Komentáre a názory 04. marec 2021

Sputnikový ošiaľ Vaša prozápadná elita sa ocitla mimo Západu

Martin Leidenfrost
Martin Leidenfrost

Tento týždeň človek, ktorý nikdy nebol a nebude spôsobilý zastávať úrad predsedu vlády, doviezol z Ruska vakcínu Sputnik V.

Tento týždeň človek, ktorý nikdy nebol a nebude spôsobilý zastávať úrad predsedu vlády, doviezol z Ruska vakcínu Sputnik V.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Martin Leidenfrost

Vaša prozápadná elita sa ocitla mimo Západu
FOTO – TASR/František Iván

V situácii, keď denne zomiera na Slovensku stovka ľudí, to prekvapivo veľké množstvo dávok zachráni stovky životov na Slovensku. Je to prvýkrát počas jeho riadenia pandémie, čo sa Igorovi Matovičovi podarilo niečo nielen odvážne, ale aj užitočné.

Následne vypukol ošiaľ v koaličnej strane Za ľudí, v časti koaličnej strany SaS, v Grasalkovičovom paláci aj v mienkotvorných liberálnych médiách. Ako keby priviezli z Moskvy 200 000 kusov novičoku. V hre je dokonca pád vlády. Čelní predstavitelia euroatlantickej orientácie Slovenska vyhlásili, že Slovensko vstúpilo „do siene hanby“, „vyautuje sa mimo európskych štruktúr“, naletelo „nástroju hybridnej vojny“, zahodilo „akú-takú zahraničnopolitickú reputáciu Slovenska za hlavu“.

Konflikt má tri strany: Rusko, Západ a slovenských západniarov. Začínam s Ruskom a Západom. Ide síce o podstatnú časť sveta, analyzuje sa však výrazne ľahšie ako zbesnené tance slovenských západniarov.

Po prvé, Rusko

Sovietsky zväz odviedol v histórii očkovania solídny a občas priekopnícky výkon a práve Slovensko je, až na mládež, preočkované „ruskými vakcínami“. Zdá sa, že dnešné Rusko má stále špičkových vedcov, ktorí ešte na jar vymysleli priam geniálnu koronavakcínu s dvoma rôznymi vektormi. Sputnik V nie je, ako vaši rusofóbi so slabo kamuflovaným rasizmom naznačujú, nejaký brak pre chudobných sveta.

Áno, mnohé krajiny tretieho sveta chcú Sputnik, no používajú ho aj superbohaté Emiráty, bohaté San Marino, priemyselná veľmoc Južná Kórea ho bude vyrábať a aj moja domovina Rakúsko to chce urobiť.

Všetci sa čudovali, že Európska lieková agentúra (EMA) dostala až vo štvrtok žiadosť o schválenie Sputnika. Ja nie, ja sa čudujem, že Rusko vôbec podalo žiadosť o európske schválenie. Vôbec to nepotrebuje. EMA je najpomalšia lieková agentúra na svete, vyžaduje vraj dokumentáciu o každom jednom probandovi a 40 krajín čaká netrpezlivo na dodávky Sputnikov aj bez požehnania z Amsterdamu.

Prečo Rusko tak dlho nežiadalo o registráciu? Lebo Rusi v medzinárodnej aréne už dlhší čas nehrajú podľa pravidiel, ani v politike a v športe ešte menej. Nie je to dobré, ale je to tak.

Nechcú Rusi svojou očkovacou diplomaciou vraziť klin do jednoty Európskej únie? A ešte ako! Budú podkurovať ujkom a tetkám z bruselských inštitúcií jedna radosť. Je to dôvod odmietnuť vysoko účinnú vakcínu? Podľa mňa rozhodne nie. Zodpovednosť slovenských politikov je chrániť život a zdravie svojich občanov. Ich psia povinnosť je zohnať toľko vakcín, koľko sa len dá.

Riziko tu, samozrejme, je. To sa však netýka len Sputnika V, ale bez výnimky všetkých vakcín proti Covidu-19. O dlhodobých účinkoch nevieme nič a budeme ešte dlho vedieť len málo. Aby zvíťazilo nad týmto morom, podstupuje celé ľudstvo obrovské riziko. Dúfajme, že sa nič nestane. Ak sa niečo stane (ako napríklad pri plošnom očkovaní Švédov proti prasacej chrípke), bude nám po Európe chodiť pol milióna narkoleptikov.

Po druhé, Západ

Najmä ten vo vydaní Európskej únie má s očkovaním sakramentský problém. Krásny nápad spoločného nákupu sa skončil fiaskom, to už je mainstreamový konsenzus, dokonca už aj eurohujerská nemecká tlač to otvorene pomenovala. Máme mizerné množstvo vakcín. Vládne preto pochopenie pre každú vládu, ktorá sa snaží vlastnou hlavou niečo zohnať.

Názory na Sputnik V sú v Únii rôzne. Môj kancelár Sebastian Kurz napríklad rokoval priamo s Vladimírom Vladimírovičom o Sputniku. Záver telefonátu je nejasný, asi niekto niekde pokračuje s rokovaním, ale národ to vzal mlčky na vedomie, nie je o tom debata, nie je z toho ani škandál. Tlak na nákup Sputnika V zosilnel v Taliansku aj v protirusky/protisrbsky orientovaných štátoch Balkánu a aj Nemecko rieši Sputnik, hoci skôr akademickým spôsobom.

Vzniká dojem, že niektoré členské krajiny EÚ by Sputnik ihneď kúpili, keby si neboli vedomé, že je to – vzhľadom na výrobné kapacity – beznádejné. Do takých ľudnatých krajín, ako sú Nemecko alebo Taliansko, by Rusi jednoducho nemohli dodávať. Upozorňujem, že obchodný partner vášho premiéra je ešte nespoľahlivejší dodávateľ ako zlopovestná AstraZeneca. Argentína z dohodnutého množstva nemá ešte ani desatinu a nová vláda miništátu Čierna Hora, hoci sú v nej speváci proruských ód najväčšou silou, dostala doteraz smiešnych päťtisíc dávok.

Neverím, že Slovensko dostane 2 milióny dávok včas. Várky, ktoré máte uložené v Šarišských Michaľanoch, sú na ruské pomery neobvykle veľkou dodávkou. Mnohí pradávni spojenci Ruskej federácie dostali menej. Máte šťastie.

Od pondelka skrínujem niekoľkokrát denne európsku tlač, aby som sa dozvedel, ako Západ vníma slovenskú stávku na Sputnik V. Veď sme počuli od kresťanskodemokratického europoslanca Štefanca, že Matovičov nákup je „spochybnením európskej spolupráce“ a „hyenizmus“, od predsedníčky Progresívneho Slovenska, že je to „neakceptovateľné hazardovanie s ľudskými životmi a zdravím“ a od spisovateľa Michala Hvoreckého, že sa tým nákupom „Matovič mení zo slovenského na celoeurópsky problém“.

Chcel som vedieť, čo si Európa myslí o tom celoeurópskom probléme. A prinesiem vám hroznú zvesť – nenašiel som nič.

Ani neviem, ako vám to mám priblížiť, aby ste sa neurazili, ale napríklad hlavné rakúske, švajčiarske a nemecké médiá doteraz vôbec nič nenapísali o Matovičovom nákupe, ba prvé dva dni si ani nevšimli vašu vládnu krízu. Francúzsky Figaro nemal o tom nič, momentálne čítam často srbské noviny, tiež nič, skúsil som liberálnu poľskú „Wyborczu“, veď aspoň tá musela Matoviča rituálne zbičovať, ale tam nič.

Jedinú zmienku v zahraničných európskych médiách som našiel v dennom prehľade európskych novín „eurotopics“. Tam bol jeden citát z poľských novín Polityka. Napísali: „Je nápadné, že EÚ doposiaľ nekritizovala očkovacích odpadlíkov, a zdá sa, že nevie, ako k tejto otázke pristúpiť.“

Mne sa zdá, že poľskí kolegovia to vidia správne. Hovorca Európskej komisie Stefan de Keersmaecker totiž dostal počas videokonferencie otázku na týchto „odpadlíkov“. Odpovedal zdvorilo, že „členské krajiny Únie majú právo na samostatné uzatváranie zmlúv s inými výrobcami vakcín, ako sú tie registrované Európskou liekovou agentúrou“.

Zhrniem teda reakciu Západu takto: Prakticky nikto v Európe si nevšimol pristátie Sputnikov na košickom letisku. A tí vyvolení, čo o tom náhodou počuli, sa k tomu nevyjadrujú. Buď sú takí pohoršení, že im došli slová. Alebo Slovákom tajne závidia.

Pondelkové prekvapenie označil progresívny europoslanec Michal Šimečka takto: „v očiach našich európskych partnerov je to nepochopiteľné“. Ja úprimne verím, že Šimečka mladší tomu úprimne verí, lebo možno nejaký jeho bruselský známy z nejakej natovskej mimovládky utrúsil kritickú poznámku.

Lenže, verte, ja vám to odprisahám: Ani široká, ani úzka verejnosť nikde v Európe vaše Sputniky nerieši. Ak si Slovensko narobilo pred celým svetom „medzinárodnú hanbu“ (zase Hvorecký), tak svet o tom ani len netuší.

Otázka: Čo ak ten Západ, ktorému slovenskí západniari prisahali večnú vernosť, existuje len v ich hlavách?

Po tretie, slovenskí západniari

Od stredy došlo k zjemneniu slovníka, „vôbec nejde o Sputnik V“, tvrdil odrazu Richard Sulík, „tu nejde o Sputnik“, vyhlásila odrazu Veronika Remišová. Možno si uvedomili, že nedopriať občanom dobrovoľnú ochranu pred zúriacim morom môže na niekoho pôsobiť nesympaticky. Mnohé z toho, čo v tento týždeň vyletelo zo slovenských západniarov, bolo určite povedané alebo napísané v prvom záchvate protiruského besnenia.

Možno niektorí niečo z toho už ľutujú. V každom prípade je zaujímavé, že dokázali v návale emócií zabudnúť na tú kľúčovú vec: zomiera strašne veľa ľudí a treba s tým niečo spraviť.

Pochopiť takéto pudy, to je pre mňa v neutrálnom Rakúsku ťažká metafyzika. Medzinárodná hanba, ktorú si poprední prívrženci euroatlantickej orientácie Slovenskej republiky tento týždeň urobili, sa nedá len tak ľahko niečím odbiť. Nedá sa to hodiť na sprostosť – lebo sú medzi nimi tí najvzdelanejší ľudia.

Nedá sa vysvetliť tým, že niektorí z tých politikov sú už očkovaní Pfizerom – také suprematické svine azda nie sú, nie! Na pochopenie nestačí ani skutočnosť, že pozoruhodne veľa predstaviteľov tejto vládnej väčšiny malo v minulosti živnosť z protiruského odboja – veď práve títo kričali najmenej.

Vo svojej bezradnosti som sa opýtal svojho kuma na strednom Slovensku. Poslal takúto odpoveď: „Títo chlapci síce chodia na Maldivy, ale vo svojich hlavách boli najvyššie na povale a najďalej v záhrade za domom. Oni sa furt chcú k niekomu definitívne pridať, len aby nemuseli sami premýšľať.“

Páčilo sa mi to, bolo to zemité a múdre ako vždy, ale aj tak sa neviem vcítiť do vypuknutej hystérie bratislavskej kaviarne. Medzi rozhorčenými bol aj veľký slovenský spisovateľ Marek Vadas, ktorý bol určite vyššie ako na povale, chodil po Afrike a uniesol nás svojím Liečiteľom do krásneho archaického sveta. Nejaký čas som mal pocit, že Vadas je mojím tieňom, pozerám sa v Sicílii na veľkotýždennú procesiu a on tiež, dám si v Štiavnici večerný drink a on tiež. Vadasovi teda určite nechýba prehľad svetobežníka, no dokonca aj on teraz napísal „o odvahe, ktorá sa volá hanba“.

Aj keď sa tento týždeň tak správali, bolo by príliš lacné povedať, že títo vaši západniari sú protislovenskí. Odrodilectvo orientované na rôzne smery sveta je silným prvkom vašej národnej histórie, to je známe, a, samozrejme, kto sa slepo opičí po (vysnívanom) Rusku alebo (imaginárnom) Západe, nie je dobrým slovenským vlastencom. Ale keďže sa to týka takého veľkého počtu najrôznejších ľudí, je tým povedané málo.

Často som sa tento týždeň pozeral na fotografie vašich pekných a štýlovo oblečených západniarov a pýtal som sa: Ako môžu byť takí krutí?

Nemám rád ten hyenizmus, ktorý do slovenského diskurzu zaviedol práve Matovič, keď vyčítal ľuďom, že „tancujú na hroboch“. Naprieč Európou je veľa zodpovedných, ktorí svojím zlyhaním počas pandémie objektívne spôsobili zbytočné úmrtia, ale nepoznám nikoho, kto to urobil zámerne.

Vychádzam z toho, že aj vaši západniari chcú koniec koncov dobro. Ale neviem si pomôcť, zvonka to tento týždeň občas vyzeralo ako tanec.

 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0