Politika 17. marec 2019

Šefčovič zostal sám, proti Čaputovej nemá koho mobilizovať

Jozef Majchrák Martin Hanus Fero Múčka
Jozef Majchrák Martin Hanus Fero Múčka
Prečo Zuzane Čaputovej na jasné víťazstvo stačí len to, aby neurobila väčšiu chybu.
Prečo Zuzane Čaputovej na jasné víťazstvo stačí len to, aby neurobila väčšiu chybu.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jozef Majchrák

Martin Hanus

Fero Múčka

Šefčovič zostal sám, proti Čaputovej nemá koho mobilizovať
Foto – Andrej Lojan

Prvé kolo prezidentských volieb dopadlo jednoznačne v prospech Zuzany Čaputovej. Hoci bola kandidátkou úzko vyprofilovanej strany, dokázala si získať stredového voliča, stala sa „proxy-kandidátkou“ odporu proti vládnej koalícii, kandidátkou naštvanosti na Smer. A v tomto postavení nemusela v podstate s nikým súperiť.

Druhou tvárou tejto naštvanosti na Smer je 25 percent Harabinových a Kotlebových voličov. Len vďaka ich neochote dohodnúť sa nemá táto sila zastúpenie v druhom kole.

Maroš Šefčovič získal 18,6 percenta, čo je pred druhým kolom veľmi slabá pozícia. Navyše, povolebné reakcie ostatných kandidátov ukázali, že Šefčovič je osamotený a nemá nikoho, kto by mu chcel a mohol nejako pomôcť. To neplatí len o predsedoch strán, ale – ako ukazujú detailnejšie prieskumy – platí to aj o voličoch ostatných kandidátov. Tričko Smeru bola príliš silná záťaž a Šefčovič nevymyslel nič, čím by tento hendikep dokázal zmeniť.

Do druhého kola navyše nik z nich dvoch nejde s tým, že má nástroj, ktorým by mohol proti svojmu súperovi výrazne mobilizovať a zásadne zmeniť pomer síl oproti tomu, ako dopadlo prvé kolo.

Čo by sa muselo stať, aby to Šefčovič otočil

 

Šance Maroša Šefčoviča na to, aby ešte dobehol Zuzanu Čaputovú, sú len teoretické. Dobre to ilustruje prieskum Focusu, ktorý sa v uplynulých dňoch pýtal voličov, koho by si v simulovanom druhom kole vybrali – až 64,4 percenta by volilo Čaputovú, iba 35,6 percenta Šefčoviča.

Dnešnému kandidátovi Smeru tak reálne hrozí, že prehrá s väčším rozdielom než pred piatimi rokmi Fico s Kiskom.

Ak by chcel kandidát Smeru pomýšľať na senzačný zvrat, musel by zmobilizovať celý tábor voličov Štefana Harabina a Mariana Kotlebu do nohy vo svoj prospech. A ešte by k tomu potreboval presvedčiť väčšinu Mikloškových voličov.

Lenže žiaden z týchto predpokladov nie je príliš reálny.

Šefčovič síce získa tých voličov Smeru, ktorí v prvom kole volili Harabina (podľa dát Focusu to mohlo byť okolo 20 percent voličov Smeru). No zďaleka nie všetci voliči Harabina, ktorých časť hlasovala aj zo vzdoru proti systému s názvom Smer-SD, majú dôvod voliť Šefčoviča. Ukazuje to i spomínaný prieskum Focusu, podľa ktorého väčšina voličov Harabina nevie, koho voliť, zhruba 18 percent z nich by dnes hlasovalo za Čaputovú a vyše 34 percent za Šefčoviča.

Kandidátovi Smeru by tak jedine pomohlo, keby dal Harabin jasné odporúčanie svojim voličom, aby volili Šefčoviča. Ten však vo svojich prvých povolebných komentároch na Šefčoviča skôr útočil a nemá žiadnu väčšiu motiváciu, aby Smeru akokoľvek pomáhal.

Zaujímavý rezervoár hlasov pre kandidáta Smeru je už len medzi voličmi Kotlebu – to sú však väčšinou mladší voliči, pre ktorých je Smer stelesnením toho najhoršieho. Dokonca aj z dát Focusu vyplýva, že kým vyše 17 percent Kotlebových voličov deklaruje, že by v druhom kole volilo Čaputovú, Šefčoviča chce zatiaľ voliť len 15,5 percent týchto voličov (zvyšok je nerozhodnutý).

Napokon je však najpravdepodobnejšie, že nemalá časť voličov ĽSNS ostane doma a zvyšok sa v nejakom pomere rozdelí medzi Čaputovú a Šefčoviča – to však pre stranu Roberta Fica nič podstatné nerieši.

Ešte je tu vyše 120-tisíc voličov Františka Mikloška, o ktorých sa bude Šefčovič takisto usilovať. Tu sú však jeho papierové šance veľmi malé. Z dát Focusu vyplýva, že zhruba 50 percent Mikloškových voličov chce v druhom kole voliť Zuzanu Čaputovú a len 10 percent je dnes pripravených zakrúžkovať Šefčoviča (zvyšok je nerozhodnutý alebo nepôjde voliť).

Mikloškovi voliči – tu do veľkej miery hovoríme o voličoch KDH – sú teda natoľko antismerácky založení, že aj keď bude Šefčovič najbližšie dva týždne zdôrazňovať hodnoty kresťanstva a tradičnej rodiny, z tohto tábora už k nemu veľa hlasov nepotečie.

Stačí len neurobiť chybu

Zuzana Čaputová zvíťazila v prvom kole s takým náskokom, že jej hlavnou výzvou bude najmä udržať v mobilizácii vlastných voličov z prvého kola.

Samozrejme, aj ona vie, že od dvoch najsilnejších porazených kandidátov, Štefana Harabina a Mariana Kotlebu, dostane možno niekoľko desiatok tisíc hlasov, ale nebudú to žiadne masové presuny.

Pre finálnu kampaň Zuzany Čaputovej budú zaujímavé dve voličské skupiny. Prvou sú spomínaní voliči Františka Mikloška. Ten sa už počas volebnej noci voči Marošovi Šefčovičovi ostro vymedzil. „Je kandidát Smeru a kandidát Roberta Fica a to je prvá vec, ktorá mi hovorí, že ho nemôžem podporiť. Éra Roberta Fica a tejto vládnej garnitúry musí skončiť,“ povedal.

Ak teda Zuzana Čaputová neurobí zásadnejšiu chybu a nebude v kultúrnych otázkach tlačiť na pílu, môže rátať s tým, že z tohto tábora získa nemalý počet hlasov.

Druhou zaujímavou skupinou sú maďarskí voliči. Je pravdou, že účasť vo volebných obvodoch, kde žije maďarská menšina, bola v prvom kole nízka a v druhom kole môže ešte poklesnúť.

Ale aj tu si môže Čaputová svoj náskok ešte poistiť. Jediný menšinový kandidát v prezidentských voľbách, šéf Mosta Béla Bugár, získal v prvom kole viac ako 66-tisíc hlasov. Podľa vyššie citovaného prieskumu Focusu sú jeho voliči v názore na druhé kolo zatiaľ rozdelení približne na tretiny. Okolo 36 percent z nich chce hlasovať za Čaputovú, 34 percent za Šefčoviča a 30 percent je nerozhodnutých alebo nechce ísť voliť.

No aj to sa ešte môže výraznejšie zmeniť v prospech Čaputovej, keďže Bugár počas volebnej noci naznačil, že Most podporí v druhom kole skôr Čaputovú než Šefčoviča.

Aj keby sa tak nestalo, Čaputová už nemusí byť nervózna ani z toho, či získa väčšinu Bugárových voličov. Pretože ju tak či onak už v prvom kole volilo viac Maďarov než Bélu Bugára.

Karty kandidáta Roberta Fica sú v tejto chvíli také slabé, že jeho súperka by sa musela dopustiť obrovského prešľapu, aby mu skrslo aspoň malé svetielko nádeje.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0