Spoločnosť 03. august 2015

Ak je kresťan, zabite ho!

Jozef Majchrák
Jozef Majchrák
Narodiť sa na Blízkom východe ako kresťan do tradičnej kresťanskej komunity nezriedka znamená ponižovanie, šikanovanie a život na okraji spoločnosti. Konverzia z islamu na kresťanstvo sa však netoleruje vôbec. Ten, kto sa vyberie touto cestou, si často podpisuje rozsudok smrti. steenwerck...
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jozef Majchrák

Ak je kresťan, zabite ho!
Narodiť sa na Blízkom východe ako kresťan do tradičnej kresťanskej komunity nezriedka znamená ponižovanie, šikanovanie a život na okraji spoločnosti. Konverzia z islamu na kresťanstvo sa však netoleruje vôbec. Ten, kto sa vyberie touto cestou, si často podpisuje rozsudok smrti. steenwerck...

Narodiť sa na Blízkom východe ako kresťan do tradičnej kresťanskej komunity nezriedka znamená ponižovanie, šikanovanie a život na okraji spoločnosti. Konverzia z islamu na kresťanstvo sa však netoleruje vôbec. Ten, kto sa vyberie touto cestou, si často podpisuje rozsudok smrti.

Muhammad al Musawí sa narodil do šíitskej aristokratickej rodiny v Bagdade. Jeho otec bol veľmi bohatý človek, vodca široko rozvetveného a vplyvného klanu. Hoci rodina nepatrila k vládnucej sunitskej elite z klanu al Tikrítí, vlastnila množstvo nehnuteľností, poľnohospodárskej pôdy a disponovala aj politickým vplyvom na početnú šíitsku komunitu.

Muhammad si až do svojho dospelého veku užíval bohatsvo a postavenie korunného princa, ktorý jedneho dňa nahradí svojho otca na čele klanu. V roku 1987 však musel narukovať do armády a v kasárňach v juhoirackej Basre sa dostal do spoločnej izby s Masúdom, kresťanom z okolia Mosulu. Spoločnosť kresťana sa mladému šíitskemu princovi na začiatku príliš nepozdávala, ale rozhodol sa, že ju premení na triumf, ktorý ešte viac posilní jeho prestíž v očiach rodiny a klanu. Obráti Masúda na islam. Stal sa však pravý opak.

Počas spoločného pobytu v kasárenskej izbe inicioval Muhammad dlhé náboženské rozhovory a aby získal čo najsilnejšie argumenty, pustil sa do hĺbkového štúdia Koránu, ktorý predtým čítal iba povrchne. Po čase s panikou zistil, že z náboženskej konfrontácie s Masúdom vychádza otrasená práve jeho doterajšia viera. Kresťanstvom však ešte stále pohŕdal. Postupne, aj pod vplyvom čítania Biblie, začal svoj postoj meniť. Podpísal sa na tom aj silný mystický zážitok.

K téme
Je možné obrátiť moslimov?

Muhammad si nikdy na druhý deň nepamätal sny, ktoré sa mu v noci snívali. Až sa mu raz prisnil sen, na ktrorý si ráno jasne spomenul. Stál na brehu potoka a na druhej strane bol muž v orientálnom rúchu. Cítil k nemu neodolateľnú príťažlivosť, ale nedokázal prejsť cez potok. „Aby si mohol prejsť cez potok, musíš jesť chlieb života,“ odkázal mu muž. Ešte v ten istý deň si Muhammad v Evanjeliu podľa svätého Jána prečítal túto vetu: „Ja som chlieb života. Kto prichádza ku mne, nikdy nebude hladovať.“ „Ako keby odrazu môj život ožiarilo svetlo celkom novým spôsobom a dalo mu úplne nový rozmer,“ opísal neskôr svoj zážitok.

Keď sa Muhammad so svojím obrátením zveril Masúdovi, nasledovala pre neho v tej chvíli nepochopiteľná reakcia. „Ty si to neuvedomuješ? Zabijú ťa...“ kričal na neho Masúd. Po návrate z vojenskej služby sa Muhammad uzavrel do seba, v súkromí svojej izby čítal Bibliu a začal potajomky navštevovať kresťanské bohoslužby. Spočiatku narážal na nedôveru a podozrievavosť zo strany kresťanov, z ktorých mnohí vnímali jeho snahu o zapojenie sa do komunity ako provokáciu. Aj tí, ktorí nepochybovali o jeho úprimnosti, vyhodnocovali jeho prítomnosť ako bezpečnostné riziko.

Po čase sa však našli aj takí, ktorí sa mu na jeho ceste rozhodli pomôcť. Pred širšou rodinou Muhammad svoje obrátenie tajil. Zveril sa iba manželke, ktorá neskôr tiež prijala jeho novú vieru a spoločne aj s malým synom každú nedeľu tajne chodili do kostola. Trvalo to desať rokov. Zmena Muhammadovho správania však nakoniec neušla pozornosti jeho rodiny a v lete 1997 vtrhli do jeho bytu príbuzní. Keď pri prehliadke našli Bibliu, naložili ho do auta a odviezli do Nadžafu, náboženského centra šíitov v Iraku.

Vypočul ho samotný ajatolláh Muhammad Sadr, známy šíitsky klerik, ktorého neskôr nechal zabiť Saddám Husajn a otec jedného zo súčasných lídrov irackých šíitov Moktadu Sadra. Verdikt znel: „Ak sa potvrdí, že je kresťan, potom ho bude treba zabiť a Alláh odmení toho, kto naplní túto fatvu.“

K téme
Bojovník ISIS sa stal kresťanom. Vo sne ho varoval Ježiš

Jeden z Muhammadových príbuzných, ktorý pracoval v tajnej službe, následne zariadil jeho umiestnenie v smutne známom väzení pre politických väzňov Al – Hakimíja, kde sa ho snažili mučením zlomiť a prinútiť ho, aby prezradil mená kresťanov, s ktorými prišiel do kontaktu. Cieľom bolo obviniť ich z protištátnej činnosti. Muhammad vydržal a po viac ako roku, keď jeho bratranec prišiel o vplyvné miesto v tajnej službe, ho z väzenia prepustili. Na jar v roku 2000 ušiel aj s rodinou do Jordánska.

Ani tu však nebol v bezpečí. Jeho bratia a strýko ho vypátrali, naložili do auta, vyviezli na diaľnicu neďaleko Ammánu a keď odmietol vrátiť sa k islamu, vykonali fatvu. Postrelený Muhammad prežil len vďaka tomu, že si ho všimol okoloidúci vodič, ktorý privolal lekársku pomoc.

V roku 2001 sa Muhammadovi podarilo s pomocou niekoľkých ľudí z jordánskej kresťanskej komunity a francúzskych diplomatov dostať sa do Francúzska. Nechal sa pokrstiť a prijal meno Jozef. Svoj príbeh opísal v knihe Za každú cenu (na Slovensku ju v roku 2013 vydalo vydavateľstvo Slovo medzi nami – redemptoristi), ktorá sa vo Francúzsku stala bestsellerom. V roku 2010, keď vyšla, sa jej predalo viac ako 50–tisíc kusov. Jej autor však odvtedy kvôli vyhrážkam musí žiť pod policajnou ochranou.    

Jozef Majchrák

Foto: Google Images/ Peter Potrowl

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0