Komentáre a názory 15. január 2018

Kiska by sa mal čo najskôr vyfarbiť

Jozef Majchrák
Jozef Majchrák
Kiskovo váhanie s prezidentskou kandidatúrou komplikuje život najmä potenciálnym nezávislým kandidátom.
Kiskovo váhanie s prezidentskou kandidatúrou komplikuje život najmä potenciálnym nezávislým kandidátom.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jozef Majchrák

Kiska by sa mal čo najskôr vyfarbiť
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Keby neexistovala žiadna pochybnosť, že Andrej Kiska bude v prezidentských voľbách obhajovať svoj post, bolo by úplne jedno, kedy by svoju kandidatúru ohlásil. Bola by to čisto vec jeho taktiky a nikto by z toho nerobil tému. Všetci by s jeho kandidatúrou počítali a zariadili sa podľa toho.

Lenže situácia je iná. Prezident dal sám niekoľkokrát verejne najavo, že nevie, či sa o prezidentské kreslo bude opäť uchádzať. V ostatných týždňoch sa navyše z prostredia okolo neho s čoraz väčšou intenzitou šíria informácie, že pravdepodobne už kandidovať nechce. Okrem rodiny má byť dôvodom aj to, že množstvo protokolárnych povinností, s ktorými je výkon funkcie hlavy štátu spojený, prezidenta príliš nenapĺňa.

Tieto chýry berú vážne dokonca aj takí ostrieľaní politici ako Béla Bugár, ktorý sa nedávno vyslovil, že Kiska podľa neho do prezidentského zápasu nepôjde.

Samotný Kiska avizoval, že k téme svojej opätovnej kandidatúry sa vyjadrí do konca septembra. Z pohľadu blížiaceho prezidentského súboja by však bolo užitočné, keby nám Kiska vo veci svojej kandidatúry urobil jasno už skôr.

Dôvodov je niekoľko.

Tým menej dôležitým je, že Kiskova nerozhodnosť komplikuje život opozícii. Pre najsilnejšie opozičné strany SaS a OĽaNO je Andrej Kiska prirodzeným prezidentským kandidátom. Ak by do volieb išiel, určite by nepostavili vlastných kandidátov a podporili by jeho. V prípade, že sa súčasný prezident rozhodne nekandidovať, budú tieto strany chcieť do zápasu o prezidentské kreslo vyslať svojich zástupcov. To isté platí aj pre novovzniknuté strany, ako je Progresívne Slovensko či strana Spolu, ktoré pri Kiskovej neúčasti budú tiež určite chcieť mať nejakú prezidentskú hru.

Nájsť adekvátne silného protihráča voči kandidátom typu Miroslava Lajčáka alebo Mariána Šefčoviča a pripraviť mu kampaň nie je úplne jednoduchá záležitosť. Viac času by preto opozícii určite padlo vhod.

Čím dlhšie bude prezident svoje rozhodovanie o účasti v prezidentských voľbách odkladať, tým viac bude zvýhodňovať kandidátov veľkých politických strán alebo kandidátov s veľkým majetkom či dobrým napojením na rôzne finančné kruhy.Zdieľať

Ešte viac ako opozícii, ktorá môže už teraz pracovať na rôznych scenároch a v prípade potreby dokáže dať rýchlo dokopy pätnásť poslaneckých podpisov potrebných na prezidentskú kandidatúru aj peniaze na kampaň, komplikuje Kiskova váhavosť rozhodovanie potenciálnych nezávislých kandidátov. Aj pre ich úvahy o účasti v prezidentskom boji môže byť Kiskovo kandidovanie alebo nekandidovanie dôležitým faktorom. Tak ako pre Andreja Kisku či ďalších kandidátov bola v roku 2014 faktorom prípadná kandidatúra Ivety Radičovej. Tá však už v septembri 2012, teda rok a pol pred voľbami, vyhlásila, že kandidovať nebude. Približne mesiac nato ohlásil svoju kandidatúru Andrej Kiska. Začiatkom minulého roku ohlásil svoju opätovnú kandidatúru aj Miloš Zeman. 

Nezávislí kandidáti sú oproti tým, ktorých podporujú politické strany, v zložitejšej časovej situácii. Nielenže musia vyzbierať pätnásťtisíc podpisov občanov, čo bez pomoci straníckych štruktúr nejaký čas trvá, ale ak chcú mať dôstojnú predvolebnú kampaň, tak aj zhromaždiť pomerne veľkú sumu peňazí.

Nie každý potenciálny nezávislý kandidát disponuje takými osobnými zdrojmi ako Andrej Kiska v roku 2014. Preto čím dlhšie bude prezident svoje rozhodovanie o účasti v prezidentských voľbách odkladať, tým viac bude zvýhodňovať kandidátov veľkých politických strán alebo kandidátov s veľkým majetkom či dobrým napojením na rôzne finančné kruhy.

Andrej Kiska počas svojho prezidentského úradovania často hovorí o zodpovednej politike. Ak jej chce učiniť zadosť, nemal by zbytočne naťahovať čas, ale čo najskôr oznámiť, ako si predstavuje svoju politickú budúcnosť.

Tak, aby v tom minimálne rok pred prezidentskými voľbami mali všetci jasno.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0