Politika 09. október 2019

Odkedy Matovič vyštartoval, je KDH v akútnom ohrození

Martin Hanus
Martin Hanus
Poľovačka Igora Matoviča na konzervatívnych voličov graduje a tým sa príbeh zďaleka nekončí.
Poľovačka Igora Matoviča na konzervatívnych voličov graduje a tým sa príbeh zďaleka nekončí.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Martin Hanus

Odkedy Matovič vyštartoval, je KDH v akútnom ohrození
Zdroj: televízny duel Na telo v TV Markíza.

Vo vojenskej terminológii sa tomu, čo posledné tri týždne robí líder OĽaNO voči KDH, hovorí kanonáda alebo kobercový nálet. Začalo sa to v polovici septembra, keď Matovič pred komplexom Bonaparte, symbolom smeráckeho oligarchizmu, venoval tlačovku téme, ako „predseda KDH hodil svojich voličov cez palubu“.

O pár dní dal na ďalšej špeciálnej tlačovke „dobrú radu pre KDH,“ aby kresťanskí demokrati okamžite zrušili pakt s PS/Spolu, ktorý vnímajú ich voliči ako „zradu“, a opakovane zdôrazňoval, že im to radí preto, aby ich zachránil.

Samozrejme, Matovič nie je insitný psychológ a tušil, že Hlinu dostane tam, kam potrebuje – do kúta, z ktorého niet oslobodenia. Tak ako to čakal, Hlina jeho otrávenú „dobrú radu“ nemohol prijať, nepodarený pakt s progresívcami nezrušil, ale ho nanovo obhajoval, napokon o to presne išlo Matovičovi.

Vzápätí prišiel rozstrel oboch lídrov v TV Markíza, kde v pamäti ostal najmä obraz, ako chce Matovič odísť zo štúdia, lebo gestikulujúci Hlina debatu emocionálne nezvláda.

Matovič nie je insitný psychológ a tušil, že Hlinu dostane tam, kam potrebuje – do kúta, z ktorého niet oslobodenia.Zdieľať

Predseda KDH chcel v ďalších dňoch odraziť útok aj argumentom, že nemôže predsa zakázať budúcim poslancom PS/Spolu predložiť zákon o životných partnerstvách, ak aj budúci poslanci KDH majú mať právo predložiť zákon o vyššej ochrane nenarodených detí.

Matovič hneď zareagoval a svoj útočný arzenál tento pondelok ešte upgradoval: Hlinu obvinil, že „obhajuje obchod so životom nenarodených detí“, a to len preto, že paktuje s „ultraliberálmi“ z PS/Spolu. Brnkanie na konzervatívne city vyvrcholilo nasledujúcim zvolaním: „Vari chceš povedať, že jeden život bezbranného dieťaťa je hodný jedného listu papiera o uzavretí registrovaného partnerstva medzi dvoma homosexuálmi? To vážne?! No jasné, že nie je a ani nikdy nebude! Jeden život nikdy nebude hodný ani kamióna takých papierov. Prepáč.“

V KDH sa síce môžu utešovať tým, že kádehácki voliči sú predsa len skôr ľuďmi mäkkých interakcií, Matovič to svojimi útokmi prepaľuje a až príliš z nich trčí zlomyseľná účelovosť.

Lenže po týchto týždňoch je situácia pre KDH viac než vážna.  

Nepodarený pakt s progresívcami

Prvý a najväčší problém je v tom, že Alojz Hlina si pascu, do ktorej ho teraz všetkými silami zakliesňuje Igor Matovič, nastražil sám.

Keď sa Hlina začiatkom leta postavil vedľa Michala Trubana a Miroslava Beblavého, aby ukázal, že nabudení víťazi eurovolieb akceptujú KDH a spolu predstavujú povolebnú alternatívu, malo to svoje rácio.

Napokon, KDH aj v minulosti vždy spoluvládlo s liberálmi, aj takými, ktorí mali v programe registrované partnerstvá a dekriminalizáciu marihuany (SaS v roku 2010), takže Hlina tým vstupoval do sčasti prebádaného terénu.

Vzhľadom na podobu moderného progresivizmu aj súčasné identitárne vojny však prinášalo predvolebné bratanie s PS/Spolu pre KDH riziká, ktoré sa však dali mierniť. Hlina mohol pokojne hovoriť to, čo dnes kričí v mene OĽaNO Matovič – teda že KDH nebude vo vládnej koalícii, ktorej súčasť by poza jeho chrbát skúšala presadiť životné/registrované partnerstvá a tým rúcať vládu v poficovskej ére.

Aj tak by bolo na konci dňa zrejmé, že debaty o hodnotových otázkach vyriešia voľby a nové rozloženie síl – inak sa vyjednáva v situácii, keď by malo PS/Spolu okolo 20 percent a KDH tesne nad päť, a inak v situácii, keď PS/Spolu získa sotva desať a KDH svojich klasických osem percent.

Vzhľadom na podobu moderného progresivizmu aj súčasné identitárne vojny však prinášalo predvolebné bratanie s PS/Spolu pre KDH riziká, ktoré sa však dali mierniť.Zdieľať

Predseda KDH sa však namiesto toho pustil do experimentálnych úvah, ako chce do volieb presvedčiť liberálov z PS/Spolu, nech zákon o partnerstvách homosexuálov predložia až v roku 2022, aby si Rada KDH potom vyžiadala čas, čo ďalej, ak by takýto zákon prešiel. Pritom Hlina zároveň dodával, že progresívci zatiaľ s takýmto kompromisom nesúhlasia. Tejto taktike nerozumeli ani viacerí členovia vedenia KDH, preto ani nebolo možné, aby ju prijala najmä tá časť voličov KDH, ktorá ako hrozbu vníma nielen pokračovanie vlády Smeru, ale aj nastupujúci progresivizmus.

Matovičovi teraz stačí v titulkoch písať, že Hlina „natiahol červený koberec registrovaným partnerstvám“, že je to „neskonale cynické“ voči kresťanom a v rámci svojich „dobrých rád pre KDH“ ešte dodáva, že „Alojz je teraz naozaj nešťastím KDH, ktorý ho takýmto konaním potopí a do parlamentu sa opätovne nedostane“.          

Kľúčovou otázkou je, čo posledné tri týždne sleduje Igor Matovič a čo s tým môže robiť KDH.

O čo ide Matovičovi

Matovičovi sa nedá celkom vyčítať, že by až teraz v sebe objavil konzervatívca a pro lifera, o to sú jeho vyšpekulované útoky pre KDH nepríjemnejšie. Už krátko po zvolení do parlamentu, ešte na kandidátke SaS, prišiel do parlamentu s nápisom na tričku „Potrat nie je riešením“, neskôr lovil budúcich politikov v kresťanských spoločenstvách a začiatkom roka 2017 dokonca pre Postoj vyhlásil, že uvažuje nad transformáciou OĽaNO na sociálno-konzervatívnu stranu. Neskôr z nápadu upustil, prieskumy opakovane ukazovali, že protestné OĽaNO by tým stratilo, keďže má viac liberálnych voličov, než je celoslovenských priemer.

Na jar 2019 však prišiel nástup progresívcov, začiatkom leta vznik Kiskovej strany Za ľudí a od OĽaNO neodplávali len Veronika Remišová a ďalší, ale aj zástup liberálnejšie ladených voličov.

 

Matovič na kritickú situáciu reagoval ohlásením kresťanskej platformy Odvážne, posledné týždne rokuje s ľuďmi z Kresťanskej únie a podľa Matovičových náznakov aj kuloárnych informácií to vyzerá, že Anna Záborská, Richard Vašečka a možno aj Branislav Škripek sa ocitnú na kandidátke OĽaNO.

Nie je ľahké predstaviť si Annu Záborskú, ktorá odišla z KDH kvôli Hlinovi, na jednej kandidátke s Igorom Matovičom. Ešte bizarnejší by bol pohľad na Richarda Vašečku, ktorý pred časom odchádzal z OĽaNO, aby vyzval na súboj predsedu KDH Alojza Hlinu, po porážke opustil KDH, aby spoluzakladal KÚ, a teraz sa vracia späť na Matovičovu kandidátku. Nemenej bizarne by pôsobil Branislav Škripek, ktorý začiatkom tohto roka odišiel z OĽaNO, keď pre Postoj vyrozprával, že Matovič ho celé roky ignoroval a žiadal od neho veci, ktoré sa priečili jeho svedomiu.

To, že Matovič posilňuje kresťanský pilier OĽaNO a v rovnakom čase atakuje KDH v podobnej intenzite ako samotný Smer, sú spojené nádoby. Samozrejme, táto stratégia je riskantná, pretože odplašuje časť protestných voličov, no Matovič je odjakživa dobrodružná povaha s vierou vo svoj skrytý inštinkt. Mesiac pred voľbami v roku 2012 zinscenoval divadlo s detektorom lži, čím vyhnal z kandidátky ľudí z OKS a KDS, vtedy tým časť voličov stratil, inú získal, zrejme podobne si verí aj teraz.

Tu sa však po paktovaní s PS/Spolu dostávame k druhej pasci, do ktorej si nabehol Alojz Hlina.

Prečo je KDH v akútnom ohrození

Predseda kresťanských demokratov v polovici septembra vyhlásil, že predstaviteľom KÚ ponúkol dve miesta kandidátky v prvej dvadsiatke a súčasne im navrhol, aby nominovali „menej exponovaných predstaviteľov svojej strany“. Okrem toho si Hlina stanovil podmienku, že títo dvaja prípadní nominanti KÚ by neboli uvádzaní ako kandidáti svojej politickej strany.

KDH v eurovoľbách v máji volilo vyše 95-tisíc voličov, KÚ 38-tisíc voličov – a líder KDH o pár mesiacov ponúka Kresťanskej únii dve miesta, ešte k tomu s podmienkou, že to nemajú byť vedúci predstavitelia strany, od tých žiada len to, aby sa stiahli a zabudli na svoju značku.

Hlinova negatívna emócia voči KÚ by mala nemalé opodstatnenie, keby bolo KDH v komfortnej zóne a komentátori medzi sebou uzatvárali stávky, či hnutie získa viac alebo menej než osem percent.

Lenže KDH čelí rovnako neprajnej situácii ako v marci 2016.

Podľa exit pollu Focusu z volieb roku 2016 dalo hlas OĽaNO až 17 percent pôvodných voličov KDH z roku 2012. Keď to prerátame z percent na hlasy, podľa hrubého odhadu odtieklo do OĽaNO okolo 40-tisíc niekdajších voličov KDH.

Išlo o masový aj prekvapujúci odlev, keďže KDH sa dovtedy vždy opieralo o svoje stabilné osempercentné jadro. No z rôznych rozpadov frustrovaní kádehácki voliči si zrazu mohli vyberať z alternatív. Tou hlavnou bolo Matovičovo hnutie, za ktoré kandidovali Daniel Lipšic, ale aj zástupcovia kresťanských spoločenstiev ako Richard Vašečka a Eduard Heger.

Druhou bola Sieť Radoslava Procházku, ktorú volilo podľa exit pollu zhruba 20-tisíc bývalých voličov KDH.

Kresťanským demokratom tak chýbalo na vstup do parlamentu menej ako dvetisíc hlasov.

KDH dnes levituje v pásme bezprostredného ohrozenia, lebo model z roku 2016 sa nápadne opakuje.

Matovič opäť zaplní kandidátku známymi aj menej známymi menami z kresťanských komunít a charizmatických spoločenstiev, ktoré na seba viažu tisíce až desaťtisíce hlasov. Okrem nich tam môže byť aj Anna Záborská, po dlhé roky hlavná európska tvár KDH, plus ďalšie prekvapenia, keďže o tie nie je u Matoviča nikdy núdza.

Navyše už Matovič rozbehol kampaň, v ktorej bude okrem tradične krvavej vojny proti Smeru a korupcii aj priamočiaro útočiť na progresívcov a súčasne mávať na voličov KDH ako ich nový hovorca.

Okrem OĽaNO je tu ešte Kiskova strana Za ľudí, ktorá môže byť v odčerpávaní hlasov pre KDH podobnou škodnou ako predtým Sieť – Andrej Kiska sa na konzervatívcov usmieva obomi kútikmi, a ak by sme sa súčasných voličov kresťanských demokratov opýtali, ktoré političky sú im najsympatickejšie, na prvých miestach by menovali Veroniku Remišovú a Janu Žitňanskú. Zhodou okolností dve podpredsedníčky strany Za ľudí.

Aj preto si Alojz Hlina želá, aby Kiska napokon ukul trojkoalíciu s PS/Spolu, lebo tým by sa mu problém odčerpania hlasov týmto smerom z veľkej časti vyriešil.

Líder KDH pritom presne pomenoval, že jeho hnutie bojuje súčasne na troch frontoch: jeden boj vedie proti Ficovi a spol., druhý zápas s liberalizmom a tretí o podobu konzervativizmu. Ale to, čo pomenoval v teórii, v praxi zanedbal.Zdieľať


Problém je, že má celkom odkrytý druhý bok. Líder KDH pritom v auguste pre Postoj celkom presne pomenoval, že jeho hnutie bojuje súčasne na troch frontoch: jeden boj vedie proti Ficovi a spol., druhý zápas s liberalizmom a tretí o podobu konzervativizmu.

Lenže to, čo v teórii správne pomenoval, v praxi zanedbal. Svojím paktom s progresívcami na druhý zápas rezignoval, keď v mene „neútočenia“ mlčí aj pri najväčších výstrelkoch PS/Spolu, kým ďalej rozdával rany napríklad Borisovi Kollárovi, ktorý je pritom z hľadiska záujmov aj voličov KDH nezaujímavý. Týmto Hlina sčasti vypustil aj zápas o podobu konzervativizmu, toho všetkého sa teraz s jemu vlastným deštrukčno-toxickým gustom chopil Igor Matovič.

Alojz Hlina by sa mohol pokúsiť o zmiernenie protitlaku a návrat na obežnú dráhu aspoň tým, že bude verejne naliehať, aby sa pakt o neútočení rýchlo rozšíril z PS/Spolu o ďalšie strany ako Za ľudí, SaS a, samozrejme, aj o OĽaNO.

PS/Spolu by s tým malo problém, ale KDH by sa takto psychologicky vymanilo zo zovretia s progresívcami a hovorilo o sebe ako o súčasti demokratického opozičného bloku, ktorý ide s odhodlaním vymeniť Fica.

No Alojz Hlina nijaký tlak tohto typu nevyvíja verejne ani súkromne. A KDH sa tak pasívne prizerá, ako v jeho revíri bez akýchkoľvek zábran pytliači Igor Matovič.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0