Rodina 30. november 2022

Na čom záleží Strednú generáciu čaká obdobie veľkej neistoty. Čas začať žiť prítomnú chvíľu

Zuzana Hanusová
Zuzana Hanusová

Máme pred sebou obdobie azda najväčšej neistoty počas našej dospelosti. Prečo nepodliehať skepse? Newsletter o vzťahoch a rodine. 

Máme pred sebou obdobie azda najväčšej neistoty počas našej dospelosti. Prečo nepodliehať skepse? Newsletter o vzťahoch a rodine. 

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Zuzana Hanusová

Strednú generáciu čaká obdobie veľkej neistoty. Čas začať žiť prítomnú chvíľu
Foto: Pixabay

Podľa prieskumov vo svete aj u nás vojna na Ukrajine, následná inflácia a energetická kríza zneistili generáciu vo veku od 30 do 60 rokov oveľa viac ako pandémia korony, ktorú máme za sebou. Produktívna generácia sa s obavou pozerá na hospodársky prepad, ktorý príde v nasledujúcich mesiacoch, a podľa prieskumov žije už teraz v úzkosti z budúcnosti.

V dôsledku inflácie bude mať do konca roka 2024 celkovo 60 percent domácností v rodinnej kase dieru, ich výdavky môžu prevýšiť príjmy. Toľko najnovšia Správa o finančnej stabilite NBS

Až 88 percent Slovákov pociťuje negatívny vplyv inflácie na domáce financie. Je to tretia najvyššia hodnota spomedzi 24 európskych krajín, ktoré porovnával prieskum Intrum European Consumer Payment Report 2022.

To, čo sa u niektorých prejaví ako nutnosť začať šetriť alebo viac rozmýšľať nad výdavkami, pre iných môže byť existenčnou drámou. Pre rodiny, ktoré majú svoje bývanie len vďaka hypotékam a ktorých domáce rozpočty sú rozrátané na euro, môžu byť najbližšie mesiace obrovskou ťarchou, ktorá môže preveriť aj tie najlepšie vzťahy. Žiť v neustálom strese a pod tlakom je záťažou, na ktorú je potrebné sa pripraviť. 

Na druhej strane je to príležitosť, ako začať žiť skutočný minimalizmus, ktorý bol posledné roky len módnym trendom a odpoveďou na prehnaný konzum. Nastaviť si priority mohlo byť doteraz motivačnou frázou, teraz bude pre väčšinu ľudí nutnosťou.

Zamerať zmenu len na rodinné hospodárenie by však bolo premárnenou šancou. Investovať do vzťahov, ktoré nás v čase krízy podržia, a myslieť na svoju dušu a psychické zdravie, aby sme sami dokázali byť oporou pre svojich blízkych. To by mohla byť výzva na advent. Reťaze svetielok a množstvo materiálnych darov, nie sú to, čo pomôže zabudnúť, že žijeme náročné časy. 

Žiť naplno v prítomnom okamihu je kresťanským konceptom, ktorý dáva zmysel pre prežitie dobrého života, a odporúča ho čoraz viac aj moderná psychológia. Je dobré si to pripomenúť.

Žiť naplno pre človeka, ktorého máme práve pred sebou, pre povinnosť, ktorú treba práve urobiť, nežiť v strachu z budúcnosti a neriešiť to, čo bolo. Prítomná chvíľa je to jediné, čo naozaj reálne vlastníme, a aktom vôle sa rozhodujeme, ako ju uchopiť. Prežiť túto chvíľu s láskou, ktorú si volíme, je umenie, ktoré prináša trvalú spokojnosť. 

Možno máme pocit, že v čase krízy máme ešte viac zabrať v práci, aby bolo dobre, hoci možno je to len ďalší únik pred náročnou realitou a vlastnými úzkosťami.

Veda nám však odkazuje, že máme málo priateľstiev, lebo na ne nemáme čas, i to, že naše deti potrebujú našu plnú pozornosť, inak nám môžu uletieť. Ak zanedbáme vzťahy, prinesie nám to len následný pocit osamelosti a obáv.    

Oplatí sa prečítať

Majstrom v žití prítomného okamihu bol vietnamský kardinál Van Thuan. Nedávno vyšiel román o jeho živote, ktorý zoženiete aj v našom e-shope. 

Štátna moc vo Vietname ho v 80. rokoch minulého storočia bez riadneho súdneho procesu zavrela na trinásť rokov do väzenia, pričom deväť z nich strávil na samotke. Počas tohto obdobia žil spôsobom, ktorý je dnes inšpiratívny viac ako kedykoľvek predtým. Ak chcete návod na dobrý slobodný život a zároveň pútavý príbeh v jednom, tak je to kniha, ktorú sa oplatí mať a čítať práve v týchto časoch.

„Jeho sústredenosť na prítomný okamih by som videl ako čosi typické pre veľkých duchovných učiteľov. Títo ľudia tým, že našli pevný bod v Bohu, zistili, že všetko ostatné je relatívne. Dáva im to veľkú vnútornú slobodu a zakoreňujú sa tu a teraz. Van Thuan by nikdy nebol tým, čím sa stal, keby neprešiel touto skúškou, ktorá ho zbavila všetkého a priviedla až na hranicu možností. Nikdy sa však neprezentoval ako obeť režimu, ale ako ten, kto v extrémnych situáciách objavil silu nádeje, ktorá pochádza zo žitého evanjelia,“ povedal pre nm.sk o kardinálovi Van Thuanovi jeho kamarát kňaz Hubertus Blaumeiser.

Oplatí sa vidieť

Na Netflixe sme si nedávno s mužom pozreli zaujímavý dokument s názvom Stutz. Ide o dialóg herca Jonaha Hilla s jeho psychiatrom, ktorým je známy americký terapeut Phil Stutz. To, čo sa začalo ako psychoterapia, sa končí úprimným dialógom medzi pacientom a jeho doktorom, kde obaja skúmajú vplyv svojho detstva na svoje súčasné rozhodnutia. Počas dokumentu Stutz ponúka svoje návody, ako uchopiť ťažké situácie, ktoré život prináša pomocou nástrojov terapie.

Jedným z nich je prežiť svoj deň ako sled okamihov, ktoré si vizuálne navliekame ako perly na niť. Žiadna perla však nie je dôležitejšia ako tá druhá. Ak máme problém ráno vstať z postele a začať svoj náročný deň, Stutz odporúča vizualizovať si jednotlivé činnosti a stretnutia ako perly, z ktorých robíme náhrdelník. Rovnakú hodnotu tak dostane umývanie riadov i úspech, ktorý zažijeme v práci. V konečnom dôsledku máme deň vyskladaný z hodnotných okamihov, ktoré dajú nášmu životu zmysel ako celok. Dokument je zároveň unikátnym vizuálnym zážitkom. 

 

   

Oplatí sa sledovať

Ak hľadáte rodinné seriály, ktoré si môžete pozrieť s deťmi a pri ktorých sa nebudete nudiť, dávam do pozornosti už staršiu nekonečnú sériu Lost in Space, ktorá je príbehom rodiny, ktorá sa vydala na cestu vesmírom za lepším životom na odľahlej planéte. S deťmi nás bavili aj filmy Enola Holmes, prvý a druhý diel. Ak si odmyslíte narážky na neschopnosť mužov a neobmedzenú silu žien, ktoré všetko zvládnu aj samy, je to celkom milý dobrodružný film s kvalitným hereckým obsadením.

 
 
 
 

 

 
Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0