Spoločnosť 21. január 2020

V Belgicku sa začína historicky prvý proces s lekármi vykonávajúcimi eutanáziu

Michael Cook
Michael Cook
Za 18 rokov od legalizovania sa v Belgicku vykonalo viac ako 20-tisíc výkonov eutanázie. Je to prvýkrát, čo sa pochybenie dostalo na súd.
Za 18 rokov od legalizovania sa v Belgicku vykonalo viac ako 20-tisíc výkonov eutanázie. Je to prvýkrát, čo sa pochybenie dostalo na súd.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Michael Cook

V Belgicku sa začína historicky prvý proces s lekármi vykonávajúcimi eutanáziu
Tine Nysová (v strede) so svojimi sestrami. Foto: mercatornet.com

Dnes sa v Belgicku začína historický súdny proces. Odkedy v roku 2002 došlo k zlegalizovaniu eutanázie, lekári po prvýkrát čelia obvineniu za jej vykonanie.

Traja z nich sú obvinení z nedovolenej otravy. Ak ich odsúdia, dostanú prísne tresty. Zosnulou bola Tine Nysová, ktorá umrela v roku 2010 ako 38-ročná.

Na lavici obžalovaných sú traja lekári: jeden podal smrtiacu injekciu, druhý bol Nysovej všeobecným lekárom a tretí jej psychiatrom. Verejnosť nevie mená ani jedného z nich. Žalobca tvrdí, že podľa súčasných zákonov nemala Nysová na eutanáziu nárok.

Obhajca chce z poroty vylúčiť mariánskych ctiteľov

Tine Nysová bola usmrtená ako 38-ročná. Jej rodina tvrdí, že netrpela žiadnou nevyliečiteľnou duševnou chorobou, len jej stroskotal vzťah.Zdieľať

Súdny proces nasleduje po dlhej kampani, ktorú viedli Nysovej rodičia a jej dve sestry. Tvrdia, že netrpela nevyliečiteľnou duševnou chorobou, ktorá je podľa belgických zákonov podmienkou žiadosti o eutanáziu. Hoci mala problémy s duševným zdravím, skutočným dôvodom, prečo chcela umrieť, bol stroskotaný osobný vzťah. To sa ani v Belgicku nepovažuje za dôvod na to, aby lekár zabil svojho pacienta.

Sestry sa sťažovali aj na to, že lekár podal smrtiacu injekciu neopatrným a necitlivým spôsobom. „Jej usmrtenie prirovnal k tomu, keď sa zastrelí domáci miláčik trpiaci bolesťami,“ povedali v roku 2016 pre flámsku televíziu. „Potom požiadal nášho otca, aby na jej ramene podržal ihlu, pretože si zabudol priniesť náplasti. Keď umierala, opýtal sa rodičov, či chcú cez stetoskop kontrolovať, ako jej prestáva biť srdce.“

Dôležitou otázkou bude výber poroty. Do 12-členného panelu bolo predvolaných 60 ľudí. Jeden z obhajcov Walter Van Steenbrugge sa pre médiá vyjadril, že chce vylúčiť všetkých praktizujúcich katolíkov, hlavne tých, ktorí uctievajú Pannu Máriu. Jeho tím preskúmava príspevky všetkých potenciálnych porotcov, aké zverejnili na sociálnych sieťach.

„Nepochybne odmietnem ľudí, o ktorých sa ukáže, že sú ‚extrémnymi katolíkmi‘ – napríklad mariánski ctitelia,“ povedal obhajca. „Nechceme porotcu, ktorý niekedy napísal, že eutanáziu treba považovať za vraždu. Nie je to prirodzené? Ako obhajcovia sme v každom prípade subjektívni. Bol by som zlým obhajcom, ak by som takých ľudí nevylúčil.“

Pochybný regulačný úrad

Je ohromujúce, že trvalo 18 rokov, kým bol v Belgicku na súd predvolaný lekár. Podľa oficiálnych štatistík zomrelo na eutanáziu alebo asistovanú samovraždu (od zlegalizovania v roku 2002) približne 20-tisíc ľudí – a všeobecne sa pripúšťa, že ide o podhodnotený údaj. Naozaj sa nič nevhodného nestalo?

Obhajca lekárov o výbere poroty: „Nepochybne odmietnem ľudí, o ktorých sa ukáže, že sú ‚extrémnymi katolíkmi‘, napríklad mariánski ctitelia. Nechceme porotcu, ktorý niekedy napísal, že eutanáziu treba považovať za vraždu.“Zdieľať

Lekári poskytujúci eutanáziu v Belgicku neustále posúvajú hranice dovoleného, no úrady ich nepretržite chránia.

V roku 2018 jeden informátor obvinil Federálnu komisiu pre kontrolu a hodnotenie eutanázie, že úmyselne porušuje zákon.

Neurológ Dr. Ludo Van Opdenbosch, ktorý bol niekoľko rokov členom tejto komisie, v septembri 2017 rezignoval. Vo svojom rezignačnom liste uviedol, že komisia neoznámila prokuratúre lekára, ktorý podal eutanáziu pacientovi s demenciou, pretože to žiadala jeho rodina.

Uviedol, že keď vyjadril pochybnosti nad problematickými prípadmi, ďalší členovia komisie ho „umlčali“. Zdôvodnil to tak, že keďže mnohí lekári z komisie sú poprednými vykonávateľmi eutanázie, pred vyšetrovaním chránia jeden druhého a konajú „beztrestne“.

Neprekvapuje, že dvaja spolupredsedovia komisie Dr. Wim Distelmans a Gilles Genicot akúkoľvek nedbanlivosť v tom čase popreli. Dá sa im však veriť? Regulácia výkonu eutanázie v Belgicku by v porovnaní s krajinami ako USA alebo Veľká Británia neprešla testom konfliktu záujmov.

Dr. Distelmans, fotogenický a charizmatický onkológ, je tým najvýraznejším príkladom bizarnej mafie točiacej sa okolo eutanázie, ktorá v Belgicku udáva tón. Je hlavou regulačného orgánu, je pravdepodobne najznámejším vykonávateľom eutanázie v Belgicku (údajne takto zabil niekoľko stoviek ľudí), je predsedom najväčšej loby pre tému eutanázie (LEIF) a je prvým človekom, za ktorým chodia médiá pre komentár k tejto veci.

Najúžasnejšou vecou v tomto súdnom procese teda je, že k nemu vôbec došlo.

Pôvodný text: Historic first trial of euthanasia doctors begins in Belgium. Uverejnené v spolupráci s Mercatornet.com, preložil L. Obšitník.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0