Aktuálne 21. marec 2023

Prieskum Proti dodávkam zbraní na Ukrajinu je 70 percent Slovákov

Postoj
Postoj

Viac ako polovica respondentov obviňuje z vojny na Ukrajine Spojené štáty.

Viac ako polovica respondentov obviňuje z vojny na Ukrajine Spojené štáty.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Postoj

Vláda dostala od respondentov najhoršie známky za reakciu na energetickú krízu, pandémiu covidu a vojnu na Ukrajine.

Slováci sú mimoriadne nespokojní s tým, ako sa vyvíja situácia v krajine, a veľká časť z nich nedôveruje iným ľuďom.

Ukázal to prieskum v rámci projektu RevivEU financovaného Európskou úniou, ktorý uskutočnil Bratislava Policy Institute v spolupráci s agentúrou STEM Praha v prvej polovici februára na vzorke 1019 respondentov.

Nejdeme dobrým smerom, tvrdí väčšina

Prieskum sa pozrel na aktuálne nálady Slovákov a ich hodnotenie spoločenskej a sociálno-ekonomickej situácie.

Až 80 percent Slovákov si myslí, že vo všeobecnosti sa situácia v krajine vyvíja nesprávnym smerom, opačný pocit má iba 18 percent.

So súčasnou ekonomickou situáciou na Slovensku je nespokojných 87 percent ľudí. Pozitívne ju vníma iba necelých 13 percent.

Prieskum ukázal aj mimoriadne vysokú vzájomnú nedôveru Slovákov. Až tri štvrtiny totiž odpovedali negatívne na otázku, či sa dá väčšine ľudí dôverovať.

Až 43 percent opýtaných si myslí, že potraty by mali byť legálne, ďalších 35 percent tvrdí, že by mali byť legálne vo väčšine prípadov. Odmietavý postoj k potratom vo väčšine prípadov má 12 percent a za úplne nelegálne ich považuje 8 percent respondentov.

Hodnotenie EÚ aj slovenskej vlády

Prieskum sa pýtal aj na postoje ľudí k Európskej únii. Ak by sa konalo referendum za vystúpenie z Únie, až viac ako tretina by s tým súhlasila.

Zároveň 60 percent opýtaných uviedlo, že jednotlivé členské štáty EÚ by mali mať viac právomocí ako doteraz.

Respondenti mohli v prieskume oznámkovať reakciu Európskej únie na nedávne krízy. Najhoršiu známku – päťku – dostala EÚ najčastejšie za súčasnú energetickú krízu. Dalo jej ju až 43 percent opýtaných Slovákov.

Negatívne hodnotenie dostala EÚ od Slovákov aj za reakciu na vojnu na Ukrajine. Päťku dostala od 40 percent respondentov.

Hodnotiť mohli ľudia aj slovenskú vládu a jej reakciu na krízy posledných rokov.

Najviac sa nepáčila respondentom reakcia na energetickú krízu (päťku dostala vláda od takmer 50 percent), na pandémiu covidu (päťku dostala od 44 percent) a vojnu na Ukrajine (päťku dostala od 41 percent).

Proti dodávkam zbraní je 70 percent

Veľmi negatívne sa z prieskumu ukázali postoje Slovákov k ukrajinským utečencom. Viac ako dve tretiny uviedli, že by neboli ochotní na dobu určitú znížiť svoju životnú úroveň počas pomoci ľuďom utekajúcim pred ruskou agresiou.

Viac ako 60 percent si zároveň myslí, že prítomnosť Ukrajincov nebude z dlhodobého hľadiska pre Slovensko prínosom.

70 percent opýtaných má pocit, že štát robí pre utečencov viac ako pre vlastných občanov. Až takmer polovica tvrdí, že by sme mali Ukrajincom poskytovať menej podpory ako doposiaľ. Takmer 60 percent uviedlo, že sa nezapojilo do pomoci ukrajinským utečencom.

Viac respondentov nesúhlasí, ako súhlasí, s tým, aby na Slovensku ostali aj po skončení vojny.

Čítajte tiež

Z prieskumu vyplýva, že až 70 percent Slovákov je proti dodávaniu zbraní na Ukrajinu.

Viac ako polovica Slovákov obviňuje zo zodpovednosti za vojnu na Ukrajine Spojené štáty (55 percent) a takmer polovica viní z vojny samotnú Ukrajinu (49 percent).

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0