Politika 07. jún 2016

Ako skončila SDKÚ vo vláde s Robertom Ficom

Jaroslav Daniška
Jaroslav Daniška
Pamätáte sa ešte na ostré súboje Dzurindovej strany so Smerom? Ak ste na ne zabudli, tento fejtón sa vám bude čítať ľahšie.
Pamätáte sa ešte na ostré súboje Dzurindovej strany so Smerom? Ak ste na ne zabudli, tento fejtón sa vám bude čítať ľahšie.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jaroslav Daniška

Ako skončila SDKÚ vo vláde s Robertom Ficom

Je to politický pravek, minulosť taká dávna, že si mnohí ani nevšimli, ako takmer všetci politici, ktorí boli kedysi členmi SDKÚ a sú dnes v politike, vládnu s Robertom Ficom. Dialektika dejín ako z učebnice.

Počítajme spolu.

Lucia Žitňanská, kedysi nádej SDKÚ, ktorá sa chcela stať líderkou strany, a potom, ako Robert Fico „zostrelil“ jej predsedu, ktorý štyri mesiace pred voľbami v roku 2010 odstúpil z kandidátky pre financovanie SDKÚ, ktorá sa pred júnovými voľbami 2010 stala hlavnou tvárou kampane a de facto dostala SDKÚ do parlamentu a ktorá následne prehrala s Pavlom Frešom zápas o predsedu SDKÚ, je dnes ministerkou spravodlivosti vo Ficovej vláde.

Tomáš Drucker, povolaním manažér z povolania, kedysi člen SDKÚ, potom aj poradca predsedu Pavla Freša, dnes minister zdravotníctva vo Ficovej vláde.

Štátnym tajomníkom vo Ficovej vláde je aj starosta obce Nižný Slavkov Jozef Kamenický. Trikrát kandidoval za SDKÚ (raz v koalícii s KDH), naposledy už s podporou Siete. Dnes sedí vo vláde Roberta Fica, kde je štátnym tajomníkom na ministerstve pôdohospodárstva.

Vo vláde sedí ešte jeden bývalý člen SDKÚ, herec Igor Adamec, známy najmä ako „Milanko“ zo sitcomu Mafstory alebo aj ako „kakaovník“ z vysielania pre deti. Dnes je štátnym tajomníkom na ministerstve kultúry.

Nuž a aby sme nezabudli, Martin Fedor, svojho času najmladší minister vo vláde a popredný člen SDKÚ, ktorý viedol veľký rezort – obranu. Dnes člen vládnej koalície v parlamente zvolený za Sieť.

Úplne obísť by sme nemali ani Ivana Korčoka, bývalého veľvyslanca v dvoch z najdôležitejších metropolách – v Berlíne a Bruseli, ktorý je nestraník a členom SDKÚ nebol, aj keď len tesne. Po roku 2002 už bol štátnym tajomníkom na zamini v druhej Dzurindovej vláde, pričom kuloáre si pamätajú, že chcel napodobniť vtedajšieho ministra Eduarda Kukana, ktorý sa mu snažil otvoriť do SDKÚ dvere, ale keď prišiel, už bolo neskoro. Dnes robí opäť štátneho tajomníka, ale vo vláde Roberta Fica a jej ministre délégué kvôli nášmu predsedníctvu v EÚ.  

Keď sa to tak vezme, sú len dvaja bývalí politici SDKÚ, ktorí sú dodnes v politike a nehlasujú s vládou Roberta Fica. Ten prvý je poslanec Miroslav Beblavý a hoci by určite tvrdil dnes opak, nebol ďaleko od toho, ani on. A ten druhý je Eugen Jurzyca, bývalý minister školstva a dnes opozičný poslanec SaS.

Príbeh SDKÚ patrí k novodobým slovenským dejinám. Ale bola by škoda, keby raz urobil niekto bodku za týmto príbehom vtedy, keď zo strany odišli Mikuláš Dzurinda s Ivanom Miklošom alebo keď Pavol Frešo nosil červené tenisky.

Skutočnou bodkou je až toto.

Ak ste bývalý volič tejto strany, odporúča sa hlboký nádych a výdych. Život ide ďalej. Medzi nami, so Smerom to raz dopadne rovnako.

 

Ilustračné foto: Mikuláš Dzurinda na zasadnutí EPP v auguste 2014, zdroj: EPP/flickr.com

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0