Rodina 30. október 2018

Čo si počať s Halloweenom?

Zuzana Hanusová
Zuzana Hanusová
Dovoliť deťom ísť na Halloween párty?
Dovoliť deťom ísť na Halloween párty?
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Zuzana Hanusová

Čo si počať s Halloweenom?
Foto: Flickr/Saint Julien Evenement

Do redakcie sme dostali čitateľskú otázku od ustarosteného otecka dvoch synov. "V škôlkach a školách, aj vštátnych, v detských kútikoch sa pretláča kultúra Halloweenu, konajú sa rôzne karnevaly s maskami strašidiel a príšer. V kresťanskej kultúre si však tieto dni pripomíname Sviatok všetkých svätých a spomienku zosnulých. Dovoliť deťom zúčastniť sa na podobných karnevaloch a preobliecť ich za ježibabu alebo čerta, keď to nekorešponduje s našou vierou? Na druhej strane nechceme, aby sa deti cítili smutné a vylúčené z kolektívu..." Čo na to naši odborníci na výchovu? 

Katarína Winterová, doktorka pedagogiky, mediátorka, vedie internetové poradenstvo pre rodičov.

Z hľadiska viery, prežívania smrti a vzkriesenia sa nám halloweenske oslavy môžu javiť ako rušitelia spomienok na všetkých svätých a na všetkých tých, ktorí mali v našich životoch miesto a už tu na zemi nie sú. Pri spomienkach na nich veríme a dúfame, že im je dobre a že sú narodení pre nebo. 

Predstava nášho dieťaťa počas týchto sviatkov na halloweenskej párty, masky smrti, čertov alebo smrtky v nás môžu vyvolať rôzne otázky. O to viac môžeme pochybovať, ak sme doteraz tieto sviatky prežívali inak. A to aj v škôlkach a školách. 

Mnoho rodičov tak rieši dilemu, čo spraviť, ak cítia, že nechcú, aby ich dieťa slávilo spomienku na zosnulých a všetkých svätých v strašidelnej maske. Zároveň ale vnímajú, že deti sú citlivé na akékoľvek vylúčenie z akcie, kolektívu. Je totiž prirodzené, že deti potrebujú a chcú byť začlenené v kolektíve. Je to ich potreba – byť ako spolužiaci a nevytŕčať príliš.

Čo teda robiť? 

Rodič má právo vychovávať dieťa vo viere a jej hodnotách, ktorú si zvolil a ktorú žijú. Preto slušne komunikovaná pripomienka alebo rozhovor s pedagógom, prečo ja ako rodič nie celkom súhlasím s oslavou Halloweenu, je namieste. Komunikácia je to, čo môže priniesť pochopenie pre nás.

Na druhej strane – deti sú vnímavé a ak majú zažitú vieru, sviatok všetkých svätých – rozprávajte sa s dieťaťom, prečo ste sa rozhodli, že vy neoslavujete Halloween. A prečo vám záleží, aby halloweensku party vynechalo. Takýmto spôsobom u neho podporíte vedomie, že nemusí súhlasiť so všetkým tým, čo sa deje a čo robia aj ostatní, a prijímať to. 

Albín Škoviera, špeciálny pedagóg, Katolícka univerzita v Ružomberku a Univerzita Pardubice

Je fakt, že som zatiaľ „nepochopil“ posolstvo Halloweenu. Pri fašiangových karnevaloch mi je to jasné – nasleduje popolec a pôst. Halloween vnímam len ako ďalší produkt súčasného akciového sveta, ktorý vytvára priestor pre show spojenú s „duchmi“, ale nie duchovnom. Myslím si, že ho deti ani dospelí nepotrebujú, ale...

Viem si predstaviť, že usilovné učiteľky MŠ alebo elementaristky ho zaradia do celoročných plánov aj s „kvalitným“ výchovným cieľom a získajú preň väčšinu detí a rodičov. Čo s „našimi“ deťmi? Dovoliť im byť súčasťou show alebo nie? Ak je to pre ne naozaj dôležité, tak by som im to dovolil. Ak nie, určite by som ich na to nenahováral. V oboch prípadoch by som sa s nimi o tom rozprával.

Spomínam si na socializmus. V predvianočnom období boli paralelne v školách i na pracoviskách rodičov slávnosti Deda Mráza a po 90. roku ešte aj Santy (často bez „Klausa“). A práve to vo mne vzbudzuje trocha optimizmu. Prežili sme to a dodnes prežívame bez väčšej duchovnej straty. Ešte aj my deti sme to vnímali ako „kolorit doby“ a tešili sa na Mikuláša, ktorý predsa prichádzal len 5. decembra.

Som si skoro istý, že keď pôjdeme v čase Dušičiek večer (naozaj večer!) s deťmi na žiariaci cintorín, aby sme si spomenuli na blízkych zosnulých, Halloween sa bude nám i deťom zdať popri tom celkom nedôležitý.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0