Komentáre a názory Zdravotníctvo 24. november 2022

Súboj Matoviča s Visolajským Už by sa mohol skončiť, ale nie knokautom a túžbou po odvete

Eva Čobejová
Eva Čobejová

To, čo sledujeme posledné dni, týždne, mesiace v rokovaniach medzi vládou a lekárskymi odborármi, pripomína boxerský zápas.

To, čo sledujeme posledné dni, týždne, mesiace v rokovaniach medzi vládou a lekárskymi odborármi, pripomína boxerský zápas.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Eva Čobejová

Už by sa mohol skončiť, ale nie knokautom a túžbou po odvete
Matovič, Visolajský. FOTO: TASR

Všetci sa tomu duelu prizeráme dosť dlho, aby nás to ešte mohlo obzvlášť baviť či vzrušovať. Už si želáme iba jedno: aby sa hra rýchlo skončila.

Väčšina z nás si zrejme želá, aby ani jeden z bojovníkov neskončil na podlahe ringu, teda k. o. A ani aby nikto predčasne nehádzal biely uterák, ale aby sa to skončilo férovo.

Dôležité je, aby nikto neprehral ponižujúco. Aby potom nemal rýchlo potrebu vyvolať odvetu.

Väčšina z nás divákov ani nemá úplne jasného favorita.

Občas nás viac presvedčí jeden, občas druhý. Teda občas držiteľ štátnej kasy, občas lekársky odborár.

Chvíľu sme viac občanmi, ktorým záleží na tom, aby v štátnej kase ostalo dosť peňazí a aby ťažké krízové časy dobre zvládli nielen lekári. No a chvíľu sa zas viac cítime ako pacienti a chceme, aby v slovenských nemocniciach ostávali špičkoví odborníci a aby nás ošetrovali spokojní, motivovaní lekári.

Odborári stále tlačia na pílu, no a minister financií vytiahol svoju „atómovku“.Zdieľať

Včera sa ten súboj zvrtol nepekným smerom. Zdá sa, že súperi stratili nervy či súdnosť. Alebo oboje.

Ťažko sa to posudzuje, keď človek sedí príliš ďaleko od pódia a nevidí ani do zákulisia.

Odborári opäť odišli z rokovaní neuspokojení, ešte stále tlačia na pílu, no a minister financií vytiahol svoju „atómovku“, teda že nebude peniaze, ktoré našiel v kase pre nemocničných lekárov, rozdeľovať podľa predstáv odborárov, ale podľa vlastného kľúča. Rozdá peniaze tým, ktorí aj po 1. decembri ostanú pri pacientoch.

Ešte sa dnes má rokovať, ešte je možné, že sa obe strany dohodnú. Možno aj lekárski odborári zistia, že by bolo dobré ukázať teraz dobrú vôľu a nehrotiť ďalej situáciu.

Lebo Igor Matovič so svojím dokonalým marketingovým inštinktom už pochopil, že priazeň verejnosti sa začína nakláňať – v tomto konkrétnom prípade – na jeho stranu.

Má momentálne v rukách lepšie karty a čierny Peter môže ostať v rukách Petra Visolajského.

Napriek tomu, že ešte nie je všetkým rokovaniam koniec, napadajú mi niektoré otázky.

Viem, že komentátor by mal prinášať najmä odpovede a vysvetlenia, ale v niektorých situáciách sú prosto otázky výstižnejšie.

My sme to museli vybojovať aj za vás, lebo vy ste boli zbabelí, báli ste sa o svoje miestečka...Zdieľať

Výpovede podalo vyše 2100 lekárov. Takmer všetky nemocnice hlásia, že výpovede podali najmä anestéziológovia a potom ešte chirurgovia. Držia kľúče od štrajkovej miešačky títo lekári?

Stačí aj v budúcnosti presvedčiť odborom najmä túto skupinu lekárov? A nie je to presne tá skupina lekárov, ktorá má mimoriadne veľké príležitosti v zahraničí aj v súkromných klinikách?

Sú nemocnice, kde dala výpovede približne polovica lekárov, inde je to tretina lekárov. Ako sa budú na seba pozerať „výpovedníci“ a „nevýpovedníci“?

Ak sa napokon platy zvýšia, nebudú sa tí, čo výpovede podali, pozerať na tých druhých zvrchu? Lebo: „My sme to museli vybojovať aj za vás, lebo vy ste boli zbabelí, báli ste sa o svoje miestečka...“

(O tom, aké to je v nemocnici po štrajku, niečo naznačila v Denníku N riaditeľka banskobystrickej nemocnice Miriam Lapuníková, ktorá zažila už niekoľko vĺn protestných výpovedí. „V kolektívoch spôsobili emočné vzplanutia a bolo potrebné chvíľu počkať, kým sa kolektívy dostanú do normálneho režimu.“

Ako sa budú cítiť tí, ktorí chcú ostať pri pacientoch, mysliac najmä na Hippokratovu prísahu, ak dostanú za svoju vernosť tisíce eur od Matoviča? Nebudú to brať ako akýsi úplatok za štátne? A práve od Matoviča, bojovníka proti korupcii?

Prečo v niektorých nemocniciach žiadne výpovede neboli? Napríklad v Čadci, zanedbateľné to bolo v Trstenej, ale výpovede nepadali ani v Národnom onkologickom ústave. Čo je v tých nemocniciach iné, že tam výpovede nie sú?

Je tam lepší manažment, viac to tam lekárom dáva zmysel, cítia sa viac uznaní či sú lepšie ocenení? Alebo sa tam zišla partia ľudí, ktorá nemá sklon k odborárskym podujatiam?

Ideálne by bolo, keby čo najskôr išla ruka jedného bojovníka hore.Zdieľať

A prečo v Univerzitnej nemocnici Bratislava pred pár dňami stiahlo výpovede vyše tridsať lekárov? Nesúhlasili s aktuálnym postupom lekárskych odborárskych bosov alebo svoju výpoveď nikdy nebrali vážne? (Včera večer sme počuli v televíznych správach hovoriť dvoch lekárov z tejto skupiny, odmietajú odísť od svojich pacientov, ani o tom vážne neuvažovali.)

Ešte niečo. Ak lekári dostanú konečne „konkurencieschopné“ platy, ako budú reagovať pacienti? Nebudú za všetko, čo v zdravotníckom systéme nefunguje, viniť najmä lekárov, ktorí si vybojovali dobré platy?

Možno je teraz zbytočné klásť takéto otázky. Treba čakať, či sa súboj Matovič kontra Visolajský skončí knockautom jedného z nich alebo sa napokon súboj dokončí pri ako-tak normálnych pravidlách. Alebo nás budú čakať ďalšie únavné kolá.

Ideálne by bolo, keby čo najskôr išla ruka jedného bojovníka hore, ale ani ten druhý by sa pritom netváril ponížene, naopak, bol by rád, že to má z krku a neleží v bezvedomí na zemi.

Publikum by si tiež vydýchlo. Lebo pozerať sa na jeden súboj príliš dlho je únavné. Treba si ísť pozrieť aj iné športy a iných bojovníkov.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0