Komentáre a názory 31. január 2023

Tri správy z Británie Nicola a trans-väzni, anglikánsky spor o manželstvo i pokuta za modlitbu

Lukáš Krivošík
Lukáš Krivošík

V posledných dňoch a týždňoch v Spojenom kráľovstve zarezonovali tri pozoruhodné kultúrno-etické témy.

V posledných dňoch a týždňoch v Spojenom kráľovstve zarezonovali tri pozoruhodné kultúrno-etické témy.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lukáš Krivošík

Nicola a trans-väzni, anglikánsky spor o manželstvo i pokuta za modlitbu
Škótska prvá ministerka Nicola Sturgeon (vpravo). FOTO: Facebook/Nicola Sturgeon

Zo slovenského pohľadu by sa mohlo zdať, že všetky veľké kultúrno-etické otázky našej doby majú na britských ostrovoch už dávno vyriešené. A že sú definitívne rozhodnuté v prospech progresívnych stanovísk.

No ani v Spojenom kráľovstve nie je spoločnosť jednoliata. A o niektoré otázky sa stále zvádza horúčkovitý zápas.

Svedčia o tom aj tri správy z britských médií, ktoré sa náhodou urodili v priebehu posledných pár dní a týždňov:

Trans-väzni do ženských väzníc? Ani náhodou!

Prvá ministerka Škótska Nicola Sturgeon zo Škótskej národnej strany (SNP) sa dostala v posledných dňoch pod silný tlak kritikov pre prípad transrodovej ženy menom Isla Bryson. Ešte pred svojou tranzíciou sa ako muž menom Adam Graham dopustil dvoch znásilnení v rokoch 2016 a 2019.

Bryson bola po usvedčení najskôr poslaná do ženskej väznice, kde si mala počkať na výmer trestu. To viedlo k pobúreniu verejnosti, ktorá sa obávala ohrozenia ostatných väzenkýň. Záležitosti sa chytila aj Konzervatívna strana, ktorá je v Škótsku v opozícii voči Sturgeonovej nacionalistom. Napokon Isla Bryson skončila v mužskej väznici.

Podobný bol tiež prípad väzenkyne menom Tiffany Scott, ktorá sa ešte ako muž menom Andrew Burns dopustil nebezpečného prenasledovania 13-ročného dievčaťa. Scott údajne dostala potvrdenie o preradení z mužskej do ženskej väznice. Pritom táto osoba podľa škótskych novín Daily Record opakovane fyzicky napadla spoluväzňov, dozorcov i ošetrovateľky.

Aj tu medializácia presun zastavila. Škótska vláda pozastavila akékoľvek presuny trans-väzenkýň so sklonom k násiliu do ženských väzníc a vyhlásila, že preskúma svoje postupy v tejto otázke.

Kauza s potenciálnym transferom nebezpečných trans-väzenkýň, fakticky biologických mužov, do ženských väzníc sa odohráva na pozadí politickej debaty okolo schválenia zákona, ktorý má uľahčiť zmenu pohlavia, zo strany škótskeho parlamentu. Hoci zákon v škótskom parlamente prešiel s podporou vládnej SNP, ale tiež labouristov, zelených a liberálnych demokratov, konzervatívna vláda v Londýne zablokovala, aby predpis získal kráľovský súhlas.

Trans-téma sa tak stáva ďalšou kapitolou napätých vzťahov medzi Škótskom a britskou vládou.

Anglikánska cirkev a zväzky osôb rovnakého pohlavia

„Som veľkým zástancom manželstva a nechcem, aby boli gejovia vylúčení z tejto veľkolepej inštitúcie,“ vyhlásil bývalý toryovský premiér David Cameron v decembri 2012, keď bol v Spojenom kráľovstve na pretrase zákon, ktorý umožnil manželstvá osôb rovnakého pohlavia. „No aby bolo úplne stopercentne jasné: ak existuje nejaký kostol, synagóga alebo mešita, ktorá nechce uzatvárať manželstvo gejov, nebude, absolútne nesmie byť nútená, ho organizovať. To je v tomto zákone absolútne jasné.“

To bolo pred desaťročím. A dnes? Anglikánska cirkev pred pár dňami odmietla zmenu svojho učenia, ktorá by jej duchovným umožnila sobášiť páry rovnakého pohlavia v kostoloch. No odporučila pripustenie žehnania civilných zväzkov. Generálna synoda o tom rozhodne vo februári.

Vnútrocirkevná debata u anglikánov prebieha v tejto záležitosti už roky. A posledné kroky neuspokojili ani tradicionalistov, ktorým prekáža už tento ústupok, ani pokrokárov, ktorí by privítali úplnú zmenu cirkevného učenia o manželstve tak, aby zahŕňalo aj dve osoby rovnakého pohlavia.

Podobné debaty prebiehajú v mnohých cirkvách. Emotívne ich vnímajú najmä členovia tej-ktorej denominácie. Na tomto anglikánskom prípade je však škandalózne, že na biskupov vyvíjali politici tlak, aby učenie cirkvi o manželstve zmenili.

Podľa novín Church Times asi 16 poslancov britského parlamentu poslalo svojim biskupom listy, aby Anglikánska cirkev zmenila svoj postoj v otázke manželstva osôb rovnakého pohlavia. Medzi nimi labouristi aj konzervatívci. Jeden labouristický poslanec napríklad naznačil, že ak cirkev nepristúpi k zmenám, poslanci môžu iniciovať zrušenie cirkevnej výnimky z antidiskriminančného zákona…

Na Slovensku by bolo nepredstaviteľné, že by poslanci Národnej rady SR vypisovali listy napríklad biskupom Evanjelickej cirkvi a. v., aby takým alebo onakým spôsobom upravili jej učenie. Pokladalo by sa to za neprípustný zásah do cirkevnej autonómie.

Na druhej strane, je pozoruhodné, že anglikánski biskupi sa novému trendu zatiaľ tiež úplne nepodvolili. Aj vzhľadom na to, že ich cirkev v 16. storočí vznikla, aby kráľ Henrich VIII. mohol rozviesť svoje manželstvo s Katarínou Aragónskou.

Armádny veterán pokutovaný za tichú modlitbu

Adam Smith-Connor je vojenský veterán, ktorý dostal pokutu za to, že sa v duchu modlil na ulici v blízkosti potratovej kliniky. Nerobil žiadne gestá ani sa nikomu neprihováral. Stál ku klinike otočený chrbtom. Len sa modlil, keď sa pri ňom zastavila hliadka, ktorá skonštatovala porušenie nariadenia o ochrane verejných priestranstiev po tom, ako sa jej Adam priznal, že sa modlí za svojho zosnulého syna.

Podľa spomenutého nariadenia sa v okolí prevádzkovateľov potratových služieb nesmú konať žiadne protesty, modlitby alebo ukazovať transparenty. Zakázané je tiež čítanie z Biblie alebo prežehnanie sa. Bývalý vojak mieni pokutu právne napadnúť.

Už 2. februára sa má pred súd postaviť aj pro-life aktivistka Isabel Vaughan-Spruce preto, že porušila exkluzívnu zónu okolo potratovej kliniky v Birminghame. Vykonala to tým, že postávala neďaleko nej. Keď sa zjavil na mieste policajt, spýtal sa jej, či sa modlí. Odpovedala mu: „Možno sa modlím vo svojej mysli.“ A keď následne odmietla sprevádzať policajta na stanicu, ten ju zadržal.

„Nikto by nemal byť kriminalizovaný za to, že premýšľa a modlí sa na verejnom priestranstve v Spojenom kráľovstve,“ povedala Vaughan-Spruce. Čo k tomu dodať?

Minulý rok v marci, po útoku na Ukrajinu, sa objavili správy, že v Rusku polícia zatýka demonštrantov. Ich previnenie? Proste len stáli na ulici a v rukách držali kus papiera, na ktorom nebolo nič napísané. Podobnosť s Britmi, ktorých obťažuje polícia, lebo sa v duchu modlia, postávajúc blízko potratových kliník, je iba náhodná.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0