Výskum o káve Ak ju pijete ráno, je to zdravšie pre srdce. Správne načasovanie môže mať vplyv na úmrtnosť

Ak ju pijete ráno, je to zdravšie pre srdce. Správne načasovanie môže mať vplyv na úmrtnosť
Foto: Pixabay
Najnovšie výskumy o káve hovoria o zdravotných benefitoch. V čom môže šálka kávy skutočne pomôcť? 
7 minút čítania 7 min
Vypočuť článok
Výskum o káve / Ak ju pijete ráno, je to zdravšie pre srdce. Správne načasovanie môže mať vplyv na úmrtnosť
0:00
0:00
0:00 0:00
Zuzana Hanusová
Zuzana Hanusová
Vyštudovala žurnalistiku a germanistiku, pracovala v STV, v Slovenskom rozhlase a ako šéfredaktorka portálu nm.sk. Je vydatá, má tri deti.
Ďalšie autorove články:

Diabetologička Adela Penesová Mlieko do rannej kávy, jedno jablko, malý banán a príjem cukrov na deň máte vykrytý

Najnovšie štúdie o plusoch obyčajnej chôdze Môže významne oddialiť alzheimera a znižuje riziko úmrtia nielen u ľudí s vysokým tlakom

Na čom záleží Opačné pohlavie vnímame ako hrozbu. Priepasť medzi mužmi a ženami sa stále prehlbuje

Najčítanejšie

Deň
Týždeň

Z hľadiska zdravia nie je vraj jedno, či popíjate kávu počas celého dňa až do neskorého večera alebo so šálkou kvalitnej kávy len štartujete svoj deň.

Ľudia, ktorí pijú kávu ráno, majú nižšie riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia a nižšie celkové riziko úmrtnosti v porovnaní s ľuďmi, ktorí pijú kávu celý deň alebo ju nepijú vôbec. To sú závery nového výskumu, ktorý v januári uverejnil časopis European Heart Journal.

Vedci chceli zistiť, či má vzhľadom na účinky, ktoré má kofeín na náš organizmus, denný čas pitia kávy nejaký vplyv na zdravie srdca.

Vedci pracovali s dátami 40 725 dospelých, ktorí sa v rokoch 1999 až 2018 zúčastnili na americkom Národnom prieskume zdravia a výživy (NHANES). V rámci tejto štúdie sa účastníkov pýtali na všetky potraviny a nápoje, ktoré konzumovali, vrátane toho, či pili kávu, koľko a kedy. Neskôr prepojili tieto informácie so záznamami o úmrtiach a príčinách úmrtí za obdobie deviatich až desiatich rokov.

Približne 36 % ľudí zo spomínanej vzorky pilo kávu ráno, respektíve predpoludním, 16 % ľudí pilo kávu počas celého dňa a 48 % ľudí kávu nepilo vôbec.

U ľudí, ktorí pili kávu počas celého dňa, však nedošlo k zníženiu rizika v porovnaní s ľuďmi, ktorí kávu nepili.

Ranným konzumentom kávy vyšli nižšie riziká bez ohľadu na to, či išlo o miernych kávičkárov, ktorí pili dve až tri šálky, alebo silných kávičkárov, ktorí si doprali viac ako tri šálky. Tí, čo pili len jednu šálku kávy ráno, mali menšie zníženie rizika úmrtnosti.

Podľa nového výskumu majú konzumenti rannej kávy nielen o 31 % nižšiu pravdepodobnosť úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia ako tí, ktorí ju nepijú vôbec, ale aj o 16 % nižšiu pravdepodobnosť skoršieho úmrtia z akejkoľvek príčiny.

„Naše zistenia naznačujú, že nie je dôležité len to, či pijete kávu alebo koľko jej pijete, ale aj to, v akom dennom čase kávu pijete. V našich výživových odporúčaniach zvyčajne neposkytujeme rady týkajúce sa načasovania, ale možno by sme na to mali v budúcnosti myslieť,“ vyjadril sa Dr. Lu Qi z Tulane University v New Orleans, ktorý viedol výskum.

Hoci štúdia nerieši dôvody, autori sa zamýšľajú, že konzumácia kávy popoludní alebo večer môže narušiť cirkadiánne rytmy a hladiny hormónov, ako je melatonín, čo následne vedie k zmenám kardiovaskulárnych rizikových faktorov, ako je zápal v tele a vysoký krvný tlak.

„U ľudí, ktorí sú náchylní na nespavosť, môže byť problém aj obedňajšia káva. Preto je lepšie piť ju len ráno. Pre pôžitkársky pocit je dnes k dispozícii množstvo bezkofeínových káv,“ tvrdí neurologička Eva Feketeová.

Káva má vplyv aj na pečeň, mozog a metabolizmus

Pitie kávy má dokázaný efekt aj na pečeň. Výskum ukázal, že u ľudí, ktorí pijú viac kávy, je menšia pravdepodobnosť vzniku najčastejšej formy primárnej rakoviny pečene. U ľudí, ktorí pili dve šálky denne, sa riziko znížilo o 35 %, ale u tých, ktorí pili päť šálok, sa riziko znížilo až o polovicu.

„Káva má v rámci fibrotizácie skutočne protektívny vplyv, káva má teda isto pečeňový benefit aj v zmysle zastavenia progresie fibrózy, rizika cirhózy a znižuje a pomáha znížiť riziko rakoviny pečene,“ povedal pre Postoj hepatológ a primár Internej kliniky Fakultnej nemocnice Nitra Marek Rác. 

„Malo by však ísť o kvalitnú kávu, ristretto alebo espresso, žiadna instantná káva alebo kofeínové nápoje,“ dodáva hepatológ. 

V nedávnej štúdii analyzovali údaje od viac ako 495 000 ľudí v Spojenom kráľovstve za obdobie 10 rokov. Vedci zisťovali, u ktorých ľudí sa vyvinulo chronické ochorenie pečene a súvisiace ochorenia pečene.

V porovnaní s ľuďmi, ktorí nepili kávu, mali ľudia, ktorí pili kávu, o 21 % nižšie riziko chronického ochorenia pečene a o 20 % nižšie riziko chronického alebo tukového ochorenia pečene.

Nedávny výskum sa venoval aj vplyvu kávy na proces chudnutia. Vedci z Nottinghamskej univerzity zistili, že káva môže pomôcť telu spaľovať kalórie tým, že stimuluje hnedé tukové tkanivo.

Štúdia použila termovíziu na monitorovanie zásob hnedého tuku účastníkov, pričom výsledky odhalili, že pitie kávy malo pozitívny vplyv na schopnosť buniek vytvárať teplo, čím sa spaľovala energia.

V štúdii uverejnenej v časopise Journal of Applied Physiology výskumníci pridali skupine športovcov kofeín do cvičebného programu pred tréningom. Tí, ktorí boli v skupine s kofeínom, hodnotili svoje cvičenie ako ľahšie a príjemnejšie ako tí, ktorí ho nemali. Okrem toho skupina s kofeínom zjedla v ten istý deň v priemere o 72 kalórií menej.

Výskum z roku 2019 zas ukázal, že strava plná fenolových kyselín poskytuje ochranný účinok na riziko vzniku rakoviny prsníka po menopauze. To znamená, ak žena pravidelne pije kávu a konzumuje ovocie a zeleninu, môže to pomôcť k ochrane pred rakovinou prsníka. Štúdiu prezentovali na Európskom kongrese o obezite v Glasgowe.

Čínsky výskumný tím zase zistil, že pitie malého množstva kávy, teda jednej alebo dvoch šálok denne, je spojené s nižším rizikom zhoršenia kognitívnych funkcií. Pitie väčšieho množstva však riziko vôbec neznížilo.

Štúdia z roku 2018, ktorú uverejnil časopis Frontiers in Neuroscience, zistila podobnú súvislosť medzi konzumáciou kávy a zníženým rizikom Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby.

Vedci objavili aj prepojenie medzi pitím kávy a zníženým rizikom cukrovky druhého typu, aj to, že dlhodobá konzumácia kávy je spojená so zníženým rizikom hypertenzie a metabolického syndrómu.

Stále platí, že za bezpečnú dávku kávy sa považujú tri až päť káv denne a jej benefity klesajú, keď si do každej šálky pridávate cukor. Nutriční experti zároveň upozorňujú, že ak pijete len capuccino či caffe latte, musíte rátať s vyšším kalorickým príjmom, a teda postupným priberaním.

Benefity kávy sú tak veľmi úzko prepojené aj s celkovou životosprávou a životným štýlom. Väčšina štúdií je založená na pozorovaní istej skupiny ľudí a do výskumu vstupuje množstvo faktorov. Minimálne sa však ukazuje, že pravidelné pitie kávy nie je pre väčšinu ľudí škodlivé, naopak, môže mať aj zdravotný prínos. 

Zobraziť diskusiu
Súvisiace témy
Zdravie káva
Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk

Exkluzívny obsah pre našich podporovateľov

Diskusia k článkom je k dispozícii len pre tých, ktorí nás pravidelne
podporujú od 5€ mesačne alebo 60€ ročne.

Pridajte sa k našim podporovateľom.

Podporiť 5€
Ttoto je message Zavrieť