Komentáre a názory 19. október 2015

Aké nervy má Igor Matovič?

Jozef Majchrák
Jozef Majchrák
Predvolebná koalícia s Lipšicom z Matoviča lídra pravice neurobila. Synergický efekt spájania voličov sa nedostavil.
Predvolebná koalícia s Lipšicom z Matoviča lídra pravice neurobila. Synergický efekt spájania voličov sa nedostavil.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jozef Majchrák

Aké nervy má Igor Matovič?

V čerstvo zverejnenom prieskume agentúry Focus sa preferencie volebnej koalície OĽaNO – NOVA pohybujú na úrovni 6,7 percenta. Teda nebezpečne blízko sedempercentnej hranice, ktorá je potrebná na vstup koalície dvoch politických strán do parlamentu. Alebo povedané ešte inak, takéto číslo znamená pre Igora Matoviča a Daniela Lipšica veľké riziko, že ich dvojkoalícia by sa do budúceho parlamentu vôbec nemusela dostať.

Líder Obyčajných ľudí síce môže ešte chvíľu napínať svaly a vyhlasovať, že za výsledkami prieskumov je spiknutie výskumných agentúr. Ak však trend z ostatných týždňov potvrdia aj výsledky ďalších výskumov a oficiálny termín zaregistrovania kandidátok sa nebezpečne priblíži, dozreje aj čas na realistický pohľad a prehodnotenie taktiky.

Stále existuje možnosť zaradiť spiatočku a namiesto dvojkoalície (hoci už bola podpísaná koaličná zmluva) prísť s elegantným modelom, že do volieb pôjde iba samotná OĽaNO, ktorá na svojej kandidátke dá priestor ľuďom z Lipšicovej strany NOVA. Áno, bol by to ústup, do značnej miery aj priznanie slabosti spojené s istými imidžovými škodami, ale politicky by to bolo racionálne rozhodnutie.

Prípadný neúspech koalície OĽaNO – NOVA a prepadnutie nejakých šiestich percent hlasov by totiž mali dôsledky nielen pre Matoviča s Lipšicom, ale pre celý „nesmerácky“ politický priestor. Znamenalo by to nielen definitívne pochovanie šancí na vytvorenie vlády bez Smeru, ale z prepadnutých hlasov by najviac profitovala práve Ficova strana, ktorú by to ešte viac posilnilo. Mala by niekoľko poslancov navyše.

Ak aj ďalšie výskumy prinesú podobné čísla, musí Igor Matovič počítať ešte s jedným fenoménom. A to, že výsledky prieskumov získajú charakter sebanaplňujúceho sa proroctva. Teda že časť ľudí, ktorí koalíciu OĽaNO – NOVA pôvodne plánovali voliť, sa môže zo strachu z prepadnutia hlasu v poslednej chvíli rozhodnúť pre inú politickú stranu. Takú, pri ktorej toto riziko bude oveľa menšie. Je to nepríjemné, ale je to fakt.

Samozrejme, Igor Matovič môže aj napriek nepriaznivým signálom zostať mužom pevných nervov a do poslednej chvíle veriť, že jeho volebný blok sedempercentnú hranicu určite prekročí. A tiež mužom veľkých slov, ktorý bude neustále opakovať, že keď sa na Slovensku pre jeho projekt nenájde takáto podpora, tak si spolu s Lipšicom nezaslúžia sedieť v parlamente.

V románoch sa nositeľ tohto typu postoja zvykne nazývať neohrozeným hrdinom. Politika však patrí k tým oblastiam života, kde sa na takéto správanie skôr hodí označenie zbytočný hazardér.

 

Foto - TASR/Andrej Galica 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0