Spoločnosť 17. september 2019

Kinosálu nepožičali. Vysoká škola nepomôže Pochodu za život

Pavol Rábara
Pavol Rábara
VŠMU odmietnutie zdôvodňuje tým, že pochod za život chcel premietaním podporiť svoju ideológiu.
VŠMU odmietnutie zdôvodňuje tým, že pochod za život chcel premietaním podporiť svoju ideológiu.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Pavol Rábara

Kinosálu nepožičali. Vysoká škola nepomôže Pochodu za život
Foto: Postoj

Aktualizované 18. septembra 8:30 o stanovisko Filmovej a televíznej fakulty VŠMU.

V zákulisí príprav Národného pochodu za život sa udiala jedna drobná epizóda, ktorá stojí za pozornosť. 

Kino nepožičajú

Podľa informácií Postoja organizátori pochodu oslovili Vysokú školu múzických umení s prosbou, či by mohli využiť priestory kinosály na Svoradovej ulici, ktorá patrí pod Filmovú a televíznu fakultu VŠMU. 

V rámci sprievodného programu tam chceli premietať pro-life filmy. 

Odpoveď na žiadosť organizátorov spočiatku neprichádzala, neskôr im z vedenia fakulty oznámili, že s nimi z ideologických dôvodov nebudú spolupracovať.  

Postoj požiadal Filmovú a televíznu fakultu VŠMU o bližšie ozrejmenie dôvodov, prečo odmietli žiadosť organizátorov pochodu. Fakulta odmietnutie vysvetľuje tým, že svoje priestory prenajíma na kultúrne udalosti, ktoré nadväzujú na jej vzdelávaciu, umeleckú, alebo výskumnú činnosť. 

„V kine okrem našej odbornej výučby poskytujeme priestor aj subjektom, ktoré organizujú filmové festivaly, prehliadky, masterclassy s filmovými tvorcami, či filmové workshopy. Všetko sú to podujatia určené na rozširovanie vzdelania v oblasti filmového umenia a multimédií, či filmovej teórie,“ uviedla pre Postoj dekanka fakulty Darina Smržová. 

Podľa dekanky Smržovej ide väčšinou o prezentovanie zásadných filmov svetovej kinematografie, témy workshopov a masterclassov sú venované novým spôsobom filmového rozprávania, moderným záznamovým technológiám, progresívnym formám filmovej produkcie a distribúcie, animačným technológiám, filmovej vede a podobne.

„Vzhľadom na to, že podujatie Národný pochod za život necielilo na podporu filmového vzdelávania, ale zvoleným filmom malo za cieľ podporiť svoje ideologické východiská, prenájom kinosály som nepovolila,“ dodala.

VŠMU pritom v minulosti poskytla sály pre Filmový festival inakosti. Premietanie filmu Niečo naviac o živote rodiny s dieťaťom, ktoré má Downov syndróm, bude napokon v Kine Mladosť v piatok o 21:30.

Na Západe nič nové 

Tento postoj je na západných univerzitách rozšírený. Pred piatimi rokmi sa v anglickom Oxforde mala odohrať debata o umelom prerušení tehotenstva. Keď odporcovia argumentovali, že ide o hate-speech a urobia všetko preto, aby nerušený priebeh prednášky znemožnili, diskusia bola zrušená.

Už štyri roky hájime vaše postoje:

Denník Postoj vznikol v septembri 2015, aby chránil konzervatívne hodnoty a vyvažoval spoločenskú debatu. Robíme to radi a naplno už od začiatku, preto ak radi čítate naše články, podporte nás teraz. 

  

Aj vašich 5 eur mesačne výrazne pomôže k vzniku ďalších našich článkov.
Ďakujeme, redakcia denníka Postoj.

Viac o podpore nájdete na podpora.postoj.sk

Vlani v decembri sme písali o dvoch prípadoch zo škótskych univerzít, kde študentské asociácie nechceli prijať medzi seba študentov s pro-life aktivitami. 

Sieť študentských spolkov na univerzite v Aberdeene zamietla požiadavku skupiny pro-life študentov, ktorá sa chcela pripojiť k asociácii. Aberdeen Life Ethics, ako znel ich názov, chceli vytvoriť protiváhu voči propotratovej organizácii na univerzite a umožniť diskutovať aj ľuďom s inými názormi. Dôvodom zamietnutia ich požiadavky bolo, že ich názory neboli v súlade s politikou študentskej asociácie. 

K téme: 
Keď lúzri ovládnu univerzity

S podobným problémom sa stretli pro-life študenti na univerzite v Glasgowe. „Hoci plne podporujeme slobodu prejavu, cítime, že vaša skupina prekračuje hranicu, pretože obmedzuje práva pre iných, aby si mohli vyberať, čo sa deje s ich vlastnými telami,“ odpísala v liste študentská rada skupine Glasgow Students for Life. Tá podporuje alternatívy k potratom a eutanázii. 

Takéto odmietnutie v praxi znamená, že pro-life študenti nemôžu pre svoje aktivity využívať priestory v univerzitnom areáli, nedostávajú finančnú podporu, nemôžu inzerovať alebo mať svoj propagačný stánok. 

Vlajka neutrality?

Prípad s VŠMU je o to smutnejší, že malo ísť len o prenájom priestorov. Nikto umeleckú školu nežiadal, aby oficiálne podporila myšlienky podujatia, alebo aby svoje meno spojila s cieľmi pochodu. 

Je tu ešte jedno možné vysvetlenie. Možno sa VŠMU snaží byť ako verejná vysoká škola apolitická a výsostne neutrálna a nechce dopadnúť ako jej menšia príbuzná. 

V máji totiž rektorka Vysokej školy výtvarných umení Bohunka Koklesová spolu s prorektorkou Janou Hojstričovou na budove školy na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí vyvesili dúhovú vlajku na podporu LGBTI komunite. 

Udialo sa to v čase, keď ministerka kultúry Ľubica Laššáková stopla granty na projekty LGBTI organizáciám. 

Budeme preto pozorne sledovať, či vlajku neutrality na Svoradovej udržia. 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0