Video a podcast Spravodlivosť 05. máj 2022

Vagovič vs. Hanus o kauze Fico Prehrala spravodlivosť alebo zvíťazil rozum?

Michal Magušin
Michal Magušin

Ostrý duel Mareka Vagoviča a Martina Hanusa o rozhodnutí parlamentu nevydať Roberta Fica na rozhodovanie o väzobnom stíhaní.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Michal Magušin

Ostrý duel Mareka Vagoviča a Martina Hanusa o rozhodnutí parlamentu nevydať Roberta Fica na rozhodovanie o väzobnom stíhaní.

Parlament nesúhlasil s tým, aby bol Robert Fico postavený pred sudcu, ktorý by rozhodoval o jeho väzobnom stíhaní.

Šéfredaktor Postoja Martin Hanus vidí niekoľko rozumných dôvodov, pre ktoré by za vydanie Roberta Fica do rúk sudcu Špecializovaného trestného súdu nehlasoval. Podstatný argument spočíva v tom, že obvinenie Roberta Fica z trestného činu založenia a zosnovania zločineckej skupiny nie je zo strany orgánov činných v trestnom konaní dostatočne zdôvodnené a ide o zjavnú nadkvalifikáciu.

Opačný názor má komentátor Marek Vagovič, ktorý argumentuje napríklad aj vážnosťou konkrétnych výpovedí alebo nesprávnymi očakávaniami, ktoré môžeme mať pri osobe trojnásobného expremiéra.

Foto Postoj/Adam Rábara

V konfrontačnom rozhovore sa okrem tejto témy dozviete aj to, ako sa podľa Martina Hanusa a Mareka Vagoviča zmenila po výpovedi Zoroslava Kollára dôkazná situácia v kauze Pčolinský. 

Poslednou časťou rozhovoru je diskusia o tom, ako dvojica skúsených novinárov s odstupom času vníma dve dôležité postavy boja za spravodlivosť a právny štát: generálneho prokurátora Maroša Žilinku a špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.

Celý rozhovor nájdete v tomto videu:

 

Ak naše diskusie radšej počúvate vo forme podcastu, ponúkame vám aj túto možnosť:

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0