Spoločnosť 12. február 2020

Náš prieskum: Koho budú voliť podporovatelia Postoja?

Fero Múčka
Fero Múčka
Vo voľbách by sa podľa našich podporovateľov do parlamentu dostali len KDH, OĽaNO a Za ľudí.
Vo voľbách by sa podľa našich podporovateľov do parlamentu dostali len KDH, OĽaNO a Za ľudí.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Fero Múčka

Náš prieskum: Koho budú voliť podporovatelia Postoja?

Tak ako sme urobili prieskum pred prezidentskými či európskymi voľbami, aj tentoraz sme vyslali sondu medzi našich podporovateľov. Prieskum nerobíme medzi čitateľmi, ale výhradne medzi našimi podporovateľmi, pretože tých považujeme za súčasť tohto Postoja a ich názor nás zaujíma predovšetkým. Je to pre nás tiež sonda do duše nášho „jadrového“ čitateľa.

Mail s dotazníkom sme poslali na približne tritisícdvesto adries, čo je viac ako 90 percent našich podporovateľov. Dotazník vyplnilo až 1665 z nich, teda približne polovica. Hoci podobnú úroveň zapojenia sa sme dosiahli aj pri minulých prieskumoch, stále nás tento podiel milo prekvapuje.

Prieskum zverejňujeme teraz, pretože štrnásť dní pred voľbami začína moratórium na zverejňovanie akýchkoľvek predvolebných prieskumov.

Ako volili v 2016

Najprv sme sa podporovateľov spýtali, koho volili v posledných parlamentných voľbách. Až 97,5 percenta z nich sa na voľbách zúčastnilo.

Naši podporovatelia boli vtedy rozdelení do dvoch základných táborov. Prvým bolo KDH s podporou 42 percent, druhým OĽaNO s podporou 33 percent. Do parlamentu by sa podľa nich dostala Sieť (6,5 percenta) aj SaS (6 percent). Všetko ostatné bolo hlboko pod piatimi percentami.

Odpoveď na otázku: Akú politickú stranu ste volili v posledných parlamentných voľbách, ktoré sa konali v marci roku 2016?  V percentách.

2020: Do parlamentu len traja

Aj tentoraz bude volebná účasť takmer stopercentná, no inak dôjde k výrazným posunom – aspoň podľa dnešných vyjadrení podporovateľov, do volieb zostáva ešte pomerne dlhá doba, počas vrcholiacej kampane sa ešte môže stať všeličo.

Vo voľbách 2020 sa bipolárne rozdelenie medzi KDH a OĽaNO u našich podporovateľov konať nebude. KDH výrazne posilnilo, dnes ho chce voliť až 59 percent našich podporovateľov. Tento údaj nás prekvapil a nevieme naisto odhadnúť, čo je príčinou, resp. mobilizačným faktorom: či hrozba vypadnutia KDH z parlamentu, alebo niečo iné, v každom prípade je to zaujímavý posun.

Odpoveď na otázku: Predstavte si, že by sa zajtra konali parlamentné voľby. Komu by ste dali svoj hlas? V percentách.

OĽaNO je medzi našimi podporovateľmi zastúpené stále výrazne nadpriemerne oproti populácii (18 percent), ale menej ako pred štyrmi rokmi. Aj preto, že do hry vstúpilo ešte Za ľudí, ktoré podporuje desať percent našich účastníkov prieskumu a práve z OĽaNO prebehlo ku Kiskovi takmer 40 percent voličov OĽaNO z roku 2016.

Zatiaľ čo v iných našich prieskumoch, napríklad počas prezidentských volieb, sa ukázali relevantné odchýlky medzi pohlaviami či podľa veku, tentoraz to takmer vôbec neplatilo. Medzi mužmi a ženami prakticky nebol rozdiel, ženy o niečo viac podporovali Za ľudí (11,5). OĽaNO bolo zasa o niečo silnejšie u tridsiatnikov, slabšie u ľudí nad 50 rokov.

Hoci SaS bola opäť štvrtá, tentoraz by sa do parlamentu už nedostala. PS/Spolu majú u našich podporovateľov rovnakú podporu ako kotlebovci (1,7 percent) a všetko ostatné je už pod jedným percentom.

Najväčší konkurenti

KDH ťaží aj z toho, že si väčšinu svojich voličov medzi našimi podporovateľmi udržalo (až 75 percent tých, čo volili KDH v 2016, ho bude voliť aj dnes). Pre OĽaNO zasa platí, že sa mu obmieňajú voliči. Len tretina z tých, ktorí ho volili v 2016, ho bude voliť aj teraz. Ostatní prešli najmä do KDH a Za ľudí. Na druhej strane, OĽANO dokáže pomerne ľahko získať veľa nových voličov, a tak časť svojej straty dohnalo.

Celkovo platí, že najväčšie prestupy od volieb 2016 sú medzi stranami KDH, OĽaNO a Za ľudí, toto sú teda konkurenti, ktorí medzi sebou najviac bojujú o toho voliča, ktorý je aj jadrovým čitateľom Postoja. (Toto sme už z viacerých náznakov vedeli, preto bola aj naša predvolebná debata v zložení Kiska, Hlina, Matovič.)

So Smerom ani vtedy, ak by hrozila ĽSNS

V prieskume sme zisťovali aj to, ako veľmi si naši podporovatelia želajú, aby ich strana nešla do volieb so Smerom. Postavili sme pred nich dvoch strašiakov. Prvým bolo, či by súhlasili, aby ich strana išla do koalície so Smerom, ak by alternatívou boli predčasné voľby. A druhý strašiak bol, či by súhlasili, aby ich strana išla do koalície so Smerom, ak by alternatívou bola vláda Smeru s ĽSNS.

Ani jedna možnosť ich nevystrašila natoľko, aby s ňou výrazne súhlasili. Odpor voči Smeru je v tábore našich podporovateľov taký výrazný, že neexistuje nič, čo by také spojenie u nich ospravedlnilo. Za vládu so Smerom proti ĽSNS bolo trinásť percent, za vládu so Smerom proti predčasným voľbám len šesť percent. 

A napokon 29 percent našich podporovateľov súhlasí s tvrdením, že koalícia, v ktorej budú naraz OĽaNO, PS/SPOLU, SaS a KDH, nevydrží viac ako dva roky. Hoci je to stále výrazná menšina, je to už podiel, ktorý nie je zanedbateľný.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0