Politika 15. október 2018

Rozprávka sa skončila. CSU spadla z vesmíru na zem

Martin Hanus
Martin Hanus
Voľby v Bavorsku priniesli výsledky historických rozmerov. Debakel CSU aj SPD, triumf Zelených a úspech AfD.
Voľby v Bavorsku priniesli výsledky historických rozmerov. Debakel CSU aj SPD, triumf Zelených a úspech AfD.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Martin Hanus

Rozprávka sa skončila. CSU spadla z vesmíru na zem
Bavorský premiér Markus Söder predstavuje vesmírny program s logom, na ktorom tróni jeho podobizeň.

Postoj tu bude len s vašou pomocou!

Postoj je dnes jediným serióznym konzervatívnym hlasom v slovenskej mediálnej scéne. No nežije zo vzduchu. 

Články na Postoji nie sú spoplatnené. Vznikajú len vďaka ľuďom, ktorí nás dobrovoľne podporujú.  Budeme si veľmi vážiť, ak sa k nim pridáte. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe obsahu.

Ďakujeme!

Redakcia Postoja

 

13-miliónové Bavorsko bolo dosiaľ európskym politickým unikátom. Kým inde sa klasické, veľké ľudové strany zmenšovali, bavorská CSU bola ako z iného vesmíru. Od roku 1962 vládla s jedinou výnimkou sama. Jej prirodzenou životnou formou bolo byť štátostranou, takže percentuálne zisky 50 percent a viac boli samozrejmou a často naplnenou ambíciou.

Kým Merkelovej CDU reagovala na liberalizáciu spoločnosti tým, že sa posúvala doľava, aby mohla ďalej vyhrávať voľby a vládnuť, CSU takýto ideologický posun odmietla. V strane je stále živé dedičstvo konzervatívca Franza Josefa Straussa, počas utečeneckej krízy stranícke jadro netlieskalo Merkelovej, ale Orbánovi.

No včera prišiel historický debakel. 37,2 percenta znamená stratu desiatich percent oproti posledným voľbám, pre CSU je to najhorší výsledok od roku 1954. Jedinou útechou pre straníkov je len to, že ostatné prieskumy prognózovali strane ešte o pár percent menej, no inak je reč o „katastrofe“, „historickej porážke“.

Významný predstaviteľ CSU Peter Ramsauer komentoval výsledok slovami, ktoré sa nám pri zisku 37 percent (čo by dal zaň náš štvornásobný volebný víťaz Robert Fico...) môžu zdať až nepatričné: „Bolo zničené generačné dielo.“

Z nemeckého chudobinca rozprávková krajina

CSU si totiž za tie desaťročia navykla na to, že výsledky okolo 50 percent znamenali nielen to, že v Bavorsku vládla sama, ale že ona a Bavorsko boli vlastne synonymá, a preto mala silný hlas aj v celonemeckej politike.

Výsledok pod 40 percent je ponížením aj z dôvodu, že CSU sa vníma ako stvoriteľka bavorského ekonomického zázraku, „rozprávkovej krajiny“ (tak hovorí o Bavorsku jeho premiér Markus Söder), lenže to si už mladšie generácie aj prisťahovalci spájajú so štátostranou čoraz menej.

Bavorsko bolo po druhej svetovej vojne agrárnym krajom a jedným z najchudobnejších kútov Nemecka. To všetko sa postupne menilo, na zelenej lúke sa tu rozvíjali moderné odvetvia, autobomobilky, IT-technológie, chémia. Dnes je najbohatším spolkovým štátom, ktorý miliardami eur ročne cez prerozdeľovacie schémy dotuje chudobnejšie časti Nemecka.

Nezamestnanosť nie je dlhodobo žiadnym problémom, CSU si dávala záležať na tom, aby aj v tých najodľahlejších bavorských dolinách boli pracovné miesta, ak nie vytvorené kapitalizmom, tak aspoň štátnou správou.

CSU vlastne viedla po desaťročia veľmi úspešnú pravo-ľavú politiku, vytvárala čo najlepšie podmienky pre biznis, štát investoval do sociálnej politiky a infraštruktúry, CSU tak zjednocovala pod jednou strechou všetkých, konzervatívcov, ekonomických liberálov aj sociálne cítiacich.

Keď už ani nemôže byť lepšie

Až sa stala tak trochu aj obeťou vlastného úspechu: ako upozornil bývalý bavorský premiér Edmund Stoiber, len za posledných desať rokov sa presťahovalo do Bavorska z ostatných častí Nemecka vyše milión obyvateľov. Ide najmä o mladších, mestských ľudí, pre veľkú časť z nich už nie je CSU stelesnením bavorského úspechu, ale svojráznou partičkou v tradičných krojoch, ktorá plní pivné stany.

S týmto zaľudňovaním Bavorska a jeho veľkomiest sú spojené ďalšie problémy, prudko rastú ceny nájomného – v Mníchove proti tomu pred voľbami demonštrovali desaťtisíce ľudí. Takisto sa zastavujú dosiaľ voľné plochy, polia a lúky, miestni tomu hovoria „Flächenfrass“ („požieranie plochy“).

Ale potom sú tu aj bezprostredné dôvody úpadku CSU, štvrtá vláda Angely Merkelovej v Berlíne, ktorá vládne od marca a ktorá prekonala už viacero koaličných kríz.

Na Merkelovú totiž neustále dolieha ozvena utečeneckého roku 2015. CSU na čele s ministrom vnútra Horstom Seehoferom a bavorským premiérom Markusom Söderom viní Merkelovú za to, že odmietla chrániť hranice a prijať opatrenia proti náporu migrantov (ktorí prichádzali cez Bavorsko) a jej politika spôsobila vzostup AfD a prepad tradičných strán.

Aj preto tandem Seehofer/Söder od začiatku leta útočil na Merkelovú, od čoho si obaja sľubovali, že nalákajú späť dočasne zblúdených voličov CSU. Lenže tento strategický kalkul nevyšiel, nad všetkým prevážil obraz večne rozhádanej vlády v Berlíne a premotivovaného Seehofera, ktorý chce kvôli migrantom povaliť vlastnú kancelárku.

Pre časť voličov CSU, najmä pre tých, ktorí sa v uplynulých rokoch konkrétne angažovali v pomoci utečencom, to bolo neprijateľné správanie. Keďže títo voliči nemohli voliť CDU, ktorá v Bavorsku nekandiduje, dali radšej hlas Zeleným, ktorí majú k Merkelovej mentálne najbližšie (až tretina voličov, ktorých stratila CSU oproti minulým voľbám, volila túto ľavicovo-liberálnu stranu).

Zvyšné dve tretiny bývalých voličov CSU si medzi sebou rozdelili alternatívy sprava, AfD a Freie Wähler (Slobodní voliči), obe strany získali viac ako desať percent.

Zelení so 17,5 percentami sa tak stali hlavným víťazom volieb, dosiahli dvojnásobok oproti minulým voľbám, v niektorých častiach Mníchova dokonca zvíťazili. Celkovo však ľavica v Bavorsku získala aj tentokrát len okolo 30 percent hlasov, pretože zisky Zelených vykompenzovali veľké straty SPD. Tá je ďalším rekordne porazeným, po desaťročia bola pritom s prehľadom druhou najsilnejšou bavorskou stranou. Sociálni demokrati sa teraz prepadli dokonca pod desať percent – ešte nikdy po druhej svetovej vojne SPD nezískala v nejakej spolkovej krajine menej ako desať percent – a skončili tak na piatom mieste.

Fúkať proti vetru

V Bavorsku sa tak napokon podľa všetkého sformuje vláda CSU a Freie Wähler, bavorský premiér Markus Söder bude síce výraznejšie oslabený, ale jeho vláda bude zrejme pokračovať.

CSU však bude ešte nervóznejšia a začne sa vo svojom vnútri sporiť, kto nesie najväčší podiel viny za historický prepad. Už pred voľbami bolo jasné, že mnohí si želajú odchod Horsta Seehofera z čela strany aj z ministerstva vnútra, ten však včera odkázal, že sám zo žiadnej svojej funkcie neodstúpi.

Otázne je, čo sa bude diať v Berlíne: Merkelová by za prepad CSU a facku Seehoferovi mohla pociťovať istý mix zadosťučinenia a škodoradosti, keby jej CDU nemierila k porovnateľnému debaklu o dva týždne v hesenských voľbách. V Hesensku kandiduje Merkelovej obľúbenec Volker Bouffier, ktorý vládne spolu so Zelenými, a ak stratí desať či viac percent, zatrasie to aj samotnou Merkelovou.

Najhoršie je na tom však SPD, ktorá v koaličnom zovretí s Merkelovou vždy trpela, no teraz jej už ide o samotné prežitie. V Bavorsku sa scvrkla na pomerne bezvýznamnú stranu, celonemecky má už len okolo 15 až 17 percent a predbiehajú ju v rôznych prieskumoch Zelení i AfD.

SPD sa pritom posúva doľava, vábi odídených voličov úvahami o zavedení 30-hodinového pracovného týždňa, lenže nič nepomáha. Najväčšie straty v Bavorsku mala medzi manuálne pracujúcimi robotníkmi, ktorým sa kultúrne odcudzila, a tí radšej volia AfD.

To, že sociálne balíčky nezmôžu veľa, ak vietor fúka proti vám, zistil v posledných týždňoch na vlastnej koži aj bavorský premiér Söder: ten pravidelne ohlasoval nové a štedré dávky pre rodiny či na bývanie, ale za tento neúnavný aktivizmus skôr zožal posmech.

Ten vyvrcholil v momente, keď predstavoval logo bavorského vesmírneho programu Bavaria One, do ktorého stredu umiestnil vlastnú podobizeň. Sociálne siete si zgustli a minimálne odvtedy bolo jasné, že CSU sa z vesmíru vráti na zem, možno už natrvalo.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0