Politika 16. marec 2019

Kto vyhral u podporovateľov Postoja?

Fero Múčka
Fero Múčka
Viac ako tisíc našich podporovateľov sa zúčastnilo na prieskume, koho by volili za prezidenta.
Viac ako tisíc našich podporovateľov sa zúčastnilo na prieskume, koho by volili za prezidenta.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Fero Múčka

Kto vyhral u podporovateľov Postoja?

Začiatkom týždňa sme poslali našim podporovateľom dotazník o tom, ako budú hlasovať v prezidentských voľbách. Celkovo išlo o 2048 oslovených respondentov, z ktorých dotazník vyplnilo 1145. Ďakujeme vám všetkým, ktorí ste sa zapojili, boli sme veľmi potešení takým záujmom.

Zvedaví sme boli predovšetkým na hlas našich podporovateľov, tých považujeme za našich najvernejších čitateľov a za súčasť projektu Postoj.

Ak by o prezidentovi rozhodovali podporovatelia Postoja, bolo by razantne rozhodnuté už v prvom kole. S veľkým náskokom by sa hlavou štátu stal František Mikloško.

Druhá by skončila Zuzana Čaputová s deviatimi percentami, nik z ďalších kandidátov u našich podporovateľov nezískal viac ako 4 percentá.

Veľké odlišnosti vo volebných preferenciách sa neukázali pri triedení podľa pohlavia respondentov (ženy za Mikloška 79 percent, muži 81) ani podľa veku. Jediný výraznejší rozdiel sa ukázal pri triedení podľa toho, ako naši podporovatelia hlasovali v posledných voľbách.

 

 

 

Neprekvapí, že u tých podporovateľov, ktorí volili KDH, získal Mikloško až 86,5 percenta, u našich voličov OĽANO 83,5 percenta. Menej ako polovicu získal len u postojových voličov Smeru-SD, kde výrazne vyhral Maroš Šefčovič (44 percent), Mikloško tam získal len 11 percent, nerozhodnutých bolo až 22 percent.

U voličov Siete, Mosta-Híd či SNS Mikloško vyhral dvojtretinovou väčšinou, v prvom kole by dokonca zvíťazil aj u našich voličov SaS, kde získal tesne nad polovicu – 51 percent. Čaputová najviac bodovala u podporovateľov Postoja, ktorí volili SaS, kde získala 37 percent, výrazne najviac spomedzi všetkých strán. Viditeľne bodovala ešte v Moste-Híd a Sieti s približne 20 percentami.

 

 

Voličov Sme rodina a ĽSNS bolo medzi respondentmi menej ako jedno percento.

 

Buďte v dobrej spoločnosti, staňte sa podporovateľmi Postoja.

 

 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0