Komentáre a názory 15. marec 2023

Matovič v Michalovciach Kampaň je nastavená. Budú istoty, bude aj revanš

Eva Čobejová
Eva Čobejová

Igor Matovič bol v Michalovciach. To už hádam vie aj celé Slovensko.

Igor Matovič bol v Michalovciach. To už hádam vie aj celé Slovensko.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Eva Čobejová

Kampaň je nastavená. Budú istoty, bude aj revanš
FOTO: FB/OĽaNO

Samozrejme, zaznamenala som tento pozoruhodný úkaz, ale nevenovala som mu prílišnú pozornosť. Len som si povedala, že dobrý ťah. Ale ten ťah si iba toto slovo nezaslúži.

Na druhý deň sa už Michalovce rozoberali všade, kolovali hlášky, šírili sa vtipy, cynické žartíky. Až to trochu začalo pripomínať legendárne Fekišovce. 

Nie, nebol to dobrý ťah, bol to geniálny ťah.

Už vieme, že tým videom Matovič neoslovil len pár desiatok či možno to boli aj zo dve stovky Michalovčanov. Videli to desaťtisíce ľudí, bavili sa na tom, dojímali, obdivovali Matovičovu odvahu aj schopnosť ustáť to.

Možno tých ľudí nepresvedčil, ale ukázal im, že je ochotný ich počúvať a diskutovať s nimi, ako s ľuďmi, nie ako s dobytkom.

Je jasné, že Matovič túžil brutálne ponížiť ministra Naďa, ale najmä ministra Káčera, ktorí nemajú zábrany týchto ľudí urážať. Tak ukazujú svoju silu a prevahu. Matovič to skúsil inak.

A taký Káčer už bol dokonca nútený aj v Denníku N odpovedať na otázky, či nie je priveľa prirovnávať ľudí, ktorí prišli v Michalovciach diskutovať, k paviánom alebo k dobytku.

A keďže ho aj tieto otázky vyviedli z miery, porozprával ďalšie veci, nad ktorými možno bude musieť Eduard Heger, ak je už naozaj líder, podumať. Či mu to neprerastá cez hlavu. Ale to teraz nechajme tak.

Aj oni majú volebný hlas a má zmysel s nimi hovoriť. Zdieľať

Matovič ukázal, o čom bude nasledujúca kampaň. A dôležité slovo v nej nebudú mať len tí uhladení vzdelaní ľudia, ktorí prídu diskutovať do SND či Novej cvernovky.

Pre tých ani veľkú kampaň netreba robiť. Vedia, koho voliť.

Ale sú tu davy nahnevaných frustrovaných ľudí, ktorí neveria nikomu a ani sa nevedia dobre či presne vyjadriť, ani celkom nerozumejú mechanizmom demokracie, ale aj oni majú hlas a má zmysel s nimi hovoriť. 

Igor Matovič si bol v Michalovciach pozrieť týchto ľudí zblízka a skúsiť ich osloviť. 

Vie, že medzi týmito nahnevanými ľuďmi má zmysel hľadať voličov, nenechať ich len tak bez boja Ficovi či Uhríkovi. 

Iste, mnohí z tých nahnevaných ľudí boli proti očkovaniu, odmietali proticovidové opatrenia, sú nahnevaní na Ukrajincov a nechcú, aby sme ich podporovali – ale to neznamená, že nemá zmysel s nimi hovoriť alebo ich počúvať.

Igor Matovič si to súrne potreboval vyskúšať. Predsa len nikdy to nebol veľký mítingový rečník, jeho doménou boli iné akcie. Ale možno prišiel čas aj na veľké mítingy plné nahnevaných či frustrovaných ľudí.

Matovič teraz môže ťažiť  z toho, že aj je pri moci, aj nie je.Zdieľať

Tam ani tak nie je dôležité, čo človek povie, možno stačí počúvať, vyjadriť istú empatiu, ale zároveň dať pokojne najavo svoju silu, ovládnuť ten hnev a presmerovať ho iným smerom.

Igor Matovič teraz môže ťažiť zo svojej zvláštnej pozície. Aj je pri moci, aj nie je.

Bývalý politik Miroslav Beblavý nedávno povedal celkom múdru vec, že nasledujúce voľby budú o istotách a revanši.

Kto si môže osedlať revanš, teda odplatu či odvetu? Samozrejme, Robert Fico. On a jeho ľudia dychtia po revanši. 

Lenže nebude sám. Igor Matovič tiež môže ponúknuť aj istoty, aj revanš.

Istoty ponúka v tom, že nemá zábrany siahnuť na príjmy veľkých firiem, aby mal na nové sociálne dávky. 

Ale ponúka aj iné istoty: Matovič núka istotu, že on bude držať konzervatívnu líniu v kultúrnych vojnách a nebude sa im vôbec vyhýbať. Na rozdiel od bývalého spolupútnika Hegera, ktorý tieto témy vypúšťa a bude o nich hovoriť len v prísnom súkromí.

A ani revanš nebude Igorovi Matovičovi cudzí.

Opäť je len obyčajným človekom, ktorý príde bez ochranky diskutovať s nahnevaným davom.Zdieľať

V Michalovciach jasne ukázal, že aj on sa už môže predstavovať ako obeť tejto koalície. Keď bol vo vláde, vraj nemohol robiť tie správne veci, lebo Sulík. Polená pod nohy mu kládla falošná prezidentka, či ako ju to zvykne nazývať. A potom bol na dvakrát vyhodený z vlády a dvaja jeho ľudia tam už robia len štatistov.

Na jeho chaotické vládnutie sa pomaly milosrdne zabúda, už to je viac Hegerova vec, jeho zodpovednosť.

Matovič už môže ukazovať prstom na tých uhladených diplomatov či salónnych politikov, že ho vytlačili z vlády, keď chcel pomáhať ľuďom. 

Opäť je len obyčajným človekom, ktorý príde bez ochranky diskutovať s nahnevaným davom – a neuráža ho. Naopak, stojí dolu pod pódiom, takmer tvárou v tvár nahnevaným ľuďom, počúva ich a dáva najavo, že sa ich nebojí, že sa skôr cíti ako jeden z nich. 

Tiež je nahnevaný, oklamaný, nespokojný. Ale zároveň dáva sebavedome najavo, že on to aspoň skúsil. Založil stranu, dal do toho vlastné peniaze, bojoval za ľudí. A hoci mu stále iba podrážali nohy a vyhodili ho z vlády, nevzdáva to, ide ďalej. Za to očakáva rešpekt.

Toto prišiel porozprávať do Michaloviec – a vďaka videu desaťtisícom ľudí po celom Slovensku.

Boli to dobre investované peniaze. Matovičova kampaň je nastavená.

Obyčajní ešte nepovedali svoje posledné slovo.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0