Spoločnosť 19. apríl 2018

Otec chlapca, ktorého chcú odpojiť od prístrojov, prosí pápeža o azyl

Adam Takáč
Adam Takáč
Rodičia chcú syna Alfieho previezť do vatikánskej nemocnice. Britskí lekári a súdy sú proti.
Rodičia chcú syna Alfieho previezť do vatikánskej nemocnice. Britskí lekári a súdy sú proti.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Adam Takáč

Otec chlapca, ktorého chcú odpojiť od prístrojov, prosí pápeža o azyl
Foto: Youtube

Kate James a Tom Evans nevzdávajú boj o záchranu svojho takmer dvojročného syna Alfieho, ktorého chcú v Británii odpojiť od prístrojov. Chlapec od svojich piatich mesiacov leží v detskej nemocnici v Liverpoole na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Trpí neznámou neurologickou chorobou, ktorú lekári nevedia vyliečiť. Napriek nesúhlasu rodičov ho chcú odpojiť od prístrojov, ktoré ho udržujú pri živote.

Sudcovia so žiadosťou lekárov z Liverpoolskej nemocnice súhlasili a vo svojom stanovisku uviedli, že každá ďalšia snaha o liečenie tohto pacienta je „nemilosrdná, nespravodlivá a neľudská“.

Momentálne čakajú na povolenie od britského Najvyššieho súdu.

Kate a Tom bojujú o Alfieho život už niekoľko mesiacov. Voči rozhodnutiu britských súdov sa odvolali, no nepochodili ani na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu.

Prosili tiež o to, aby Alfieho mohli previezť do inej nemocnice v zahraničí, kde by mohol podstúpiť experimentálnu liečbu. Avšak aj túto ich žiadosť lekári a súdy zamietli.

O podporu požiadali rodičia aj pápeža Františka.

Prečítajte si tiež:
V Anglicku chcú odpojiť chlapca od prístrojov. Zastal sa ho pápež

„Úprimne dúfam, že bude možné vykonať všetko potrebné pre ďalšie súcitné sprevádzanie malého Alfieho Evansa a že hlboké utrpenie jeho rodičov bude môcť byť vypočuté. Modlím sa za Alfieho, za jeho rodinu a za všetkých zainteresovaných,“ napísala hlava Katolíckej cirkvi pred dvomi týždňami na sociálnej sieti Twitter.

V stredu pred generálnou audienciou sa pápež stretol osobne s chlapcovým otcom. František ho prijal dopoludnia vo svojej rezidencii v Dome sv. Marty.

Tom Evans ho poprosil, aby im pomohol v snahe previezť dieťa do vatikánskej nemocnice Bambino Gesù, ktorá je ochotná Alfieho prijať.

„Pomôžte nám, prosím, zachrániť naše nevinné dieťa a dajte nám milosť azylu, aby naša rodina bola v bezpečí a toto všetko sa mohlo skončiť,“ povedal pápežovi chlapcov otec. „Nerozumieme, prečo sa s naším dieťaťom a s mnohými ďalšími zachádza týmto spôsobom. Myslíme si, že je to kvôli jeho postihnutiu a Veľká Británia chce legalizovať eutanáziu.“

Evans po stretnutí s pápežom povedal, že mu dodalo nádej a pokoj. „Spočiatku som bol veľmi nervózny, no povedal som mu pravdu, hovoril som zo srdca,“ prezradil novinárom. „Videl som lásku a záujem v jeho očiach.“
 


 

"Len preto, že nikto nepozná ochorenie, pre ktoré trpí, nemusíme mu vziať život," tvrdí Alfieho otec. "Ak nám prejaví známky umierania, budeme s ním prežívať každú chvíľu. No zatiaľ nám nedal najavo, že je pripravený odísť, preto chceme v zápase pokračovať."

V stanovisku, ktoré osobne doručil Františkovi napísal, že jeho syn je chorý, no nezomiera a smrť si nezaslúži. „Ak Vaša Svätosť pomôže nášmu dieťaťu, môže potenciálne zachrániť budúcnosť detí v Británii, najmä tých zdravotne postihnutých. Modlime sa, aby sa situácia, ktorej čelíme, vyriešila pokojne a úctivo,“ napísal Evans.

Pápež sa za chlapca prihovoril aj neskôr verejne na generálnej audiencii na Námestí sv. Petra.

„Chcel by som zdôrazniť a rozhodne potvrdiť, že jediným pánom života, od počiatku až do prirodzeného konca, je Boh! A našou povinnosťou je urobiť všetko pre to, aby sme život chránili,“ vyhlásil František.

Situácia Alfieho Evansa pripomína iný prípad z Británie. Smrteľne chorý 11-mesačný chlapček Charlie Gard trpel veľmi zriedkavou vrodenou genetickou poruchou, ktorá spôsobuje slabosť svalov a poškodenie mozgu.

Vplyvom choroby nebol schopný samostatne dýchať a niekoľko mesiacov ho pri živote udržiavali prístroje. Jeho rodičia viedli súdny spor s londýnskou nemocnicou o to, aby ho mohli previezť do USA, kde by podstúpil experimentálnu liečbu.

Od ľudí sa im na to aj podarilo vyzbierať 1,5 milióna dolárov. Nemocnica namietala vážnosťou Charlieho zdravotného stavu a tým, že podporné prístroje mu spôsobujú utrpenie, ktoré odporúčali ukončiť.

Zápas bol ostro sledovaný na celom svete a vyvolal veľkú diskusiu o rodičovských právach a etike starostlivosti o zomierajúcich. Rodičia dlho sa vlečúci zápas nakoniec vzdali, podľa posledných zdravotných výsledkov Charlieho by už bolo aj na potenciálnu experimentálnu liečbu neskoro.

Chlapček zomrel koncom júla minulého roka po tom, čo bol odpojený od pľúcnej ventilácie.



Keďže ste náš pravidelný čitateľ, tak už viete, že články na Postoji nie sú spoplatnené. Vznikajú len vďaka ľuďom, ktorí nás dobrovoľne podporujú. 

Budeme si veľmi vážiť, ak sa k nim pridáte. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe obsahu.

Ďakujeme!

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0