Tweetnuť
Kopírovať odkaz
Čítať neskôr
Pre uloženie článku sa prihláste alebo sa ZDARMA registrujte.
Tlačové správy
10. december 2021

V obľúbenej modranskej pražiarni vám s výberom kávy pomôžu aj o polnoci

Kávou zo slovenskej pražiarne EBENICA COFFEE, ktorá patrí medzi európsku špičku, potešíte bežného kávičkára i náročného gurmána. S výberom tej najlepšej vám pomôže ich jednoduchý online test či virtuálna baristka.

V obľúbenej modranskej pražiarni vám s výberom kávy pomôžu aj o polnoci

„Káva je veľmi univerzálny a obľúbený dar,“ tvrdí majiteľ pražiarne kávy EBENICA COFFEE Marek Fajčík. Podľa prieskumu, ktorý zrealizoval The Institute for Scientific Information on Coffee na viac ako 4 000 respondentoch z 10 európskych krajín, až 67 % Európanov si neodkáže predstaviť svoj život bez kávy. A aj to je jedným z dôvodov, prečo sa v tejto modranskej pražiarni výberovej kávy pripravujú na Vianoce už od leta. Tento rok sa pritom zamerali na nový dizajn darčekových balení a viaceré spôsoby, ako zákazníkom pomôcť s výberom kávy.

Nakupovanie kávy cez internet je čoraz populárnejšie

„Pandémia zasiahla a zmenila aj naše podnikanie. Prinútila nás pracovať efektívnejšie a lepšie plánovať, ale dostala nás aj bližšie k našim koncovým zákazníkom,“ začína svoje rozprávanie Marek Fajčík. Kým v minulosti tvorili väčšinu zákazníkov firmy, dnes sú to prevažne samotní kávičkári. Ľudia sú čoraz otvorenejší nákupu kávy cez internet, a to lokálnym pražiarom otvára dvere aj do domácností, kde doteraz kraľovali supermarketové kávy dovezené zo zahraničia. „Kávová kultúra na Slovensku sa za posledných 10 rokov veľmi zmenila a čoraz viac zákazníkov už nevníma kávu iba ako zdroj kofeínu, ale ako kvalitný a lahodný nápoj, ktorý im vie ponúknuť zaujímavé chuťové zážitky. Navyše rastúca časť zákazníkov sa začína zaujímať aj o pôvod výrobkov, ktoré kupujú. Kúpou našej kávy podporujú lokálne firmy a takisto férový obchod s farmármi,“ vysvetľuje Marek.

Hoci sa kávovníky v našich podmienkach nepestujú a zrná zelenej kávy sa dovážajú zo zahraničia, zložitý vývoj chuti výsledného produktu prebieha na Slovensku. „Skutočné kúzlo výroby kvalitnej kávy tkvie najmä v skladbe zŕn, spôsobe a stupni ich praženia. Celý tento proces ovplyvňujeme my v pražiarni – na základe našich skúseností, ale aj podľa toho, aké preferencie majú naši fanúšikovia a konzumenti kávy,“ hovorí Marek o výrobe kávy, ktorá robí slovenským produktom skvelé meno aj v zahraničí.

S výberom kávy pomôže virtuálna baristka či online test

„Výberová káva, ktorú pražíme u nás v Modre, sa kvalitou nedá porovnávať s tými, ktoré kúpite v bežnom obchode. Pre nás je alfou a omegou aróma a chuť,“ vysvetľuje Marek Fajčík, ktorý jedným dychom dodáva, že práve v tom spočíva hlavné úskalie predaja kávy cez internet. „Chuť sa nedá na 100 % sprostredkovať žiadnym opisom, je veľmi individuálna a to, čo chutí jednému, nemusí byť pre druhého jeho šálkou kávy. Pomocou správnych otázok sa však vieme dostať k tomu, aká káva by danému človeku mohla chutiť.“

S cieľom uľahčiť zákazníkom orientáciu v ponuke káv pribudol tento rok v ich e-shope chat s virtuálnou baristkou Nikou, ktorá dokáže poradiť pri výbere a tiež odpovedať na väčšinu otázok týkajúcich sa pražiarne. Keďže nejde o živú osobu, ale o dobre nastaveného chatbota, otázky zákazníkov zodpovie pokojne aj o polnoci.

Inzercia

Pre tých, ktorí kávu kupujú blízkemu k Vianociam, zasa v EBENICA COFFEE vymysleli hravú novinku – test, ktorý za pár sekúnd vyberie ideálny kávový darček. Stačí zodpovedať 5 jednoduchých otázok o človeku, ktorého chcete obdarovať, a dozviete sa, ktoré z 18 druhov káv by mu odporučil profesionálny barista.

Ak môžete, vyberte si čerstvo praženú kávu priamo z pražiarne

Pred Vianocami je okrem rýchlosti dodania najčastejšou otázkou zákazníkov aj to, či bude káva na Vianoce ešte dobrá. Káva si totiž maximum svojej chuti a arómy zachováva približne 3 mesiace od praženia a následne začína pôsobením vzduchu zvetrávať a tým strácať svoje chuťové i aromatické kvality. Keďže v EBENICA COFFEE pražia kávu denne – v tomto období prejde rukami pražiara každý deň aj 500 kg kávy –, tohto problému sa určite netreba obávať. Káva sa totiž po upražení a zabalení hneď odosiela kuriérom, takže väčšina balíčkov je už o pár dní u zákazníka. „A práve v tomto je veľký rozdiel medzi výberovou kávou z pražiarne a kávami zo supermarketu, z ktorých mnohé sú už staré a nie ideálne na konzumáciu,“ dodáva Marek.

Aj keď pri supermarketových kávach s plytkou a nezaujímavou chuťou si rozdiel medzi dvojtýždňovou a dvojročnou kávou možno ani nevšimnete, v prípade výberovej kávy je to inak. „Výberové kávy si ľudia kupujú práve pre ich výnimočné chuťové vlastnosti. A bola by veľká škoda nechať takúto kávu stáť v skrini dva roky. Vtedy by ste sa chuťového pôžitku dočkali len ťažko,“ vysvetľuje Marek a s úsmevom dodáva, že v praxi sa skôr stretávajú so „sťažnosťou“, že káva sa míňa tak rýchlo, že nestihne ani zvetrať. „Na dobré sa ľahko zvyká a zákazníci nám často vravia, že po tom, ako ochutnali našu kávu, už inú nechcú. Za takéto slová sme veľmi vďační, pretože nás aj v ťažších časoch podržia a my tak môžeme s chuťou a odhodlaním pokračovať v našej práci.“

Objednávky zaslané do 16. 12. doručia do Vianoc!

Ak by ste i vy chceli potešiť seba alebo svoiich blízkych chutnou čerstvo praženou kávou, navštívte stránku www.ebenica.sk. Okrem štandardných 220 g, 500 g či 1 kg balení zrnkových káv, nájdete v ponuke aj elegantné darčekové balenia či degustačné kávové sety. V ponuke ich e-shopu nájdete aj rôzne kávové príslušenstvo, takže ku kávičke viete priložiť šálku na cappuccino či niektorý z domácich kávovarov. Pre všetky objednávky, ktoré prídu do 16.12. do polnoci, garantujú doručenie do Vianoc. Tak sa poponáhľajte!

Odporúčame

Rys ostrovid a jeho dobrodružstvá

Rys ostrovid a jeho dobrodružstvá

V týchto dňoch prichádza na trh nová detská kniha začínajúcej slovenskej autorky Moniky Macákovej s názvom Rys ostrovid a jeho dobrodružstvá. Využite špeciálnu zľavu pre čitateľov Postoja.

Denník Svet kresťanstva

Diskutovať môžu exkluzívne naši podporovatelia, pridajte sa k nim teraz.

Ak máte otázku, napíšte, prosím, na diskusie@postoj.sk. Ďakujeme.