Spoločnosť Rozhovory 03. august 2020

Na greene Stále bojujeme s predstavou, že golf je drahý a snobský šport

Adam Takáč
Adam Takáč

Rozhovor so šéfom slovenských golfistov Tomášom Stoklasom.

Rozhovor so šéfom slovenských golfistov Tomášom Stoklasom.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Adam Takáč

Stále bojujeme s predstavou, že golf je drahý a snobský šport
Prezident Slovenskej golfovej asociácie Tomáš Stoklasa. Foto – Pavol Rábara

Vymysleli ho pastieri, ktorí si ním krátili čas pri pasení oviec, napriek tomu sa stal športom, ktorí mnohí vnímajú ako hru spoločenskej smotánky.

Prezident Slovenskej golfovej asociácie Tomáš Stoklasa hovorí o tom, prečo stále musia bojovať s touto mylnou predstavou, prečo golf v skutočnosti nie je drahý šport, koľko Slovákov ho chodí hrávať, v čom je výnimočný a aké benefity so sebou prináša.


Predstava o golfe je taká, že ho hrajú bohatí podnikatelia či bývalí športovci, ktorí si ním vypĺňajú čas po skončení úspešnej kariéry. Je naozaj športom bohatých ľudí?

Golf sa bohužiaľ stále zobrazuje ako nejaký snobský šport najmä preto, že ho tak prezentujú mnohé filmy či lifestylové médiá. Golfisti sú v nich zväčša starší páni jazdiaci na golfových autíčkach, ktorí fajčia cigary a dohadujú popritom biznis.

Kde sa zrodila táto predstava?

Podľa mňa to bolo vytvorené práve vinou médií a bulváru. Ten namiesto hrajúcej rodiny s malými deťmi ukáže, ako hrá golf nejaká osobnosť zo showbiznisu či známy podnikateľ. Odporúčam sa však ísť pozrieť na ktorékoľvek golfové ihrisko cez víkend. Som presvedčený, že prevažne tam uvidíte rodiny s deťmi.

Žiaľ, predstava o golfe ako o športe pre spoločenskú smotánku mu veľmi ubližuje a dlhé roky s tým bojujeme. Tento imidž odrádza mnohých spoznať pravú tvár golfu, ktorá je úplne iná.

Čo s tým?

Zmeníme to len tak, že dáme ľuďom príležitosť, aby si ho vyskúšali. Slovenská golfová asociácia aj golfové kluby organizujú podujatia ako dni otvorených dverí, kde si ho môže ktokoľvek bezplatne zahrať a pochopiť jeho princíp.

Golf je šport pre všetky vekové kategórie, dá sa hrať od útleho až do skutočne vysokého veku, v čom je spomedzi všetkých športov unikátny. Je dostupnejší, než si mnohí myslia. Po finančnej stránke by som ho porovnal s lyžovaním.

Kedy a kde vlastne táto hra vznikla?

Asi pred päťsto rokmi ju začali hrávať škótski pastieri, ktorí si ňou popri pasení oviec krátili čas. Aj z toho vidíte, že to bola úplne ľudová hra. Neskôr to, samozrejme, začali hrávať aj ľudia z iných spoločenských vrstiev.

Rastie na Slovensku počet ľudí hrajúcich golf?

Máme asi osemtisíc registrovaných golfistov. Tento počet každým rokom pomaly stúpa. Okrem nich odhadujeme, že sa mu viac či menej pravidelne venuje ďalších dvetisíc ľudí.

Koľko ľudí vo svete hráva golf?

Celosvetovo je to približne 60 miliónov ľudí, z toho v Európe asi 4,2 milióna. Slovensko nepatrí medzi najväčšie, ale ani najmenšie golfové krajiny. V dvojnásobne veľkom Česku je vyše 53-tisíc registrovaných golfistov, v Rakúsku okolo 100-tisíc, čo je mnohonásobne viac ako u nás. No v takom Maďarsku ich je iba 1 300 a v Poľsku 6-tisíc.

Golfová veľmoc číslo jeden sú rozhodne Spojené štáty, kde sa golfu venuje 20 miliónov ľudí všetkých vekových kategórií, a je to jeden z najpopulárnejších športov.

Ovplyvnila pandémia slovenský golf?

Podobne ako iné športoviská aj golfové rezorty boli takmer dva mesiace zatvorené. Po otvorení sezóny sme zaznamenali veľmi vysoký záujem v porovnaní s minulým rokom. Viacerí golfisti už mali „abstinenčné“ príznaky a veľmi sa tešili na „green“. 

Ak by chcel niekto začať s golfom, koľko peňazí potrebuje?

Každému by som odporučil, aby si to najprv vyskúšal v niektorom z golfových klubov. Nemusíte si výbavu hneď kupovať, pretože si ju môžete požičať v rámci úvodného kurzu.

Keď zistíte, že vás to baví, potom si kúpte základnú výbavu, ktorá vás vyjde do päťsto eur. Samozrejme, že sa dá kúpiť aj viacnásobne drahšie, no na začiatok to vôbec nie je nevyhnutné.

Čo všetko patrí do základnej výbavy?

Golfové palice, golfový bag, sada loptičiek, rukavice, oblečenie a obuv.

Koľko stojí poplatok za hru?

Hry si môžete kúpiť jednotlivo, ceny sa pohybujú od 25 eur za hru na deväť jamiek. Záleží to aj od jednotlivých rezortov. Ak už hráte pravidelne, oplatí sa kúpiť si ročnú permanentku, ktorej cena sa pohybuje od šesťsto eur. Deti a mládež majú ceny značne zvýhodnené.

Ak by som si prišiel zahrať, vysvetlí mi niekto na začiatku základy hry?

Áno, v každom klube dostanete potrebné informácie a kontakt na miestneho trénera, ktorý sa vám bude venovať.

Čo všetko ma naučí?

V prvom rade základné údery s jednotlivými palicami a pravidlá hry. Okrem toho vás oboznámi s bezpečnostnými pravidlami a s golfovou etiketou.

Môže byť golf nebezpečný?

Treba si uvedomiť, že golfová loptička doletí ďaleko a je veľmi tvrdá. Je preto treba vedieť, ako sa správne po golfovom ihrisku hýbať, aby ste predišli nepríjemnostiam.

Ako dlho trvá, kým sa naučím hrať?

Úvodný kurz pozostáva z desiatich až dvanástich hodín. Dá sa absolvovať aj v rámci jedného víkendu, ale je lepšie rozložiť si to. Naučíte sa ovládať základy, s ktorými už môžete hrávať.

Potrebujem k tomu ďalších hráčov alebo si ho môžem zahrať aj sám?

Obvykle sa hráva v skupinách dvoch až štyroch ľudí. Je prirodzené, že ho väčšinou hrajú ľudia s priateľmi či rodinou. Golfová hra môže trvať od dvoch do piatich hodín.

Je to asi vhodná príležitosť aj na budovanie vzťahov.

Presne tak, pokiaľ ho hráte rekreačne, je to výborné miesto na stretnutie s rodinou či priateľmi. Máte čas konverzovať a vychutnávať si spoločný čas v peknom prostredí. Neraz vidím na golfových ihriskách hrať otcov so synmi či dcérami, celé rodiny alebo skupinky priateľov.


Golfové ihrisko vo Veľkej Lomnici. Foto – FB/Golf Tatry

Koľko golfových klubov máme na Slovensku?

Je ich tridsaťštyri a pôsobia v dvadsiatich piatich golfových rezortoch. Väčšina je na západe krajiny, o niečo menej na strednom Slovensku a najmenej na východe. 

Ktoré slovenské golfové ihrisko sa považuje za najlepšie?

Ak budem brať do úvahy medzinárodné hodnotenia, ktoré sú asi objektívnejšie, tak medzi najlepšie patrí ihrisko v Šajdíkových Humenciach pri Senici, ihrisko na Táloch a vo Veľkej Lomnici. Tie majú vysoké hodnotenia aj vďaka krásnej prírodnej scenérii. Ale sú tu aj ďalšie pekné golfové rezorty, ktoré mám osobne veľmi rád.

Okolitá príroda je asi bonusom slovenských ihrísk. Oceňujú ju aj golfisti zo zahraničia?

Áno, viaceré z nich sú práve vďaka prírode, do ktorej sú citlivo zasadené, veľmi obľúbené aj medzi hráčmi zo zahraničia.

Pracuje sa u nás s mladými golfistami?

Je to dlhodobo jedna z našich priorít. Prevažná časť príspevku, ktorý dostávame od štátu, ide práve na financovanie rozvoja mladých hráčov.  Ako som spomínal, deti a mládež majú v golfových kluboch zvýhodnené ceny, za ktoré môžu hrávať. Väčšina klubov organizuje pravidelné hromadné tréningy pre deti a mládež, ktoré sú za prijateľné ceny porovnateľné s inými športami.

Vyrastajú nám golfové talenty?

Áno, postupne sa objavujú, z čoho sa teším. Konkurencia vo svete je však veľmi silná a s naším malým počtom hráčov sa dá ťažko presadiť, ale napriek tomu verím, že za pár rokov nám vyrastú hráči, o ktorých budeme počuť aj na medzinárodnej úrovni.

Pred dvomi rokmi získal slovenské občianstvo úspešný americký golfista Rory Sabbatini. Pomohlo to slovenskému golfu?

Istotne je pre mnohých mladých hráčov vzorom. Hráva tie najprestížnejšie súťaže a vo svete golfu patrí medzi špičku. Momentálne sa v rebríčku pohybuje okolo osemdesiateho miesta, čo mu umožňuje štart na olympiáde v Tokiu, ktorá sa žiaľ posúva. Tento fakt však pritiahol pozornosť médií a aj vďaka nemu sa golf na Slovensku viac popularizuje. Keďže sa väčšina svetových turnajov odohráva v Spojených štátoch, netrávi na Slovensku veľa času, ale vždy keď sem príde, zavíta na naše ihriská a na tréningy, aby povzbudil mladých golfistov.

Aký výsledok od neho môžeme očakávať na olympiáde?   

Prvá svetová stovka hráčov je veľmi vyrovnaná. Vidíme to na jeho výsledkoch. Na turnajoch dokáže poraziť aj súperov z prvej svetovej desiatky. Olympiáda je špecifické podujatie a ktokoľvek z účastníkov môže prekvapiť a reálne stáť na stupni víťazov.


Golfista Rory Sabbatini. Foto – TASR/AP

Mávajú golfisti zranenia?

Našťastie, je to len výnimočné, môže sa stať, že si natiahnete sval, ak sa dostatočne nerozcvičíte. Ide však o ojedinelé prípady.

Je dobré doplniť golf iným športom, ktorý nezaťažuje iba určitú časť tela. Odporúča sa predovšetkým plávanie. Top hráči trávia denne niekoľko hodín v posilňovni alebo behávajú. Pri súťažiach sú golfisti na ihrisku tri až štyri dni po sebe a na to sa už treba dobre fyzicky pripraviť.

V čom spočíva golfový tréning?

Okrem trénovania jednotlivých úderov a zlepšovania techniky, je dôležitý aj pohyb na ihrisku či plánovanie hry. Profesionáli majú taktiež fyzioterapeutov a mentálnych trénerov. Golf je na profesionálnej úrovni náročný najmä z hľadiska psychiky. Ustáť tlak a udržať si výkonnosť nie je vôbec ľahké. Často na veľkých turnajoch vidíte, že aj golfisti, ktorí majú vysoký náskok, ho nedokážu udržať do konca. Trúfam si povedať, že golf je z osemdesiatich percent o hlave.

Čím je ešte z vášho pohľadu špecifický?

Každý si v ňom dokáže nájsť niečo iné. Niekto chce tráviť čas v prírode, pre iných ide o ideálny oddych a priestor na premýšľanie, ďalší majú chuť súťažiť a trénovať. Počas štyroch či piatich hodín nachodíte na ihrisku približne dvanásť kilometrov, často v kopcovitom teréne. Určite má teda aj z hľadiska zdravia svoje benefity.

Golf vás vie naučiť lepšej disciplíne a sebakontrole. Hráč je sám sebe rozhodcom, a preto sa pri ňom prejaví aj vaša čestnosť. Evidujete si vlastné chyby, za ktoré sa udeľujú trestné rany. Golf vám môže pomôcť lepšie spoznať samého seba.

Hovorí sa, že podnikatelia, ktorí podvádzajú v golfe, podvádzajú aj v biznise...

Niečo na tom môže byť. Pri hre sa prejaví vaša prirodzená osobnosť, schopnosť upokojiť sa a váš zmysel pre spravodlivosť. Hovorím to aj z vlastnej skúsenosti. Zažil som hráčov, ktorí hrali nečestne. Klamú tým však v konečnom dôsledku iba samých seba.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0