Komentáre a názory 26. júl 2021

Náhla zmena Dal som sa zaštepiť mRNA experimentom. A mám do toho zatiahnuť iných?

Martin Leidenfrost
Martin Leidenfrost

Veci sa majú tak, že pred štyrmi týždňami som dostal prvú dávku vak­cíny Pfizer.

Veci sa majú tak, že pred štyrmi týždňami som dostal prvú dávku vak­cíny Pfizer.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Martin Leidenfrost

Dal som sa zaštepiť mRNA experimentom. A mám do toho zatiahnuť iných?
FOTO TASR – Roman Hanc

No a v týchto dňoch dostanem druhú. Keďže som trošku kon­zervatívnejšie založený, nikdy som sa netajil tým, že chcem inú vakcínu – tú tradičnú čínsku.

Sinopharm je stará dobrá očkovacia látka s usmrteným vírusom a pri jej vývoji neboli podľa mojich zistení použité bunky potratených ľud­s­kých plodov.

Aj v mojom okolí sa bili ľudia o hypermoderný Pfi­zer – a ja som sa bil o ten staromódny Sinopharm. Ním sa však očkuje v našom oko­lí len v dvoch krajinách – v Srbsku a v Maďarsku.

Vynaložil som na získanie tejto injekcie značné úsilie: Preskenoval som srbské noviny, aby som sa s čo najväčšími šancami umiestnil v srbskej čakárni. Keď to nepomohlo, zastal som rovno pred belehradskou veľtržnou halou a v lejaku dúfal v mäkké srdce nejakého Balkánca. Keď ani to nepomohlo, aktivoval som svoj jediný, žiaľ, nízkopostavený kontakt na maďarskú vrchnosť.

Myslel som si, že jedinému rakúskemu novinárovi, ktorý hovorí občas aj niečo dobré o Orbánovi, ten Sinopharm mohli dopriať.

Nepomohlo to. Ukázalo sa, že môj (kritický) orbánizmus mi žiadne výhody neprinesie.

Teraz mám v sebe Európskou liekovou agentúrou predbežne zaregistrovaný mRNA experiment. Vidíte, aký som obyčajný a mainstreamový!

Ešte aj za toto som musel v Rakúsku bojovať. Hoci som už dosiahol úctyhodný vek a patrím do úradne uznanej rizikovej skupiny (do tej istej ako letušky – musím často vo verejnej doprave prekročiť štátne hranice), na rad som sa dostal až v posledných júnových dňoch.

Vo svojom a susednom okrese by som musel ešte veľmi dlho čakať, takže som iniciatívne cestoval do ďalšieho okresu. Len aby ste vedeli, ako som sa do toho hrnul. Chcel som to čo najrýchlejšie. Väčšieho vaxera ťažko nájdete!

Otázka znie, či ako človek, ktorý má na Slovensku výsadu verejne vyjadriť svoj názor, mám teraz o očkovaní presviedčať aj iných. Či kade chodím, tade hovorím: dajte sa zaočkovať? Či nahovoriť aj mladých, zdravých a deti?

To je už iná rovina. Toho sa inštinktívne ľakám.

Aj keď sedím doma na dedine, potrebujem potvrdenie o očkovaní.Zdieľať

Ako stovky miliónov ľudí na svete som skočil do neznáma zatiaľ neoverenej technológie. Vyzerá to tak, že mRNA vakcíny fungujú výborne.

Sledujem na dennej báze čísla úmrtnosti z Anglicka a Portugalska, čiže z krajín s veľmi vysokou alebo pomerne vysokou zaočkovanosťou. Obe už v júni zaznamenali mimoriadne vysoké počty infekcií delta variantom – a vyzerá to sľubne, veľmi sľubne. Počet denných obetí je teraz desatina toho, čo tieto krajiny registrovali v zime pri podobnom počte infekcií.

Každý deň teda klesá pravdepodobnosť, že mRNA vakcíny skrývajú v sebe nejaké doteraz neznáme nebezpečenstvo. O vedľajších účinkoch samotného zaštepenia máme už nejaký ten prehľad, o možných dlhodobých následkoch ešte nemôžeme vedieť.

Dúfajme, že to všetko pôjde tak hladko, ako sa zdá. Dúfajme, že sa nič nepredvídateľné nestane.

Osobne som mal na očkovanie viacero pádnych dôvodov. Strach z ochorenia covid-19 medzi ne však nepatril. Jednak rád prispejem k tomu, aby spoločnosť získala stádovú imunitu a dostala sa z tohto výnimočného stavu von. To mi nikto nemusel nanútiť.

Po druhé, niekto mi to aj nanútil. Som cestujúci reportér a bez správneho QR kódu nemôžem vykonávať svoju prácu. Aj keď sedím doma na dedine, potrebujem potvrdenie o očkovaní. Aby som mohol v Rakúsku neobmedzene fungovať, musel som v posledných dvoch mesiacoch tri a polkrát do týždňa vyraziť na antigénový test. Ináč som sa nedostal na terasu viechy. Ani na obecný úrad ma nepustili. Ani na lúku pri jazere.

Ide to rýchlo, povinné očkovanie sa stáva naprieč Európou realitou. Vo Francúzsku čoskoro už nenasadneš ani na vlak. Nezaočkovaní budú viesť život planktónu.

Aj preto mám v sebe ten mRNA experiment. Stále čakám, že sa ozve čip a Bill Gates mi našepká zákerné potratárske heslá. Keďže som si všimol v komentoch pod článkami, že Slováci sú v tejto chvíli dosť rozladení, dodávam pre istotu: Pozor, to bol vtip!

Aj s mRNA by som normálne ešte počkal. V tomto prípade som však už nemohol.Zdieľať

Nie, v tie čipy som nikdy neveril, ani v zmenu svojej DNA. Som konzerva, ktorá berie technický a medicínsky pokrok na vedomie, neodmieta inovácie a priori ani ich neoslavuje z princípu.

Mnohí Európania sa spoliehajú na BioNTech/Pfizer s dôverou veriacich, ja mám inú vieru. Najradšej chvíľu vyčkávam, kým na sebe niečo nové aplikujem.

Aj s mRNA by som normálne ešte počkal. V tomto prípade som však už nemohol.

Cítim vo vzduchu očakávanie, že ľudia ako ja by sa mali nejako za vakcináciu angažovať. V slovenských reáliách je to opodstatnené, ste krajina EÚ s tuším piatou najhoršou zaočkovanosťou a dokonca zaočkovanosť vašich starých ľudí je pomerne mizerná. Slovensko môže preto zažiť ešte pomerne mizernú jeseň.

Priebeh druhej vlny naznačil, že zdravotný stav populácie je žalostný, mnohí z nás poznali slovenských šesťdesiatnikov, ktorí zomreli na koronu.

Samozrejme, tí starší a ohrození ľudia by sa jednoznačne mali dať zaočkovať. V živote by mi nenapadlo, aby som starších od toho odrádzal, ako to robí značná časť slovenskej opozície.

To je naozaj sabotáž a hazard so životmi voličov.

Keby som mohol ísť do jednej zo sídliskových krčiem, ktoré som počas svojho slovenského života pravidelne navštevoval, určite by som starším krčmovým kamarátom očkovanie odporučil. Samozrejme, bez nátlaku.

Žiaľ, ja sa do sídliskovej krčmy nedostanem, Slovensko je momentálne najuzavretejší štát kontinentálnej Európy, k vám sa dostane cudzinec iba s neprimerane veľkými nákladmi.

Faktom však zostane, že ľudstvo kráča po vratkej cestičke.Zdieľať

Držím poľnému maršalovi Lengvarskému palce, aby svojimi manévrami na hraniciach dokázal šírenie delta variantu spomaliť. Vaša vláda ide na to hrubým spôsobom. Môže si to dovoliť, prešli jej už aj horšie veci.

Opakujem, každý deň stúpa pravdepodobnosť, že si na konci tohto moru vydýchneme a povieme: Antivaxeri na európskom Východe sa mýlili a vaxeri na Západe mali pravdu. Takmer všetko tomu nasvedčuje.

Lenže: stále je tu istá neurčitá nevyčísliteľná možnosť, že sa z hromadného mRNA experimentu niekedy predsa len vykľuje nejaký dnes neodhadnuteľný problém.

Čo ak beh svetových dejín napokon vašich teraz vysmievaných východniarov napokon rehabilituje?

Nie, neviem si to predstaviť. Faktom však zostane, že ľudstvo kráča po vratkej cestičke.

Tým, že s najlepším úmyslom naháňajú skeptikov do očkovania, berú na seba vaši vládni politici a najnovšie aj vaši biskupi veľkú zodpovednosť na seba.

Dúfajme, že kolektívna imunita bude aj na Slovensku dostačujúca a korona sa zmení na chripočku a všetko sa skončí dobre.

Asi to takto bude. Ale ja tú zodpovednosť nechcem mať.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0