Komentáre a názory 22. marec 2023

Nálady v krajine Ak Fico vyhrá voľby, nebude to až také veľké prekvapenie

Jozef Majchrák
Jozef Majchrák

Atmosféra na Slovensku tesne pred voľbami praje Smeru a Republike.

Atmosféra na Slovensku tesne pred voľbami praje Smeru a Republike.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jozef Majchrák

Ak Fico vyhrá voľby, nebude to až také veľké prekvapenie
Foto: Facebook Roberta Fica

V čase štartu ostrej fázy predvolebnej kampane je jednou z často skloňovaných tém otázka, či Robert Fico a Smer môžu vo voľbách poraziť Pellegriniho Hlas. Veľa sa hovorí o Ficovej schopnosti uchopiť témy aj o politickej aktivite v protiklade k pasivite a bezfarebnosti politikov Hlasu.

Hoci kategorická predpoveď výsledku tohto súboja by mala v tejto chvíli charakter veštby z kávovej usadeniny, určite sa dá tvrdiť, že okrem vyššie spomenutých zručností hovorí v prospech Roberta Fica aj ďalšia vec. Je to nálada v spoločnosti, ktorá praje Smeru, ale aj Republike.

Tento týždeň zverejnil Bratislava Policy Institute výsledky rozsiahleho sociologického prieskumu, ktorý uskutočnil v spolupráci s agentúrou STEM Praha. Zber dát prebehol počas februára tohto roka.

Čo z výsledkov vyplýva?

Prvou zlou správou je vysoká nespokojnosť s tým, ako sa vyvíja krajina. Viac ako 80 percent Slovákov je presvedčených, že ideme nesprávnym smerom. Len na porovnanie, pred zlomovými voľbami v roku 1998, teda po rokoch mečiarizmu, malo podľa výskumov agentúry Focus podobný pocit asi 70 percent ľudí a o štyri roky neskôr, v roku 2002, len niečo viac ako 60 percent ľudí. Nikdy sme neboli krajinou optimistov, ale dnes je blbá nálada naozaj mimoriadna.

Napríklad aj počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu, ktorá robila nepopulárne ekonomické kroky, čo značná časť verejnosti vnímala kriticky, postupne pribúdali ľudia spokojní so svojím životom a hrdí na svoj štát. Tesne pred voľbami v roku 2006 už tvorili väčšinu.

Žiaden takýto pozitívny trend však z dnešných dát nevidno.

Panujúca blbá nálada sa odráža aj na nízkej miere dôvery, nielen k inštitúciám, ale aj k sebe navzájom. Takmer dve tretiny Slovákov zastávajú názor, že väčšine ľudí okolo nich sa nedá dôverovať. To má logicky za následok aj to, že medzi ľuďmi rastie pocit ohrozenia.

Čítajte tiež

Pokiaľ ide o hodnotenie tejto vlády, podľa väčšiny respondentov zlyhala pri všetkých kľúčových krízach, ktoré musela riešiť, teda pri pandémii covidu, vojne na Ukrajine aj pri energetickej kríze.

Pri riešení energetickej krízy dostala Hegerova vláda päťku, teda najhoršie možné hodnotenie, od takmer 50 percent respondentov, pri covide od 44 percent a pri Ukrajine od 41 percent respondentov. Až vyše 80 percent Slovákov považuje za zlú aj aktuálnu ekonomickú situáciu na Slovensku.

Najmä odpovede na otázku o energetike sú dôkazom toho, ako býva vnímanie ľudí niekedy v rozpore s realitou, keďže napríklad pomoc Hegerovej vlády občanom zasiahnutým vysokými cenami energií bola masívnejšia ako v mnohých iných európskych krajinách.

Pri téme Ukrajiny ide táto vládna zostava úplne proti prevažujúcej verejnej mienke v krajine.

S dodávkami zbraní na Ukrajinu nesúhlasia takmer dve tretiny občanov a ústretový postoj tu nepanuje ani voči utečencom z Ukrajiny. Viac ako 60 percent Slovákov si myslí, že ich prítomnosť nebude z dlhodobého hľadiska pre Slovensko prínosom. Nadpolovičná väčšina slovenskej populácie je presvedčená, že utečencom z Ukrajiny by sme mali pomáhať menej ako doteraz, a takisto nesúhlasí s tým, aby tu mali možnosť zostať po skončení vojny.

Pomerne veľké množstvo Slovákov (55 percent) zároveň zastáva názor, že za vojnu sú zodpovedné USA, ale aj samotná Ukrajina (49 percent).

Netreba byť veľkým volebným stratégom, aby nám bolo jasné, že pri takejto spoločenskej nálade bude kľúčovým heslom tejto predvolebnej kampane slovo mier. Presnejšie povedané, do ušľachtilého šatu „boja za mier“ zaobalené spochybňovanie nášho aktuálneho postoja k Ukrajine. Minimálne zo strany Smeru a Republiky to tak určite bude.

Roberta Fica v tomto netreba podceňovať. V minulosti už niekoľkokrát preukázal veľký talent pracovať s náladami voličov. Prevládajúcu emóciu dokázal vystihnúť a politicky uchopiť tak presne, akoby večery trávil v dedinskej krčme. V tejto disciplíne je niekoľkonásobne lepší ako Pellegrini a v porovnaní so šéfom Hlasu navyše pôsobí oveľa motivovanejšie.

Stratégia hlavne nič nepokaziť, ktorou sa aktuálne riadi Pellegriniho strana, jej nemusí v tomto súboji stačiť.

Za istých okolností by sa na tom, že nálady v krajine Ficovi pred voľbami mimoriadne prajú, dalo nájsť aj niečo pozitívne. Napríklad pri scenári, že Smer vďaka tomu a svojej radikálnej rétorike vysaje hlasy extrémistov, pričom sa po voľbách pribrzdí a bude sa správať umiernene.

Pri dnešnom Robertovi Ficovi však garancia takéhoto scenára neexistuje.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0