva Spánok, bolesť aj emócie hovoria, že v našom živote zostalo niečo nespracované

Čo nás o samote naučila pandémia Naša myseľ nám klame. Peklo nie sú druhí ľudia, ale naše predstavy o nich

Najčítanejšie

Deň
Týždeň

Pred rokmi sa v potravinárskom biznise presadil kuchár bez čapice, Jamie Oliver, ktorý bol tvárou kampane za zdravšie jedlá v britských školských jedálňach. Dnes je tamojším symbolom zdravej stravy blogerka, influencerka a autorka kuchárskych kníh Ella Mills.

Stačilo osem rokov a dvadsaťdeväťročná Ella Woodward, dnes už známa viac pod menom Ella Mills, sa stala fenoménom zdravého stravovania. A jej rýchlo rastúca značka Deliciously Ella prerazila nielen v Británii, ale aj po celom svete. Ella má dnes 1.9 milióna followerov na Instagrame a 323 tisíc fanúšikov na facebooku. Len v Británii predala takmer pol milióna kusov svojich kuchárskych kníh, prevádzkuje reštauráciu a jej blog si prečítali milióny čitateľov.

Ako sa to podarilo sympatickej mladej žene, ktorá nemala žiadne veľké skúsenosti, nikdy neštudovala biznis, výživové poradenstvo ani marketing, a pred spustením svojho blogu sa dokonca o jedlo nikdy nezaujímala? Ako to v najlepších príbehoch býva ‒ stalo sa to neplánovane a vďaka silnej osobnej skúsenosti.

Skutočný príbeh ako podľa marketingovej príručky

Ella Mills je dcérou bývalého člena britského parlamentu Shauna Woodwarda. Z matkinej strany je zase vnučkou Lorda Sainsburyho, zakladateľa druhej najväčšej siete supermarketov, no nikto z rodiny vo firme nepracuje a členovia rodiny spolu vlastnia len niekoľko percent.

Dôležitejšie pre jej príbeh je, že počas štúdia dejín umenia na univerzite v St. Andrews jej diagnostikovali syndróm posturálnej tachykardie, ktorý zasahuje autonómny nervový systém. Pre problémy s tepom a krvným obehom, trávením a imunitou, strávila takmer štyri mesiace v nemocnici.

Foto: Profimedia

Spala šestnásť hodín denne, boleli ju kĺby, mala alergie, brala steroidy a mnoho ďalších liekov. Väčšinu času nevyšla z postele. Následkom boli aj psychické problémy a depresívne stavy.

Prognózy zneli pesimisticky a v tom čase dvadsaťjedenročná Ella si začala čítať príbehy ľudí, ktorí nad podobnými chronickými stavmi zvíťazili zmenou jedálnička a životného štýlu. Rozhodla sa, že aj ona skúsi takto zabojovať.

Ako väčšina jej rovesníkov jedla dovtedy prevažne hotové jedlá a polotovary, veľa cukru a málo ovocia a zeleniny. Neznášala šaláty a úplne bežne zjedla na posedenie kýbeľ zmrzliny.

O jedle a varení nevedela absolútne nič; jediné, čo dokázala uvariť, boli cestoviny. V rámci psychohygieny si založila blog: experimentovala s receptmi, pripravovala prvé jednoduché jedlá, fotila ich, učila sa editovať fotky aj texty a pracovať s webom. To dalo jej dňom obsah a aj nádej, že sa stav zlepší. Názov svojej značky Deliciously Ella, v slovenskom preklade Lahodne s Ellou, ktorý má dnes nemalú finančnú hodnotu, vytvorila bez veľkého rozmýšľania za 10 minút.

Rozhodla sa zo svojho jedálnička vyradiť priemyselne spracované alebo chemicky ošetrené potraviny, lepok, všetky živočíšne produkty aj rafinovaný cukor. Jej recepty boli jednoduché, založené na ovocí a zelenine, bezlepkových obilninách, strukovinách, orieškoch a semienkach. Vytvorené len z pár ingrediencií, no takmer všetky boli krémové, plné chuti a nevyhýbala sa ani receptom na sladkosti.

Chcela pomôcť sebe aj druhým, aby zdravé jedlo nepredstavovalo len studený a suchý ľadový šalát s uhorkou a mrkvou. Trvalo štyri roky, kým opäť mohla normálne žiť. No práve vďaka tomuto typu stravovania dnes nepoužíva žiadne lieky, nepociťuje žiadne symptómy, cíti sa plná energie a čoskoro sa druhýkrát stane mamou.

Zdroj: www.deliciouslyella.com

Blog, ktorý najskôr čítala len jej mama, mal do pol roka asi stotisíc pozretí a po osemnástich mesiacoch päť miliónov návštevníkov. A to nielen v Británii. Jej príbeh pokračoval tým, že rýchlo vypredala kurzy varenia, vznikla mobilná appka a tisícky ľudí zrazu varili podľa jej receptov. Aplikácia sa v roku 2014 cez noc stala najpopulárnejšou appkou v iTunes sekcii „Food&Drink“. Na tomto mieste zostala roky.

Potom prišla prvá kuchárska kniha. Mala 23 rokov a bola autorkou najrýchlejšie predávanej „vegánskej“ kuchárky v Británii. Nasledovali ďalšie štyri kuchárske knihy a postupne aj preklady do šestnástich jazykov.

Keď hľadala finančného manažéra pre svoj start-up, odporučili jej syna labouristickej poslankyne Tessy Jowell. Ako podľa marketingovej príručky či ľúbostného románu, sa Matthew Mills stal nielen CEO rýchlo rastúceho podniku, ale aj jej manželom. Atraktívny pár Millsovcov tak spolu otvoril prvú reštauráciu a pred dvoma rokmi spustili aj výrobu štyroch radov hotových potravín, ktoré sa predávajú v supermarketoch.

Popri tom sa im narodila prvá dcéra a po roku je na ceste druhé bábätko. Deliciously Ella je nevídaným úkazom vo svete biznisu, sociálnych médií aj zdravej výživy.

Čo môže byť na zelenine také atraktívne

Mnohí sa pýtajú, či sú jej recepty ozaj také dobré. Ako chutí Lahodne s Ellou? Sama ich označuje výrazom „plant-based“. Ide o rastlinnú stravu, v ktorej nenájdeme lepok ani „bielu múku“, ani žiadne mäso, mlieko a vajíčka či iné živočíšne produkty. Všetky jej recepty sú takmer výlučne postavené na primárnych potravinách, ktoré neprešli veľkým spracovateľským priemyslom, sú bez pridaných látok a neboli chemicky ošetrené.

Základ vždy tvorí čerstvá alebo v niektorých prípadoch mrazená, sušená alebo konzervovaná zelenina v čo najvyššej kvalite. Dôležitou súčasťou sú celozrnné obilniny ako pohánka, quinoa, hnedá (naturálna) ryža či ovos a strukoviny na všetky spôsoby.

Krémovosť, ktorou sú jej recepty známe, dosahuje najmä na „maslo“ rozmixovanými orechmi rôzneho druhu, napríklad mandle, lieskovce, pínie, kešu či pekanové orechy, sezamové tahini a tiež tekvicové, slnečné alebo chia semienka.

Typický Ella recept obsahuje kokosový krém či jogurt, tamari alebo miso pastu, sušené droždie, paradajkový pretlak, kvalitný olivový olej a kombinácie korení ako kurkuma, rímska rasca, koriander, chilli ale aj škorica a domáca provensálska zmes.

Zdroj: www.deliciouslyella.com

Ella sa nevyhýba sladkému. Jej sladké recepty ako napríklad brownies zo sladkých zemiakov či domáca nutela sú ťahúňmi blogu. Sú založené na zmixovaných či varených datliach, stopercentnom kakau, všetkých typoch orieškov a semienok, avokáde, javorovom sirupe, mede či kokosovom cukre a ovocí.

V Británii si dnes vo vybraných sieťach kúpite jej hotové produkty, ktoré sú vyrábané v malých množstvách alebo ručne pripravované v Británii, z ingrediencií, ktoré vyberajú, kupujú a dopravujú tak, aby mali čo najmenší dopad na ľudí aj planétu.

Veľkým značkám tak v regáloch konkurujú Elline raňajkové muesli, granola a kaša; zdravé snacky a zmrazené dezerty alebo aj zmrazené hotové jedlá ako „dahl“ zo šošovice a kelu, známy britský „shepherd’s pie“, kde mleté mäso nahradil sladký zemiak a čierna fazuľa či žlté thajské curry.

Väčšina receptov z Deliciously Ella netrvá viac ako pol hodinu alebo fungujú systémom „hodiť na plech“ či všetko do jedného hrnca. Pre rodičov na materskej aj pre pracujúcich „od deviatej do piatej“ sú pridanou hodnotou hotové nákupné zoznamy či tipy ako jednotlivé potraviny skladovať a kombinovať.

Vysvetlí, ako si vyrobiť domáce rastlinné mlieko, ktoré stojí tretinu hotového alebo ako si zamraziť „polotovary“ ako jablkové pyré či zeleninový vývar, ktoré sú súčasťou jej receptov.

Radšej z osemdesiat percent „plant-based” ako vegán, čo zlyháva na dvadsať percent

Spolu s úspechom Deliciously Ella však prišla aj kritika. Odborníci aj verejnosť jej vyčítali, že odporúča všetkým bez rozdielu vyradiť lepok, živočíšne produkty a viacero typov cukrov. Za mnohých kritikov výhrady zhrnul dr. Giles Yeo z univerzity Cambridge, ktorý sa venuje obezite a tomu, ako mozog kontroluje príjem potravy: „Ak idete dávať ľuďom podobné extrémne rady, čo sa týka stravovania, musíte mať dôkaz. Inak len v ľuďoch vyvolávate strach z potravinových skupín, ktorých by sa väčšina ľudí nemala obávať.” Nehovoriac o ľuďoch, ktorí od podobného typu diéty očakávali zázračné uzdravenie vážnych ochorení, ako napríklad rakoviny.

Na britskej scéne sa uchytili aj viaceré ďalšie food-blogerky a „odborníci” na zdravé jedenie, ktorí propagovali tento typ „čistej stravy“, vyrobenej z primárnych potravín a v extrémnejších verziách tiež bez lepku, živočíšnych produktov a cukru, ktorý sa v angličtine udomácnil pod pojmom „clean eating“. Ten však označili odborníci aj média za „fad diet“ ‒ akýsi módny diétny výstrelok, ktorý nemá oporu v serióznej vede a u mnohých narobí viac škody, ako osohu.

WHO odporúča zjesť denne päť porcií ovocia a zeleniny. Koľko zjete vy? Foto: Flickr/Karen Borter

Po tejto kritike sa Ella od termínu „clean eating“ dištancovala. A dokonca spolu s doktorom Yeo pre dokument BBC „Clean Eating - The Dirty Truth” (Čisté jedenie - Špinavá pravda) varila. Podobne rázne vysvetľuje, prečo preferuje termín „plant-based“, čiže prevažne rastlinný, pred termínom vegánsky.

Oxfordským študentom to vysvetlila takto: „Vegánstvo znie odradzujúco pre ľudí, ktorí sa snažia vo svojom stravovaní urobiť zmenu.” Byť vegánom sa dá byť na sto percent alebo vôbec. Mať pravdu alebo mýliť sa. Nemôžete byť z osemdesiat percent vegánom, no môžete na osemdesiat percent jesť stravu rastlinného pôvodu.

Ella nás teda nenúti diskutovať, či sú živočíšne produkty a lepok nezdravé, ale skôr či je naša strava dostatočne vyvážená, či obsahuje dostatok ovocia a zeleniny alebo nemá príliš veľa cukru a tiež, či pochádza z kvalitných zdrojov a či neprešla zbytočne chemickou úpravou. A to je otázka s väčším spoločným menovateľom.

Ako urobiť zeleninu viac „cool” a trošku slovenského kontextu

Dnes je mottom Deliciously Ella „Live better. Be useful. Make vegetables cool“, teda „Žiť lepšie. Byť užitočný. Urobiť zeleninu cool“. Podľa prieskumov iba každý štvrtý Brit a len každé piate dieťa zo Spojeného kráľovstva zje denne päť porcií (teda minimálne 400 gramov) ovocia či zeleniny, ako ich odporúča britský Národný zdravotný systém (a WHO). „Five a day“ znižuje riziko infarktu, mŕtvice a niektorých typov rakoviny a samozrejme má veľký dopad na to, ako sa cítime a ako funguje naše telo.

Podľa slovenského prieskumu Viem čo zjem je jasné, že ani pri deťoch sa k pravidlu „päť za deň“ na Slovensku neblížime ani náhodou. Úloha, na ktorú sa podujala aj Ella Mills ‒ zatraktívniť zeleninu a tak zlepšiť katastrofálne stravovacie návyky Britov, nie je mimo ani v slovenskom kontexte.

Komunita na sociálnej sieti - noha vo dverách k veľkému biznisu

Fenomén Ella zaujal aj tých, ktorí zdravú stravu neriešia ‒ je totiž aj symbolom úspechu z biznisového aj marketingového pohľadu. Ako sa mohlo stať, že študentka, ktorá nikdy nevarila a nepodnikala, dnes šéfuje multimiliónovému podniku? Odborníci aj Ella sa zhodnú: biznis potenciál jej priniesla obrovská komunita ľudí okolo jej blogu a sociálnych sietí. Tí dali Elle a celej značke relevanciu, o akej môže nováčik na trhu len snívať.

Aj dnes, keď už má full-time zamestnancov, trávi Ella približne štyri hodiny denne priamou komunikáciou so zákazníkmi. Odpovedá na emaily, messenger správy, reaguje na facebook či instagram statusy a komentáre. Keď niekto odpovie pod menom Ella Mills, môžete si byť istí, že vám odpovedala Ella Mills.

Keď sa jej pýtali, či to nie je strata času, ktorý by mohla venovať iným častiam biznisu, povedala, že vďaka tomu dokáže takmer zo dňa na deň prispôsobiť svoj biznis trhu ‒ má informácie z prvej ruky.

Foto: Profimedia

Faktorom úspechu je aj jej autenticita, ktorá zodpovedá duchu doby. Aj keď môžeme dizajn jej kníh, štylizovanie fotografií jedla aj rodinné fotky so psíkom považovať za sladké až presladené, nedá sa jej uprieť, že sa na nič nehrá.

Ella tak pre mnohých spája oboje: túžbu poznať po mene obľúbenú predajkyňu zeleniny z farmárskeho trhu či suseda vinára, aj dostupnosť jej produktov v supermarkete. A je nádejou pre začínajúcich podnikateľov: aj z blogu sa dá vytvoriť podnikanie, ktoré konkuruje veľkým reťazcom a značkám.

Dilemy, ktoré zostávajú

Fenomén Ella ponúka aj priestor na kritiku. Mnohé z potravín, na ktorých je postavená kuchyňa Deliciously Ella, ako kokosový orech, avokádo či datle na britských ostrovoch (zatiaľ?) komerrčne nepestujú a treba ich dovážať. Otázkou je, či recepty na chutné rastlinné jedlá, kvôli ktorým potrebujeme privážať exotické potraviny z druhej strany planéty, nie sú vlastne „zdravým oxymoronom“.

Ella Mills odpovedá, že doviezť tieto suroviny loďou má na planétu rádovo menší dopad ako nachovať britskú populáciou mliekom a mäsom. Takzvané potravinové míle, teda environmentálny dopad toho, že tieto potraviny dovezieme na lodi, tvorí podľa nej len 4 či 5 percent skleníkových plynov, ktoré pripisujeme poľnohospodárstvu. A to je neporovnateľné s tým, koľko emisií produkuje mäsový či mliekarenský priemysel. Výnimku robí pri „mäkkom ovocí“ ako jahody či čučoriedky, ktoré zo zahraničia nekupuje ‒ musia totiž kvôli čerstvosti cestovať letecky, čo má rádovo väčší emisný dopad.

Rovnako je otázne, či boom pestovania exotických potravín ako napríklad quinoa, ktorý svojou zvýšenou konzumáciou dokážeme vyvolať, je dlhodobo pre farmárov v Peru či Bolívii prínosom. Zvýšený dopyt síce spôsobí zvýšený príjem pre miestnych farmárov, no dokáže zdvihnúť ceny quinoy tak, že miestne rodiny si ju nemôžu dovoliť.

Peruánski farmári a politici z ministerstva životného prostredia oslavujú zber quinoy. Zdroj: Bioversity International/A. Drucker 

Je tu aj kultúrny aspekt. Budú všetci Briti a Slováci jesť najmä curry a dahl? Vytvoriť celosvetovú stravovaciu monokultúru podľa Elly by bola viac než škoda. Predsa sú tu múdrosti a zvyky, ktoré nám zanechali naši predkovia, a potraviny, ktoré nám rastú pod oknom. No britskí aj slovenskí blogeri aj kuchári už ponúkajú odpovede, ako pripraviť chutné a lahodné, zdravé a prevažne zeleninové jedlá z miestnych surovín a nadviazať aj na lokálnu tradíciu, vďaka čomu netreba dovážať kokosové mlieko ani quinou.

A otázku možno položiť aj takto: ako venovať zdravému stravovaniu primeraný čas a priestor? Alebo inak: ako pri všetkej úctyhodnej snahe, aby sme jedli zdravšie, vyváženejšie či udržateľnejšie, nedovoliť, aby sa jedlo stalo naším náboženstvom? Jednu odpoveď ponúkli bratia benediktíni, keď si k nim do kláštora v Sampore priniesli stredoškoláci vlastné vegánske produkty: „Naučme sa rozlíšiť, kedy sa viac lásky skrýva v tom, že zjeme to, čo nám spolubrat v dobrej viere predloží.”

Zobraziť diskusiu
Súvisiace témy
zelenina recept Ekológia Zdravie
Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk

Exkluzívny obsah pre našich podporovateľov

Diskusia k článkom je k dispozícii len pre tých, ktorí nás pravidelne
podporujú od 5€ mesačne alebo 60€ ročne.

Pridajte sa k našim podporovateľom.

Podporiť 5€
Ttoto je message Zavrieť