Spoločnosť 28. máj 2013

GLÓBUS: Zabíjanie novorodencov otriasa americkou „vierou v potrat“

Jana Ray-Tutková
Jana Ray-Tutková
Štyridsať rokov je údajne čas, kým sa nejaký ideologicko-zločinecký režim vyčerpá. Zastavenie barbarského zabíjania nenarodených podľa mňa musí prísť najskôr z USA, kde sa to práve pred 40 rokmi zlegalizovalo. No a ľady sa konečne pohýňajú. Napriek tomu, ž...
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jana Ray-Tutková

Štyridsať rokov je údajne čas, kým sa nejaký ideologicko-zločinecký režim vyčerpá. Zastavenie barbarského zabíjania nenarodených podľa mňa musí prísť najskôr z USA, kde sa to práve pred 40 rokmi zlegalizovalo. No a ľady sa konečne pohýňajú. Napriek tomu, ž...

Štyridsať rokov je údajne čas, kým sa nejaký ideologicko-zločinecký režim vyčerpá.

Zastavenie barbarského zabíjania nenarodených podľa mňa musí prísť najskôr z USA, kde sa to práve pred 40 rokmi zlegalizovalo. No a ľady sa konečne pohýňajú. Napriek tomu, že najbohatší a najmocnejší tohto sveta podporujú umelé potraty, pravda začína otvárať oči masám, hoci ju mainstreamové média zakrývajú. Ako v takej situácii reagovať, ak by išlo o zločiny nacizmu?

Vlastní zamestnanci proti Gosnellovi

Ako účinné metódy sa osvedčili odhalenia reality potratu na fotkách a videu, následne investigatívne videozáznamy o porušovaní zákonov potratovými klinikami, ktoré dnes dospeli do súdnych procesov s potratármi. Proti nim svedčia ich vlastní zamestnanci zhrození z ohavností na novorodencoch, ktorí potrat prežili a následne boli zavraždení „doktorom“ alebo jeho personálom.

"Prežili potrat a tak im 'doktor' prestrihol miechu, niekedy aj celý krk a presviedčal okolostojacich, že ide len o potrat. No veru, aký je rozdiel v tom, či človeka zabije v maternici alebo mimo?"

Prvý prípad Kermit Gosnell už počul svoj rozsudok. Za tri úmyselné vraždy prvého stupňa, jedno zabitie ženy pri vykonávaní potratu a asi 200 porušení zákonov Pennsylvánie v súvislosti s prevádzkovaním jeho „medicínskej praxe“ a informovaným súhlasom, dostane minimálne trikrát doživotie. Súdna porota už znova zasadla, aby zvážila dokonca trest smrti.

Osem bývalých zamestnancov z jeho kliniky vo Filadelfii, vrátane jeho tretej a súčasnej manželky, sa priznalo k viacerým porušeniam zákona a svedčilo proti nemu. Z ich výpovedí chodia zimomriavky po chrbte, no súčasťou dôkazov boli aj fotografie na mobilných telefónoch. „Plody“, ktoré jasne ukazovali znaky života – dýchanie, koordinované pohyby končatín, plač, atď., prežili potrat, a tak im „doktor“ prestrihol miechu, niekedy aj celý krk a presviedčal okolostojacich, že ide pritom len o potrat. No veru, aký je rozdiel v tom, či človeka zabije v maternici alebo mimo?

Gosnell zďaleka nie je jediný

I pro-potratové média museli napokon dať aký-taký priestor správam o súdnom procese Gosnella. A táto téma vôbec nezapadá prachom, ako sa zdá, lebo Gosnellové praktiky sú rozšírenou realitou v potratovom biznise. Potvrdili to aj nedávne investigatívne videozáznamy Live Action vo viacerých významných klinikách. Momentálne sa však pozornosť obracia do Texasu, kde sa začalo vyšetrovanie proti druhému Gosnellovi s občianskym menom Douglas Karpen.

Scénar z Filadelfie sa opakuje v Houstone. Štátne medicínske autority odmietajú dlhé roky akékoľvek inšpekcie v jeho zariadení, bývalí zamestnanci svedčia proti nemu, ako dôkaz slúžia fotografie, nacvakané v zhrození mobilmi, personál je často bez licencie, príp. na čierno, „doktor“ strihá alebo raz-dva vykrúti novorodencovi krk. Obaja si podobne dávajú platiť viac za „potrat“ vo vyššom veku. Gosnellov ročný príjem bol odhadnutý na 2 mil. USD.

"Carhart je jeden z troch najznámejších potratárov, zabíjajúci v poslednom trimestri, ktorý tento týždeň vystúpi na konferencii v Kuala Lumpur, organizovanej ako metódy plánovania rodičovstva."

Inšpekčné inštitúcie štátu Kansas sa na politický tlak guvernérky a dnes ministerky zdravotníctva USA Kathleen Sebelius odmietli v roku 2005 zaoberať prípadom úmrtia 19-ročného dievčaťa s Downovým syndrómom po tom, čo jej po zbabranom potrate naordinoval potratovú tabletku v 28-týždni tehotenstva „doktor“ LeRoy Carhart. Najnovšie je v štáte Maryland vyšetrovaný za úmrtie 29-ročnej ženy, ktorej robil potrat v 33-týždni tehotenstva. Carhart je jeden z troch najznámejších potratárov, zabíjajúci v poslednom trimestri, ktorý tento týždeň vystúpi na konferencii v Kuala Lumpur, organizovanej advokátmi potratu ako metódy plánovania rodičovstva. Jednou zo spíkeriek bude aj Melinda Gates, ktorá len nedávno ohlásila kampaň Žiadna kontroverzia, propagujúcu plánované rodičovstvo v chudobných krajinách. S uisteniami, že nejde o potraty, získala súhlas prezidentov rozvojových krajín, ktorý prisľúbili spolufinancovať jej kampaň takmer 5 mld USD.

Carharta prezentujú pro-potratové organizácie ako advokáta ľudských práv. V štáte Nebraska, odkiaľ sa odsťahoval po tom, čo tu bolo zakázané prelievanie nevinnej krvi po 20. týždni tehotenstva, však súdne napadol legislatívu zakazujúcu potrat čiastočným pôrodom. Ide o metódu, keď dieťaťu v treťom trimestri je vysatý mozog z hlavy, ktorá ešte ostala v tele ženy, kým jeho telíčko je už vonku. Carhart prehral, keď Najvyšší súd USA v roku 2007 potvrdil tento zákaz.

 

Niektoré štáty už potraty sprísňujú

Tento rok prešiel v Severnej Dakote najreštriktívnejší zákon ohľadne potratov, ktorý chráni dieťa od momentu, kedy je zaznamenateľné bitie srdca. To sa objavuje už na 21. deň a teda dnešný vaginálny ultrazvuk ho vie zachytiť už v 6. týždni tehotenstva. Tak sa vlastne eliminuje väčšina potratov. Akýkoľvek federálny súd by však takú legislatívu zrušil vzhľadom na rozhodnutie Najvyššieho súdu spred 40 rokov. No aj v iných oblastiach sa niektoré štáty rozhodli ísť proti federálnym zákonom – vo vecí výroby a predaja zbraní, či používania marihuány. Tieto libertariánske iniciatívy sú zatiaľ tolerované a rozširujú sa aj vďaka Kampani za slobodu, ktorej ikonou je vyše 24-rokov slúžiaci pro-life kongresman Ron Paul. Táto kampaň je tiež známa ako Ron Paul Revolúcia a mobilizuje aj pro-choice voličov práve princípom subsidiarity a odporom voči federálnej vláde.

Proliferi sa však zároveň usilujú o zmenu legislatívy na federálnej úrovni, najnovšie návrhom zákona o ochrane nenarodeného dieťaťa cítiaceho bolesť, ktorý sa už prejednáva v Kongrese. Podľa expertov je táto hranica v 8-10 týždni tehotenstva, kedy sa vykonáva v USA väčšina potratov.

Ing. Jana Tutková, M.A.
Autorka je riaditeľka Centra pre bioetickú reformu www.pravonazivot.sk.

Ilustračné foto: flickr.com (libencia CC)

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0