Rodina 15. marec 2023

LGBTQ rozprávky Mnoho detských príbehov má homosexuálnych hrdinov. Dozviete sa to až v závere

Zuzana Hanusová
Zuzana Hanusová

Na rozdiel od dospeláckych kníh a filmov nie sú LGBTQ obsahy u predajcov označené. Je to zámer?

Na rozdiel od dospeláckych kníh a filmov nie sú LGBTQ obsahy u predajcov označené. Je to zámer?

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Zuzana Hanusová

Mnoho detských príbehov má homosexuálnych hrdinov. Dozviete sa to až v závere
Foto: screenshot Netflix

Kedysi to boli len náznaky, v nových tituloch a seriáloch pre deti je dnes už homosexualita hlavných hrdinov bežnou témou. To, že homosexuálny vzťah je obsahom príbehu rozprávky, sa však dopredu nedozviete, chýba akékoľvek označenie. Rodičia sa pýtajú: Môžeme si ešte slobodne vybrať, čo čítajú a vidia naše deti?

To, čo sa začína ako dobrodružný príbeh detských hrdinov, sa môže prekvapivo skončiť ako veľká lovestory dvoch dievčat alebo dvoch chlapcov. Keď chce mať rodič možnosť slobodnej voľby, čo a v akom veku dieťaťu ponúkať, jeho možnosti dostať informácie o obsahoch pre deti sú u predajcov kníh či na streamovacích kanáloch veľmi obmedzené.

Zatiaľ čo knihy alebo seriály s LGBTQ tematikou určené pre dospelých nájdete často explicitne v kategórii tejto témy, aby si čitateľ alebo divák vybral, ak ho táto téma zaujíma, detské rozprávky a knihy s homosexuálnou tematikou označené nie sú. A to ani vo vekovej kategórii 7+.

V popredí mnohých detských príbehov už nie je priateľstvo, ktoré by malo byť pre deti vo veku na prvom stupni základnej školy kľúčovým vzťahom, ktorý majú deti rozvíjať, ale hľadanie svojej sexuálnej identity a začiatok ľúbostného vzťahu. Problém je, keď to ako rodič nemáte šancu zistiť, pokiaľ si danú knihu či seriál neprečítate či nepozriete do konca ešte predtým ako vaše dieťa. Kníhkupectvá ani niektoré streamovacie kanály totiž takýto obsah pri deťoch neoznačujú.

Rodič sa potom prirodzene pýta, či to nie je zámer. Dieťa v predpubertálnom veku je ešte ovplyvniteľné a dávkovať mu isté obsahy a vzorce správania na pozadí dobrodružných príbehov môže mať prirodzene edukačný zámer. Ešte stále však platí, že je právom rodiča slobodne sa rozhodnúť pri výchove svojho dieťaťa.

Aj tam, kde to nečakáte

Do redakcie nám napísala čitateľka, advokátka Viera Kolláriková, ktorá na odporúčanie knižného blogu Prečítané leto kúpila svojim trom deťom sériu kníh Cestovná agentúra Tajné svety z vydavateľstva Ikar.

Ide o príbeh dvoch detí, ktoré pomocou kufrov cestujú do iných magických svetov, od mladej britskej autorky L. D. Lapinski. Prvý dojem našej čitateľky bol veľmi dobrý, knihy vnímala ako dobrú alternatívu Harryho Pottera pre menšie deti. „Negatívne postavy tak akurát, pekný záver, dobre vystavaný príbeh. Chvíľu sme museli čakať na druhý diel, kúpila som ho hneď, keď vyšiel. V druhom diele pribudla postava ďalšieho dievčaťa a ja som nijako nespozornela, že toto dievča je skôr ,chlapčenský typ‘. Na tretí diel sme čakali skoro rok,“ píše Viera, mama troch detí vo veku 12, 10 a 7 rokov. 

Keď sa s deťmi začítali do tretieho dielu spomínanej série, v druhej polovici knihy si zrazu dievčatá, hlavná hrdinka s druhým dievčaťom, dali svoju prvú pusu. Viera čítala deťom knihu nahlas, vývoj obsahu, úplne mimo príbehovej línie deja, ju však zaskočil.

Ďalšiu polstranu už pri čítaní popreskakovala, aby deťom nenarušila detský dobrodružný príbeh. „Príbeh pokračoval a ja som už teda ostražito hľadala, či tam bude niečo ďalšie, a na záver, asi v predposlednej kapitole, keď už deti zachránili multiverzum, si dievčatá vyznali lásku slovami ,Ľúbim ťa...‘ a držali sa za ruky. Dočítali sme to scenzurované,“ hovorí Viera Kolláriková pre Postoj. „Vidím to však ako nepríjemne stúpajúcu tendenciu, najmä to, že je to opäť skryté v poslednom diele série. Je za tým zámer podsúvať tento štýl života do posledného dielu, keď získate ako čitateľ dôveru, vrhnete sa do príbehu a nemôžete posledný diel neprečítať?“ pýta sa advokátka Viera Kolláriková. 

Foto: Facebook vydavateľstva Ikar

Kniha pre deti je v dvoch najväčších kníhkupectvách zaradená online v kategórii beletrie pre deti v štýle fantasy. Na stránke najväčších kníhkupectiev nie je kniha priamo označená ako LGBTQ téma.

Viera ju kupovala cez Martinus a takisto si žiadne označenie nevšimla. Na e-shope mal Martinus označený nenápadným hashtagom LGBTQ len prvý diel knihy, ktorý sa však zobrazil len tým, ktorí si rozkliknú obsah knihy, čo si nemusí všimnúť každý rodič. Po našom upozornení hashtag pridali aj na ďalšie dva diely.

V kníhkupectvách na to neprídete vôbec. Rodičia si tak môžu knihu kúpiť s predstavou, že deti budú čítať klasický fantasy príbeh.

Obrátili sme sa s otázkou na Martinus, kde si Viera knihu kúpila, či nepovažujú za potrebné označovať detské knihy pod hlavičkou LGBTQ, aby sa mohli rodičia slobodne rozhodnúť, či knihu kúpiť.

Dostali sme odpoveď, že predajca sa snaží pri jednotlivých knihách označovať témy, ktorým sa daný titul venuje. „Nemusí to byť vždy nutne nosná téma, ale snažíme sa, aby si zákazníci vedeli podľa tém vybrať knihy, ktoré by ich mohli zaujať. Vzhľadom na to, že v našej ponuke sú tisíce titulov a každý deň pribúdajú desiatky ďalších, nie je v našich silách každú jednu knihu prejsť osobne. Preto sa spoliehame na podklady, ktoré dostávame od vydavateľa. Zároveň však platí, že označenie LGBTI vnímame ako jednoduchú informáciu o téme alebo témach, ktoré môžu priblížiť obsah knihy, a rovnako používame aj témy ako ,rodina‘, ,vzťahy‘ a podobne. Ich cieľom je informovať, a nie pôsobiť ako výstraha. Podporu diverzity v našej spoločnosti považujeme za dôležitú, preto v našich kníhkupectvách príležitostne nájdu zákazníci aj tematické stoly na tému LGBTI,“ tvrdí marketingový manažér Martinusu Juraj Šlesar.

Problémom však je, že medzi detskými knihami by ste takýto špecializovaný tematický stôl, ktorý by istý typ rodičov prilákal a iných informoval, hľadali márne.

Naša čitateľka sa rozhodla napokon knihu v Martinuse vrátiť, vysvetlila im svoje dôvody a kníhkupectvo jej knihu vymenilo za inú podľa vlastného výberu. Na e-shope napísala aj recenziu knihy, aby upozornila ďalších rodičov.

Kniha Cestovná agentúra Tajné svety sa, mimochodom, stala v Martinuse knihou roka 2021 v kategórii knihy pre deti vo veku od 11 do 13 rokov.

Obsahy skrýva aj Netflix

Na podobnú zápletku nás upozornila aj ďalšia čitateľka Anna, rovnako mama troch detí na prvom stupni základnej školy, ktorá svojim deťom pustila dobrodružný kreslený seriál na Netflixe o svete dinosaurov s názvom Jurassic World Camp Cretaceous.

Séria z minulého roka je určená pre deti od sedem rokov vyššie. Rozprávka je inšpirovaná kultovým filmom Jurský svet a v piatich sériách rozvíja príbeh šiestich kamarátov, ktorí sa ocitnú na ostrove plnom dinosaurov. „Viem, že na Netflixe si musím dávať pozor na rôzne obsahy, v kreslenej rozprávke pre sedemročné deti o dinosauroch som však lesbický ľúbostný vzťah naozaj nečakala,“ opisuje svoju skúsenosť Anna.

„Upozornili ma na to až deti, ktorým som následne vysvetlila, čo videli a prečo sa mi zdá zvláštne, že to zaradili do rozprávky. Vnímam to ako jasnú snahu nastaviť isté želané kultúrne vzorce u detí, ktoré im majú vštepiť, že homosexuálne vzťahy sú rovnaký rodinný model ako manželstvo,“ tvrdí Anna pre Postoj. 

V piatej sérii seriálu pre kategóriu 7+, ktorý spomína naša čitateľka, sa v siedmej epizóde skutočne dievča, animovaná postava Yaz, zverí svojmu kamarátovi Benovi, že niečo cíti ku svojej kamarátke Sammy. Ben ho povzbudzuje, že je úplne v poriadku, čo cíti, a že všetci budú pri ňom stáť, keď bude čas priznať, čo vlastne cíti. 

Tento vzťah sa rozvíja počas celej poslednej piatej série rozprávky. V deviatom diele už Yaz hovorí kamarátovi Benovi, že si utriedila myšlienky a povie Sammy, čo k nej naozaj cíti. Ben začne kričať od radosti a navrhne jej, aby svoje city vyjadrila hneď. Na prvýkrát sa jej to však nepodarí.

Celý dej je, samozrejme, plný napätia okolo dinosaurov a snahy o prežitie partie detí uväznených na ostrove. Zaľúbenie dvoch dievčat sa vyvíja postupne na pozadí dobrodružstiev na ostrove. Yaz celý čas nevie, či Sammy jej city opätuje. Chémia medzi nimi je zjavná, je len otázkou času, kedy dôjde k outingu a Yaz prizná svoje city k dievčaťu. 

Až dôjde na oný romantický moment, keď Yaz povie, že čakala na dokonalú chvíľu, ale tá asi nikdy nenastane. „Už to nevydržím a poviem ti, čo cítim, teraz alebo nikdy. Sammy, páčiš sa mi a mám ťa veľmi veľmi rada.“ Nato sa zobudí omámený dinosaurus a skočí s otvorenou papuľou po Yaz. Sammy na ňu skočí, aby ju zachránila. 

Nastáva boj s nebezpečným dinosaurom, ktorého sa im podarí prekonať. Neskôr sa dievčatá k vyznaniu vrátia. Yaz hovorí: „Ide o to, Sammy, že som sa do teba zamilovala, fakt veľmi.“ Sammy jej odpovedá, že to chcela počuť už veľmi dlho, hodí sa Yaz okolo krku a dve kreslené postavy sa začnú bozkávať. Ostatní traja kamaráti vtedy dorazia spoza stromov a začnú skákať od radosti, že si to dvojica konečne povedala. Ďalej už dievčatá tvoria oficiálne pár. 

„Naše deti seriál videli bezo mňa, videla som s nimi len prvé diely, zdali sa mi milé a pri téme dinosaurov som mala pocit, že nebudem musieť tieto témy riešiť,“ hovorí pre Postoj Anna. „Neskôr som si seriál sama pozrela a ostala som prekvapená, s akým sebavedomím a ako sofistikovane je tento dej vystavaný. Štyri série sú plné dobrodružstiev, spomínaný romantický vzťah si nechali tvorcovia až na poslednú sériu. To už sú deti plne identifikované s hlavnými postavami a prežívajú s nimi ich trápenia i emócie,“ zamýšľa sa Anna. 

Netflix na rozdiel od verzie pre dospelých nemá v sekcii pre deti žiadnu označenú kategóriu s témami LGBTQ. Rozprávky so skrytými obsahmi nemá rodič šancu identifikovať bez toho, aby si seriál či film dopredu pozrel. Vo verzii určenej pre dospelých, naopak, máte špeciálnu kategóriu len LGBTQ filmov, ktorej sa možno buď vyhnúť, alebo si ju vyhľadať.

Rodičia, ktorí si chcú zachovať slobodu, aké obsahy a kedy svojim deťom ponúkať, sa tak musia prácne informovať, aký obsah majú knihy či rozprávky pre deti. A prípadne dávať predajcom spätnú väzbu.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0