Komentáre a názory Spravodlivosť 21. júl 2021

Vojna v polícii NAKA je čoraz bližšie k „pokladníkovi“ Roberta Fica

Dag Daniš
Dag Daniš

Za stupňovaním konfliktov v polícii môže byť aj slučka, ktorá sa zaťahuje okolo oligarchu a Ficovho kamaráta Miroslava Výboha.

Za stupňovaním konfliktov v polícii môže byť aj slučka, ktorá sa zaťahuje okolo oligarchu a Ficovho kamaráta Miroslava Výboha.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Dag Daniš

NAKA je čoraz bližšie k „pokladníkovi“ Roberta Fica
TASR: Robert Fico po predvolaní na policajné prezídium.

Koncom týždňa sa medzi vyšetrovateľmi a prokurátormi objavili správy, že na nich pracuje SIS a policajná inšpekcia. Údajne sa pripravovalo zadržanie elitných policajtov – a dokonca aj špeciálneho prokurátora Lipšica a jeho kolegov.

Tieto správy sa (zatiaľ) nepotvrdili. Inšpekcia v spolupráci s tajnou službou však udrela inde. Zadržala jedného zo svedkov kajúcnikov – Csabu Dömötöra (člen skupiny takáčovcov). A po ďalších vyhlásila pátranie. Dömötör a spol. sú stíhaní pre podozrenia z krivej výpovede.

Pointa: inšpekcia sa aj ďalej snaží zastrašovať vyšetrovateľov. Alebo obvinených, ktorí sa rozhodli spolupracovať s políciou. Najnovší zákrok má ukázať to, čo päť mesiacov pokrikujú Boris Kollár a jeho nominanti v SIS: že svedkovia kajúcnici sú nedôveryhodní, lebo vraj klamú a maria spravodlivosť.

Podľa zdrojov z polície sa inšpekcia chystá obviniť aj vyšetrovateľov a prokurátorov, ktorí údajne manipulovali so svedkami. 

Ak sa to stane, vyšetrovanie najväčších politických káuz sa zasakne. 

Správca kasy

Môžeme predpokladať, že za hyperaktivitou inšpekcie a tajnej služby, ktorá ju kŕmi „podnetmi“, je nielen Boris Kollár a jeho snaha vysekať z problémov bývalého šéfa SIS Pčolinského.

Ďalšími, ktorým osobne záleží na zabrzdení vyšetrovania, sú lídri Smeru a Hlasu.

Dôvod: dvaja obvinení, ktorí sa rozhodli spolupracovať s políciou, ukazujú prstom na veľmi vplyvných ľudí. Napríklad na oligarchu Miroslava Výboha.

Stíhaný podnikateľ Suchoba a stíhaný exprezident finančnej správy Imrecze zhodne tvrdia, že Výboh vybavoval – a prevzal – úplatok 150-tisíc eur za zabezpečenie politickej podpory pre miliónovú IT zákazku.

Keďže s týmto tvrdením prichádzajú dvaja svedkovia a zapadá do starších podozrení o praktikách oligarchov, zrejme by malo byť len otázkou času, kedy NAKA získa ďalšie dôkazy. A zadrží podnikateľa Výboha.

Ak by sa to stalo, bola by to doteraz najtvrdšia rana pre Fica a Pellegriniho.

Výboh sa totiž od iných stíhaných oligarchov (Bödör, Brhel) zásadne líši. Významom aj postavením. Stará generácia oligarchov okolo Širokého či Brhela sa považovala za „akcionárov Smeru“, ktorým má strana a jej vedenie slúžiť. Výboh sa medzi oligarchami objavil až neskôr – ako blízky priateľ a zástupca Roberta Fica.

Viaceré zdroje v minulosti tvrdili, že Výboh mohol vystupovať ako neformálny pokladník strany. A zároveň ako správca Ficovho majetku – napríklad cez podiely v hoteli Hilton. Fico to opakovane poprel. Vyšetrovatelia by však mohli preveriť, či tieto podozrenia nemajú aspoň sčasti reálny základ.

Jednoducho: úder vyšetrovateľov na Výboha by bol priamou ranou pre Fica. A napokon aj pre Pellegriniho.

Imrecze aj Suchoba tvrdia, že úplatok 150-tisíc eur mal byť určený pre Pellegriniho, ktorý bol v tom čase (2013) štátny tajomník ministra financií Kažimíra. Suchoba vypovedal, že tučnú hotovosť odovzdal Výbohovi v škatuli od šampanského Cristal.

O pár dní neskôr sa mal Výboh stretnúť so Suchobom aj Imreczem a poďakovať sa im za podporu strany a „Pelleho“.

Protiútok

Mimochodom, útoky Borisa Kollára, jeho SIS a inšpekcie proti vyšetrovateľom sa naplno rozbehli v čase, keď Suchoba začal spolupracovať s vyšetrovateľmi – a ohrozil oligarchu Výboha.

Odvtedy sa konflikty stupňujú. Ich motor už nie je len politický, ale osobný. Fico s Kaliňákom a Pellegrinim môžu mať strach zo stíhania.

To isté platí o Borisovi Kollárovi. V čase mimoriadnej schôdze k odvolávaniu ministra financií Matoviča sa mal Kollár posťažovať kolegom poslancom, že má informácie, ako na ňom pracuje NAKA. A ako vraj pripravuje jeho zadržanie.

Kto mu podsunul túto informáciu, nevieme. Je len pravdepodobné, že ide o ten istý zdroj, ktorý rozšíril informácie o údajnom love inšpekcie na vyšetrovateľov NAKA a prokurátorov okolo Lipšica.

V utorok inšpekcia rozbehla sériu stíhaní svedkov, ktorí spolupracovali s políciou a udávali vyššie postavených hráčov. V stredu zas poslala ozbrojenú zásahovú jednotku, aby skontrolovala auto operatívcov NAKA, ktorí mali namierené na Úrad špeciálnej prokuratúry v Pezinku. Zaskočení príslušníci NAKA na to regovali trestným oznámením. 

Dušan Kováčik a Penta

Zákroky inšpekcie môžu zásadne ovplyvniť aj prebiehajúci proces s prokurátorom Dušanom Kováčikom. Takáčovci, ktorých stíha Úrad inšpekčnej služby, vypovedali proti Kováčikovi. Po akcii z utorka sú ako dôveryhodní svedkovia odpísaní. 

Tým sa dostávame k ďalšej sile, ktorá môže mať záujem na schladení svedkov, vyšetrovateľov a prokurátorov – k šéfovi Penty. Kováčik bol roky podozrivý, že pri kauze Gorila blokoval vyšetrovanie v prospech Penty. Ak by sa k tomu pod tlakom priznal a začal by spolupracovať s políciou, Haščák by sa mohol dostať do podobných problémov ako Výboh…

Ak si to zhrnieme, máme tu:

– ofenzívu SIS a inšpekcie, ktoré sa pokúšajú chrániť svojich ľudí, ktorí boli súčasťou korupcie,

– ofenzívu Borisa Kollára, Roberta Fica, Roberta Kaliňáka a Petra Pellegriniho, ktorí sa pokúšajú chrániť samých seba,

– a ofenzívu vplyvných hráčov v pozadí, ktorí roky profitovali z korupčného systému a dnes im hrozí väzba.

To, že v boji o prežitie zmobilizujú sily všetci ohrození, sa dalo čakať.

O niečo menej asi voliči čakali, že kladivo proti zločinu – OĽaNO – pri prvej vážnej skúške vyfučí. Zmizne zo scény.

A hlavné slovo v bezpečnostnej agende koalície si vezme klan dona Kollára.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0