Komentáre a názory Koronakríza 11. január 2021

Dominikina vakcína Všetci sme sa už rozhorčili?

Eva Čobejová
Eva Čobejová

K protekčnému očkovaniu D. C. sme sa už, potichu či nahlas, vyjadrili hádam všetci. Premiérom počnúc, facebookovým davom končiac.

K protekčnému očkovaniu D. C. sme sa už, potichu či nahlas, vyjadrili hádam všetci. Premiérom počnúc, facebookovým davom končiac.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Eva Čobejová

Všetci sme sa už rozhorčili?
FOTO – TASR/Gareth Fuller/Pool via AP

Áno, je to hanebné, čo si budeme hovoriť. Ale iné je zaujímavé.

Z krajiny, kde protekcie a vybavovači rôzneho druhu patrili k miestnemu koloritu, sme sa zrazu stali krajinou puritánov, kde aj jedna dávka vakcíny vzbudí pobúrenie a všeobecný hnev. To čo sa s nami stalo? Tak prudko sme sa zmenili k lepšiemu?

To by bola dobrá správa, keby to tak bolo a aj zostalo. Len či ozaj.

Hoci je pravda, že ak by sa pandémia objavila v čase, keď túto krajinu ovládal istý Norbert B., toho času za mrežami, tak zaočkovaný by už bol komplet celý Bonul a priľahlé ostrovy. A ani by sme o tom možno nič nevedeli.

Ale späť k tej nešťastnici Dominike C. Urobila blbosť, postupovala tradične slovensky, čo budeme čakať, veď tam máme nášho človeka, a ten nám to predsa vybaví. Zohnať prednostnú vakcínu sa teraz pre niektoré typy, ktoré si rady overujú svoj vplyv v podobných skúškach, stalo priam výzvou. A odolať takémuto pokušeniu nemusí byť celkom jednoduché, ak už rátate dni, keď budete môcť slobodnejšie žiť bez strachu z choroby.

Dokonca je možné, že ani veľa z tých, čo písali vulgárne statusy a nadávali bývalej tenistke, by v podobnej skúške neobstáli. A potešili by sa, že majú také známosti, že vedia obísť čakajúci dav. A ak by mali slávu a úspech zažratý hlboko do tela, možno by robili aj horšie veci. Lenže nikdy v takej pozícii neboli. A tak pokušení je menej.

Chýbala jej nielen trpezlivosť či pokora, ale aj pochopenie a prijatie situácie, že teraz nie som prominent ja.Zdieľať

Dominika zatiaľ nepochopila, že jej sláva a celebritný status, na ktorom tvrdo pracovala a pracuje, je zradný. Ľudia vás síce obdivujú, ale aj vám tajne závidia. A keď urobíte chybu, obdiv sa zmení na nenávisť.

No nespochybniteľné je, že Dominika hľadala skratku na slobodu a využila známosti aj svoje slávne meno. Príliš sa nezamýšľala nad celou vecou a už vôbec do toho nemiešala nejaké mravné kategórie.

Chýbala jej nielen trpezlivosť či pokora, ale aj pochopenie a prijatie situácie, že teraz nie som prominent ja, ale dajaká sestrička či pani upratovačka z covidového.

Svoj trest dostala a nebol malý. Preplieskalo ju celé Slovensko.

V ľuďoch je totiž strašne veľa hnevu, frustrácie, bezmocnosti a bezradnosti a každá príležitosť nájsť si niekoho, na kom si to všetko vybijem, je dobrá. A ak je ten človek úspešný, bohatý, slávny, ešte lepšie!

Dominika C. sa sama podhodila davu, netušiac, že jej slávne meno má výhody, ale aj nevýhody. Teda že ak sa dá protekčne zaočkovať nejaký neznámy kamoš pána, čo má na starosti očkovanie, tak si to nikto ani nevšimne, ale ak sa do poradia prepašuje známa tvár, niekto sa naštve a pošle tip médiám.

Napokon, sám premiér vyzval cez FB ľudí, aby teraz priamo jemu bonzovali tých, čo sa dostanú prednostne k vakcíne. Naozaj by ma zaujímalo, koľko takýchto udaní Igor Matovič dostane a ani neviem, čo to hovorí o ľuďoch, ktorí mu budú vypisovať.

Ak by Dominika C. účinkovala v štátnej očkovacej kampani, nemalo by to valný efekt.Zdieľať

Ale v skutočnosti poslúžila tá nešťastnica Dominika dvom dobrým veciam.

Pomenoval to už komentátor Denníka N, keď napísal, že očkovacia korupcia je síce nemorálna, ale môže mať veľmi zaujímavý vedľajší efekt: bude robiť reklamu očkovaniu, pretože zvýrazňuje jeho atraktívnosť.

Aj ja som presvedčená o tom, že ak by Dominika C. účinkovala v štátnej očkovacej kampani, teda keby sedela dokonale nalíčená v dokonalom outfite vo vakcinačnom centre a žiarivo sa usmievala na zdravotníka, ktorý by jej pichal vakcínu, nemalo by to valný efekt.

Pôsobilo by to umelo, neprirodzene, celebritne, možno až odpudzujúco. Čo to na nás hráš, Domča?

Ale keď má tá mladá žena a už aj matka hanbu pred celým svetom, lebo sa aj podvodom drala k vakcíne, to je silná výpoveď o túžbe po zaočkovaní. Takej mocnej túžbe, že zabije v človeku zdravý úsudok.

Na mieste obidvoch politikov by som rýchlo hľadala niekoho, kto im v takomto pokušení z vlastnej dôležitosti povie stop.Zdieľať

Napokon, Dominika C. nebola jediná, kto v tejto veci stratil zdravý úsudok či pokoru. Už cez víkend si sypala popol na hlavu europoslankyňa za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová a zahanbil sa zrejme aj mladý podpredseda parlamentu Juraj Šeliga. Oni dvaja si síce nevybavovali vakcínu cez známeho, teda podvodom, ale dostali pozvánku ako dôležité osoby hneď na prvú várku očkovania v priamom prenose.

Asi tak to aj zobrali, sme vážení občania, ľudia kritickej infraštruktúry, navyše svojou osobnou účasťou ukážeme svojim priaznivcom, že vakcína je dobrá vec. Zlý úsudok! Na mieste obidvoch politikov by som vymenila poradcov alebo rýchlo hľadala niekoho, kto im v takomto pokušení povie: pŕr, nie si až taký dôležitý! A, mimochodom, cenné politické body získaš skôr tým, keď napríklad verejne prepustíš svoju vakcínu ľuďom, čo sú v oveľa väčšom ohrození života.

No dobre, pomoralizovali sme.

Ale bolo naozaj impozantné vidieť na pozadí pandémie takúto drobnú drámu o hriechu (nedostatok pokory a povyšovanie sa) s chabým pokusom o pokánie a verejnej hanbe ako treste. Takzvaná Dominikina lekcia.

K odpusteniu však ešte nedošlo. Tenistka a jej manžel budú musieť ešte chvíľu rozmýšľať, čo s tým.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0