Video a podcast OTVORENE s Michalom Magušinom 05. máj 2021

Michal Miklovič Prečo treba zobrať peniaze komunistom

Michal Magušin
Michal Magušin

Rozhovor s Michalom Miklovičom z Ústavu pamäti národa o zákone, ktorý má znížiť neférové dôchodky bývalým predstaviteľom komunizmu.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Michal Magušin

Rozhovor s Michalom Miklovičom z Ústavu pamäti národa o zákone, ktorý má znížiť neférové dôchodky bývalým predstaviteľom komunizmu.

Michal Miklovič z Oddelenia dokumentácie Ústavu pamäti národa vysvetľuje, ako vyzerá návrh zákona o odobratí nezaslúžených benefitov predstaviteľom komunistického režimu – aká je filozofia tohto zákona, koho sa týka a ako sa iné postsocialistické krajiny vyrovnali s problémom nespravodlivého nastavenia sociálnych benefitov ľuďom, ktorí totalitu budovali, v kontraste s ľuďmi, ktorí za komunizmu trpeli.

„Je to ukážka toho, že spolupráca s totalitným režimom je vážna vec,“ odpovedá Michal Miklovič na otázku, prečo je dôležité aj po tridsiatich rokoch siahnuť na dôchodky predstaviteľov totalitného režimu.

Prečo tento návrh zákona nerozlišuje medzi jednotlivými pozíciami, ktoré konkrétni ľudia zastávali napríklad v štruktúrach ŠtB? „Štátnu bezpečnosť môžeme vnímať ako stroj. Aj keď z neho vyberiete tú najmenšiu, zdanlivo nepodstatnú súčiastku, tak stroj nebude fungovať. Takto treba na to pozerať: každá pozícia v Štátnej bezpečnosti bola dôležitá pre fungovanie tejto inštitúcie ako takej.“

 

✅ Prihláste sa na odber našich videí ► https://www.youtube.com/c/POSTOJTV?su...​

Celý rozhovor s Michalom Miklovičom nájdete v tomto videu:

 
Celý rozhovor s Michalom Miklovičom z Ústavu pamäti národa vám ponúkame aj vo forme podcastu:
 
 
Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0