Vyhlásenie Networku Slovakia ku kríze v STV

Network Slovakia – Spoločenstvo mladých katolíkov aktívnych v médiách – pozorne sleduje situáciu v spravodajstve verejnoprávnej Slovenskej televízie. Od nástupu nového vedenia televízie aj spravodajstva sa opakovane objavovali pochybnosti o schopnosti nového manažmentu zabezpečiť nezávislé, objektívne a kvalitné informovanie verejnosti. Tieto pochybnosti sú dnes jednoznačne potvrdené nielen nezávislým monitoringom, ale aj výpoveďami odchádzajúcich redaktorov a tiež vyjadreniami šéfredaktora spravodajstva Jána Šmihulu.

Network Slovakia vyjadruje podporu odchádzajúcim kolegom novinárom. Zároveň im chceme verejne poďakovať za statočný postoj, ktorý zaujali. Bez odvahy jednotlivcov nie je možné budovať otvorenú, slobodnú spoločnosť, ale ani otvorenú a slobodnú verejnoprávnu STV. Nikto z odchádzajúcich novinárov nie je našim členom. V ich práci sme však nikdy nezaznamenali porušenie novinárskej etiky. Práve naopak, ich práca je na profesionálnej úrovni. Preto považujeme za nevyhnutné verejne podporiť ich postoje a odmietame nemiestne pokusy spochybniť ich odborné kvality.

Tým, že Martina Ruttkayová, Mária Ölvédyová, Jaroslav Barborák, Nora Gubková a Michal Petruška odišli, vyslali jasný signál pre celú verejnosť. Sloboda a slobodná tvorba nie sú daný a nemenný fakt v žiadnej spoločnosti. Sme radi, že týchto päť statočných novinárov našlo vnútornú silu a schopnosť postaviť sa opät raz proti moci a chrániť tak záujem verejnosti.

Chceli by sme tiež pripomenúť naším kolegom z médií, že ohrozenie slobody a nezávislosti u časti novinárskej obce môže nakoniec viesť k ohrozeniu slobody a nezávislosti nás všetkých. Preto vyzývame všetkých novinárov a médiá, aby sa téme verejnoprávnych inštitúcií a slobody pre prácu ich novinárov venovali pravidelne, zamerali sa na skúmanie príčiny krízy verejnoprávnosti a pravdivo informovali o tom, kto je za túto krízu naozaj zodpovedný.

Za Network Slovakia
predsedníčka Oľga Horváthová-Novanská