Politika Kočnerova Threema 21. január 2020

Výber roka Najväčší hriech Roberta Fica

Martin Hanus
Martin Hanus

Prečo tlak na muža, ktorý včera sedel vedľa Jaroslava Haščáka, ohrozuje povesť bývalého premiéra viac než čokoľvek iné.

Prečo tlak na muža, ktorý včera sedel vedľa Jaroslava Haščáka, ohrozuje povesť bývalého premiéra viac než čokoľvek iné.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Martin Hanus

Najväčší hriech Roberta Fica
Foto zo včerajšieho hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku, vľavo Norbert Bödör a Jaroslav Haščák. FOTO TASR – Jakub Kotian

Tento text som napísal začiatkom roka, keď by som neuveril, že po oboch mužov z titulnej fotografie si v priebehu najbližších mesiacov príde NAKA. Keď na jeseň 2019 prvé médiá vrátane Postoja získali prístup k Threeme, novinári sa zamerali na odkrývanie Kočnerovej pavučiny a ako najväčší úlovok pôsobila štátna tajomníčka za Smer Monika Jankovská. 

Ale pri pozornejšom čítaní stoviek strán temnej komunikácie bolo zrejmé, že kým Jankovská bola len Kočnerovou prevodovou pákou, ktorá šokovala svojou vulgárnosťou a absenciou akýchkoľvek zábran, medzi riadkami sa odkrývala podstata fungovania Ficovho režimu.

Už z Threemy sa dalo vyčítať, že v hierarchii nad Kočnerom stoja iní muži, ktorí žili v zakonšpirovanom úzadí, vyhýbali sa mediálnej pozornosti a novinári o nich roky písali len v opatrných náznakoch - jeden z nich, Zoroslav Kollár, mal pod palcom súdy, ten druhý, podnikateľ Norbert Bödör, bol neformálnym členom najužšieho vedenia Smer, z tohto (nelegálneho) titulu kontroloval políciu a založil mafiánsku štruktúru.

To všetko sme si mohli začiatkom roka nanajvýš len predstavovať, nedalo sa o tom písať. Ale niečo sa už napísať dalo, preto vznikol tento text.

Keď sa koncom septembra 2018 po policajnej akcii ukázalo, kto si pravdepodobne objednal vraždu novinára, expremiér Fico sa triumfálne tváril, že po najťažších mesiacoch svojho života prichádza konečne zadosťučinenie – už je predsa jasné, že Jána Kuciaka nedal zabiť Troškovej a Jasaňov Talian Vadala, čo bolo podozrenie, ktoré ho vyhnalo z premiérskeho úradu. Ale ten otravný chlapík, ktorý sa tu poznal s každým, nielen s ním, ale aj so Sulíkom či Kollárom.

Lenže policajné zistenia a prebiehajúci súdny proces vrhajú do Ficovej tesnej blízkosti porovnateľne temné svetlo, ako keby novinára nechala zavraždiť talianska mafia.

Ficov dôverník

Včera na súde v Pezinku sedel muž – zatiaľ len v pozícii svedka – ktorý bol pre Mariana Kočnera niekým ako krstným otcom v polícii aj na prokuratúre, muž, ktorý mu podľa Tóthovej výpovede zabezpečoval lustračný aj sledovací servis a ktorý tak nesie azda najväčšiu morálnu zodpovednosť za dvojnásobnú vraždu.

Norbert Bödör neodvodzoval svoj vplyv od toho, že je vzdialeným príbuzným bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, takže má komu zavolať, keby niečo potreboval, napríklad vyhovieť Kočnerovej žiadosti o lustráciu novinára či prokurátora. Nie ani tak Bödör odvodzoval svoju moc od Gašpara, ale, naopak, Gašpar vďačil svojej policajnej topkariére rastúcemu vplyvu bödörovcov.

Norbert Bödör udržiaval čulé kontakty s premiérom Robertom Ficom, chodil za ním osobne alebo si telefonovali. Predtým o tomto vzťahu kolovali iba legendy. No vďaka výseku z Threemy vieme, že Bödör mal k expremiérovi priamejší a častejší prístup než nejeden minister. Dokazuje to Kočnerova komunikácia s Bödörom na začiatku roka 2018, keď mal už Kočner naplánovanú vraždu a Bödöra žiadal o rôzne službičky u Fica.

Médiá vtedy 23. januára informovali, že premiéra trápia zdravotné ťažkosti, pre ktoré je nútený rušiť pracovný program. Kočner sa o deň neskôr Bödöra ustarostene pýta: „Šéf sa už pozbieral?“ Bödör je dobre informovaný, „je chytený, priedušky“, „teraz mi volal, zajtra idem k nemu“. Kočner preto milosrdne odkazuje: „Pozdrav ho. Povedz mu, že aj keď na mňa je..li a nikdy mi NIČ nedali, ba dokonca mi ZOBRALI (súdny spor Port service a iné...), tak ja jemu vždy pomôžem. Ale iba jemu!!! A trošku Kalimu.“ Bödör rolu poštára aspoň naoko prijíma: „Odovzdám.“

Vďaka výseku z Threemy vieme, že Bödör mal k expremiérovi priamejší a častejší prístup než nejeden minister. Zdieľať

O týždeň neskôr, v utorok 30. januára, sa Kočner Bödöra pýta, či Fico na stredajšom zasadnutí vlády otvorí otázku nového úradu pre Moniku Jankovskú. Kočner si totiž medzičasom premyslel zriadenie úradu, ktorý by zastupoval štát v majetkových veciach (viac sme sa tomu venovali v tomto texte), úrad mal jemu aj Jankovskej slúžiť ako ďalší zdroj utešených nelegálnych príjmov. Kočner do plánu zasvätil Bödöra, ktorý to mal presadiť u Fica, takže sa ho ešte pár týždňov do vraždy opakovane pýtal, kedy to už Fico konečne presadí na vláde.

Kočner je 30. januára sklamaný, že táto téma nie je zaradená na rokovanie vlády, Bödör sľubuje pomoc: „Nebol som s ním, zajtra budem, ak to nezruší,“ píše Bödör o ďalšom naplánovanom stretnutí s Ficom.

Kočner sa opäť o týždeň, v pondelok 5. februára, pýta Bödöra, kedy bude s Ficom, ten mu odpovedá, že o dva dni v stredu. Bödör sľubuje, že Jankovskej úrad s Ficom preberie, „mám to v mojich bodoch. Keď bude možnosť, určite“.

To, či sa v stredu 7. februára Bödör s Ficom opäť stretol, sa už z komunikácie v Threeme nedá posúdiť, v ten deň si Kočner a Bödör veľa telefonovali a menej písali. O deň neskôr sa Kočner Bödöra pýta, či bol Fico s Čižnárom, Bödör mu odpisuje: „Neviem. Má vypnutý mobil“. O Ficovi sa po Kočnerovej otázke „šéf ako?“ bavia aj ďalší deň, ale už len telefonicky.

V nedeľu 18. februára, tri dni pred vražednou streľbou vo Veľkej Mači, Kočner v komunikácii s Jankovskou spomína, že mu volal Bödör, ktorý bol deň predtým s Ficom a vraj riešili Jankovskej úrad.

Popoludní v stredu 21. februára, teda v deň vraždy, Kočner pripomína Bödörovi, aby pri debate s Ficom nezabudol na úrad a či kvôli tomu sám nechce zavolať Jankovskej. Bödör odpisuje: „Ešte nie. Som u šéfa.“

Len z tohto mesačného komunikačného výseku medzi Kočnerom a Bödörom vyplýva, že nitriansky podnikateľ bol s Ficom v pravidelnom kontakte, a ako vyplýva z ďalšej komunikácie, stál pri ňom aj v najťažších časoch.

Deň, keď Bödör stihol Fica, Kaliňáka aj Stromčeka

Je nedeľa 4. marca, Slovensko má za sebou týždeň, v ktorom sa dozvedelo o vražde novinára a jeho snúbenice a následne krajinou otriasol posledný text Jána Kuciaka, ktorého stopy viedli k talianskej mafii spojenej s Úradom vlády.

O 16.00 prezident Andrej Kiska vyzýva na rekonštrukciu vlády alebo predčasné voľby. Nervozita Kočnera aj Bödöra rastie, o 16.47 píše Kočner Bödörovi: „Čo povedal šéf na úžerníka?“ Bödörova odpoveď neprekvapí: „Budeme spolu dnes.“ Kočner to opäť využije na priamy odkaz pre Fica: „Tak mi potom napíš. A nalej mu silu. Aj odo mňa. Možno mu zostane len Kali a my 😜.“ Bödör reaguje: „Napíšem. Ďakujem. Pokúsim sa.“

Norbert Bödör sa ešte v tento deň zveruje Kočnerovi, že 40 minút telefonoval s generálnym manažérom Smeru Viktorom Stromčekom, a „on je ok“, čím myslí to, že neprepadá panike. To je pre nich v danej chvíli najväčšou útechou, obaja sa obávajú, že Fico padne a ich systém sa zrúti, preto ich poteší každý povzbudivý signál. Kočner s uspokojením reaguje na prejav Andreja Danka, ktorý nasleduje po Kiskovej výzve, „Andrej zatiaľ dobre. Celkovo (až na 4 brepty) dobré. Šéf tomu dá čerešničku na tortu. On to vie. Budúci týždeň už bude lepšie. Aj Béla to uhrá.“

„Tak mi potom napíš. A nalej mu silu. Aj odo mňa. Možno mu zostane len Kali a my 😜.“Zdieľať

Kočner už rýchlo spriada plány, ako využiť novú situáciu vo svoj prospech, preto ho zaujíma, ako vníma ataky sám Fico: „Ešte sa šéfa opýtaj (keďže hovoril s úžerníkom), čo je ,rozsiahla rekonštrukcia vlády‘.“ Podľa Kočnera je to šanca na odchod nielen Kaliňáka, ktorého treba nahradiť vhodným ministrom vnútra (typu Glvač alebo Gašpar), ale aj Lucie Žitňanskej, ktorú by bolo najlepšie nahradiť Monikou Jankovskou.

Aj Bödörovi sa po Ficovej reakcii na Kisku zlepšuje nálada: „Normálne ho poslal do pi...“

Onedlho sa Bödör stretáva s Ficom, hneď ďalší deň ráno o 6.00 sa ho Kočner nedočkavo pýta: „Dobré ránko. Ako šéf?“ Bödör mu onedlho píše, že ešte cvičí, potom sa ozve – naozaj Kočnerovi cez Threemu volá, ale spätne sa už nedá zistiť, o čom sa bavili.

Nedeľa 4. marca bola pre Bödöra vôbec politicky intenzívnym dňom, keď sa usiloval zachrániť, čo sa dá: nehovoril len s Ficom a Stromčekom, 5. marca sa v jednej súvislosti Kočnerovi zmieňuje, že deň predtým hovoril aj s „Kalim“. 

O pár dní sa Marian Kočner sťažuje, že vytiahnutie Sorosovej karty Smeru uškodí, cituje Petra Tótha, podľa ktorého vymysleli túto „tupú stratégiu“ Ficovi stratégovia, „týmto štýlom možno získajú nejakých kotlebovcov, ale prídu o kopu ľavicových a centristicky zmýšľajúcich voličov. Toto je cesta do pekla“. Bödör nedáva najavo, čo si o tom myslí, ale na rozdiel od Kočnera má k Ficovi naďalej stále otvorené dvere, „skúsim s ním dnes hovoriť“.

Prichádzajú najväčšie demonštrácie, aj Kaliňákov a neskôr Ficov pád, už aj Bödörovi sa so šéfom komunikuje ťažšie. Koncom marca Kočner píše: „Teraz som videl šéfa v telke. Kua. Vyzerá velice napi...“ Aj Bödör mu ustarostene potvrdzuje: „Aj je. Ťažko to nesie. Veľmi. Nedá sa s ním veľmi teraz.“

Kmotor pred súdom

Až dosiaľ mali novinári k dispozícii len zopár neveľmi kvalitných záberov Norberta Bödöra, ktorý sa z princípu vyhýbal médiám. Ale to sa včera zmenilo, keď vstúpil do pojednávacej miestnosti štyridsiatnik s postavou nadupaného zápasníka a sadol si na lavicu vedľa Jaroslava Haščáka. Ešte predtým sa im krátko preťali pohľady, z ktorých bolo zrejmé, že obaja svedkovia dobre poznajú nielen Kočnera, ale aj seba navzájom. Haščák neskôr na otázku priznal, že Bödör patrí do širšieho okruhu jeho kamarátov.

Ten kontrast vo výpovediach ani nemohol byť väčší. Kým Haščák na súde prezentoval svoj intelekt, zoširoka analyzoval situáciu v slovenských médiách a dôveryhodne vysvetľoval, čo bolo v januári 2018 predmetom komunikácie s Kočnerom o „od..baní čuráka“, Bödör pôsobil ako okresná liga – strážil si jednoslovné či jednovetné odpovede a musel strpieť, že sudkyňa aj prokurátor sa k nemu správali ako k žiačikovi, keď ho napomínali, aby jasne artikuloval.

Predstavoval sa „som súkromný podnikateľ“ alebo „som živnostník“, priznal, že Kočnera pozná asi 10 rokov, no nespomína si, kto a kde ich zoznámil. „Nespomínam si,“ to bolo jeho najčastejšou a najbezpečnejšou odpoveďou. S Kočnerom sa vraj bavili o „politike, kultúre, športe a dovolenkách“, ale inak o ničom nevie, nič pre neho nikdy nevybavoval, nič nevie ani o sledovaní novinárov.

Strážil si jednoslovné či jednovetné odpovede a musel strpieť, že sudkyňa aj prokurátor sa k nemu správali ako k žiačikovi, keď ho napomínali, aby jasne artikuloval.Zdieľať

Peter Tóth minulý týždeň na súde uviedol, že Kočnerovi na sledovanie novinárov prispieval práve Norbert Bödör, ktorý Kočnerovi posielal cez políciu aj „vzťahové diagramy“. Ako ďalej uviedol Tóth, keď sa v lete 2018 spolu po Kočnerovom zatknutí stretli, Bödör sa posťažoval, že sledovanie síce platil, ale nevidel jeho výsledky. Ale ani ho to vraj priveľmi nezaujímalo, Tótha sa pýtal, či by sa opäť dalo vyskladať sledovacie komando a zamerať sa na politikov, o ktorých má Bödör záujem. Podľa Tótha chcel Bödör sledovať možno aj predstaviteľov Smeru, ktorí nepatrili k tvrdému jadru strany. Zároveň mu povedal, že „má nejaký priestor, ktorý je monitorovaný a v ktorom sa schádzajú politici a potrebuje tam vymieňať SD karty“.

Tóthovo rozprávanie pôsobí dôveryhodne, aj to, že mu Bödör ponúkal pokračovanie v sledovaní – Bödör mal eminentný záujem, aby Tóth nešiel vypovedať a nezradil Kočnera, keďže to ponáralo aj samotného nitrianskeho živnostníka, zrejme aj preto mu ponúkal perspektívu nového džobu. Tóthova výpoveď však zapadá do širšieho obrazu. O tom, že bödörovci si zbierajú kompromateriály na politikov, sa už roky šíria legendy.

Bödör na súde všetko poprel, „Tóth klame“. Priznal, že sa s Tóthom asi trikrát stretol po Kočnerovom zaistení, Tóth vraj od neho chcel, aby Kočnerovi pomohol, on mu mal povedať, že jedine by mohol pomôcť Kočnerovej manželke a deťom, ak by mali existenčné problémy. Ešte sa ho vraj veľmi nervózny Tóth pýtal, či pozná Zsuzsovú, priznal sa mu s paparazzovaním novinárov aj s tým, že pôjde na políciu. „Ja som sa ho na nič nepýtal,“ odpovedal Bödör na otázku, či ho Tóthove informácie nevyrušili, a opäť nebol v sále asi nikto, kto by mu túto odpoveď uveril.

Bödör včera nehovoril v podstatných veciach pravdu ani raz. Keď prišla reč na policajného exprezidenta Tibora Gašpara, priznal, že sa stretávali často, ale len ako rodinní príbuzní („moja babka a babka manželky Gašpara boli sesternice“), a nikdy nie kvôli Gašparovej práci.

A keď mal opísať, akej činnosti sa venuje jeho detektívna služba, bolo ťažké z neho vydolovať aspoň jednu artikulovanú vetu, prokurátor Turan to po viacerých podotázkach vzdal: „Mám pocit, že odpovedám za vás.“ 

Ja a Tibor Gašpar? O nič nejde, sme len rodina, moja babka a babka manželky Gašpara boli sesternice.Zdieľať

Pre Norberta Bödöra bol včerajšok ponížením, no jeho jediným cieľom bolo ochrániť seba a Mariana Kočnera, ich svety sa nedajú oddeliť, koniec jedného ohrozuje aj druhého. Keby priznal, čo všetko v skutočnosti riešil s Kočnerom, ako využíval svoje vzťahy s Tiborom Gašparom či Dušanom Kováčikom, pravdepodobne by na seba uvalil podozrenie z páchania trestnej činnosti. Preto radšej zvolil riziko, že neskôr môže čeliť obvineniu z krivej výpovede.

Bödörovým nešťastím však je, že sa zachovala časť komunikácie s Kočnerom, ktorá bezpečne vyvracia všetko dôležité, čo sa usiloval Bödör predstierať na súde. Z Threemy jasne vyplýva, že od Kočnera získaval zaujímavé informácie, pomáhal mu s jeho kauzami, obaja mali rovnaký záujem o personálne obsadenie na polícii, ktorú mal Bödör obsadenú svojimi ľuďmi.

Stačia len dva príklady: Zneistený Kočner sa Bödöra v apríli 2018, sedem týždňov po vražde, pýta na jedno auto, ktoré sa vraj občas moce za ním, posiela mu aj ŠPZ. Bödör o tri dni Kočnerovi dáva údaje o konkrétnej firme, na ktorú je auto evidované, o konateľke danej firmy, ktorá je síce slobodná, ale má dieťa s jedným mužom, aj jeho meno píše Kočnerovi, ktorému to nestačí a žiada informácie o ďalších ľuďoch tej firmy.

O dva týždne ho zas zaujíma prokurátorka Dagmar Mištíková, „prosím, ak sa dá, potreboval by som ,pavúka‘. Ďakujem. Aj pavúky detí, ak nejaké má. A Dušan nepovedal, čo je ona zač? Lebo nikomu to meno NIČ nehovorí…“ Prokurátorka Mištíková v tom čase prevzala dozorovanie dvoch Kočnerových káuz, Bödör Kočnerovi odpovedá, že s Dušanom Kováčikom nehovoril, len si s ním písal, osobne sa majú stretnúť o týždeň neskôr, potom sa ho to opýta. A, samozrejme, so zadovážením „pavúka“ o prokurátorke Mištíkovej nemá Bödör žiaden problém: „Jasné.“

Čo Fica doviedlo k Nitranovi 

Keď som včera z novinárskej lavice pozoroval Norberta Bödöra a počúval, ako sa trápi s každou vetou, len aby zakryl podsvetie, v ktorom spolu s Kočnerom roky fungovali, rozmýšľal som, ako asi vyzerali jeho pravidelné rozhovory s Robertom Ficom, čím bol pre neho taký zaujímavý.

Zrejme nie pre jeho oficiálne podnikateľské aktivity v oblasti vinárstva či kúpeľníctva ani tým, že jeho otec Miroslav vlastní bezpečnostnú firmu Bonul. A asi ani nie pre potreby hlbších analytických rozhovorov o politike alebo o kultúre, či športe.

Ako sa vlastne od seba líšili Kočnerove a Ficove rozhovory s Bödörom, mal pre každého aspoň trochu inú tvár, s Kočnerom celkom nehanebnú a bezškrupulóznu, s Ficom zas sofistikovanejšiu? Alebo nekomunikovali obaja, Kočner aj Fico, s tým istým Bödörom, ktorého sa oplatí poznať, lebo vie všeličo vybaviť, všelikoho odsledovať, zohnať kompromateriály a má pod palcom políciu aj špeciálneho prokurátora?

V každom prípade platí, že zo živnostníka Norberta Bödöra sa postupom času stal jeden z najmocnejších mužov v štáte, ktorého rastúci vplyv na Úrade vlády znervózňoval aj Ficovo politické okolie vrátane Roberta Kaliňáka.

Je jednoduché si predstaviť, aký okruh ľudí zoznámil Fica s Norbertom Bödörom. Ľubomír Jahnátek sa poznal s jeho otcom Miroslavom desaťročia, celá nitrianska klika Smeru, Ján Richter, Tibor Glenda a ďalší, boli s bödörovcami zadobre. Nebolo preto ťažké presvedčiť premiéra Fica, aby v roku 2014 osobne pozdravil zamestnancov Bonulu na ich firemnom vianočnom večierku.

Bödör vrastal do roly Ficovho dôverníka postupne, tento proces súvisel aj s tým, že Fico čoraz menej veril vlastným ľuďom naokolo, o ktorých sa dovtedy opieral v mocenskom aparáte.

Ešte počas druhej vlády boli pre neho kľúčovými ľuďmi Ján Valko, ktorého v roku 2012 menoval Fico za riaditeľa SIS, aj spolu s Jaromírom Čižnárom, ktorého zas Fico v roku 2013 presadil za generálneho prokurátora. Valko aj Čižnár boli nielen Ficovými spojencami, ale tvorili kompaktnú dvojicu, Valko bol pred kariérou SIS generálnym riaditeľom Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti (JAVYS), kde mal blízko seba Čižnárovho brata Petra, ktorý ho potom vo firme ako generálneho riaditeľa vystriedal.

Bödör vrastal do roly Ficovho dôverníka postupne, tento proces súvisel aj s tým, že Fico čoraz menej veril vlastným ľuďom naokolo, o ktorých sa dovtedy opieral v mocenskom aparáte.Zdieľať

Lenže vzťahy medzi Ficom a dvojicou Čižnár-Valko sa ešte počas druhej Ficovej vlády začali kaziť. Zlomom bola kauza exposlanca Smeru Vladimíra Jánoša, ktorého manželka obvinila z týrania a tiež vypovedala, že Jánoš mal nosiť domov peniaze z provízií a tie baliť do alobalu.

Fica nahnevalo správanie Čižnára, ktorý sa zjavne usiloval od Smeru emancipovať. Keď súd v Prievidzi rozhodol o prepustení Jánoša z policajnej cely, Čižnár trval na tom, že dôvody na vzatie obvineného do väzby boli reálne. Kauza sa napokon nevyšetrila, no aj ona bola dôvodom, prečo Fico prestal Čižnárovi s Valkom dôverovať. Prejavilo sa to hneď po vzniku tretej vlády, keď Fico prekvapivo nepotvrdil Valka ako riaditeľa SIS, ale vedenie tajnej služby odovzdal Andrejovi Dankovi, ktorý na tento post presadil Antona Šafárika.

Chýbajúce mocenské vákuum v okolí premiéra tak vypĺňal Norbert Bödör, ktorý aj podľa komunikácie z Threemy vnímal príčiny upadajúcej moci Smeru rovnako ako Kočner – napríklad tým, že Smer hodil cez palubu oddané figúrky ako Dobroslav Trnka a na jeho miesto dosadil Čižnára, ktorému zachutilo tváriť sa, že je od Smeru nezávislý. A ktorého pustil Fico do svojej najtesnejšej blízkosti, čím prebral priamu zodpovednosť za rozklad polície, čo malo tragické následky pre iných, ale napokon aj pre neho samotného.

Po včerajšku sa zdá, že Norbert Bödör nesedel na súde poslednýkrát. A toho sa Robert Fico obáva najviac. 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0