Politika 23. august 2019

Salviniho plážové dobrodružstvo

Martin Hanus
Martin Hanus
Matteo Salvini rozbil vládu, aby sa stal po predčasných voľbách premiérom. Teraz mu hrozí, že sa proti nemu spoja jeho nepriatelia zľava.
Matteo Salvini rozbil vládu, aby sa stal po predčasných voľbách premiérom. Teraz mu hrozí, že sa proti nemu spoja jeho nepriatelia zľava.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Martin Hanus

Salviniho plážové dobrodružstvo
Zdroj Facebook

Taliansky politický cirkus, ktorý rozpútal Matteo Salvini, by mal mať budúci týždeň konečného víťaza. Celý príbeh sa začal 8. augusta, keď dovtedy dovolenkujúci Matteo Salvini, ktorý ako zvyčajne zásoboval svoj Facebook aj médiá svojimi polonahými fotkami z domácich pláží, vyhlásil, že koaličná vláda nacionalistickej Ligy a populistického Hnutia 5 hviezd sa skončila.

Na krach Conteho vlády sa čakalo už od jari, keď sa celkom narušila mocenská rovnováha medzi oboma partnermi. Hoci Salviniho Liga bola pôvodne oveľa slabším koaličným partnerom než Hnutie 5 hviezd, Salvini svojou protimigračnou aj bezpečnostnou politikou, ako aj robustnou kampaňou v priebehu roka obrátil pomery síl – jeho Liga vyrástla vysoko nad 30 percent, kým päťhviezdičkári klesali postupne pod 20 percent. Salvini bol síce nominálne oveľa slabší, no v skutočnosti on diktoval vláde tempo aj témy a ako minister vnútra si presadil také zmeny kompetenčného zákona, že sa postupne aj na papieri stával najsilnejším mužom v krajine. 

Popritom však sníval premiérsky sen, sledoval chaos, v ktorom sa utápali jeho koaliční partneri, a zvažoval, kedy bude najlepší čas ukončiť koalíciu, vyvolať predčasné voľby a s Ligou a jej satelitmi ovládnuť Taliansko. Napokon si to vyrátal tak, že keď skončí s vládou uprostred dovolenkového leta, jeho najväčší politickí rivali (koaliční päťhviezdičkári a ľavicová Demokratická strana), ktorí sa navyše bytostne neznášajú, budú natoľko dezorganizovaní, že mu pasívne odklepnú predčasné voľby v októbri. A on, ktorému liberáli aj socialisti hovoria barbar zo severu, triumfálne dobyje Rím.

Lenže Salvini sa prerátal. Opäť sa ukázalo, aká môže byť v politike kľúčová rola jednotlivca. V prvej chvíli to naozaj vyzeralo, že Salvinimu jeho kalkul vyjde a jeho vnútorne aj navzájom paralyzovaní súperi už nič nevymyslia. Líder Hnutia 5 hviezd Luigi di Maio prvé dni hovoril, že sa ide do predčasných volieb, ktorých sa nijako nebojí, hoci bolo zjavné, že jeho hnutie by v nich utrpelo porážku. 

Iniciatívy sa však chopil bývalý ľavicový premiér Matteo Renzi, ktorý od svojej demisie na konci roka 2016 už len živoril. Renzi začal svojou rečníckou charizmou burcovať ľavicovú časť Talianska, aby nepripustila pochod „fašizujúceho“ Salviniho k absolútnej moci. Hoci Renziho nevie vystáť súčasné vedenie jeho vlastnej Demokratickej strany a pre Hnutie 5 hviezd je priamo stelesnením zla, expremiér zmenil atmosféru a Salvinimu skrížil cestu. 

Medzičasom sa aj v Hnutí 5 hviezd sformovala silná skupina, ktorá si želá vytvorenie novej vlády s ľavicovou Demokratickou stranou. Problém je, že šéf demokratov Nicola Zingaretti si z taktických dôvodov – okrem iného aj zo strachu pred Renzim, ktorý už dlhšie plánuje odchod z DS a založenie vlastnej strany – želá radšej rýchle predčasné voľby než sa pokúsiť o experiment s chaotickým Hnutím 5 hviezd. Zingaretti to len nemôže nahlas vysloviť, lebo by vyzeral ako ten, ktorý uprednostňuje úzke stranícke záujmy pred uzurpátorom Salvinim. 

Do hry vstúpil prezident Sergio Mattarella, ktorý dal včera DS aj Hnutiu 5 hviezd šancu, aby do utorka sondovali, či sú schopné prevziať vládu na ďalšie štyri roky do riadnych volieb, ktoré majú byť až v roku 2023. Obe strany tak v ďalších dňoch čaká kolotoč rokovaní, ktorých výsledok bude s napätím čakať aj EÚ na čele s Emmanuelom Macronom a Angelou Merkelovou, ktorí si neželajú nič viac než odstavenie Salviniho. 

Ak sa nedohodnú, dobrodruhovi Salvinimu padne kameň zo srdca a Taliansko mu už bude ležať pri nohách.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0