Politika Hegerova vláda 17. september 2020

Matovičova vláda Blíži sa koniec Jána Mičovského?

Erik Potocký
Erik Potocký

Na prácu ministra pôdohospodárstva si chce bližšie posvietiť premiér Igor Matovič.

Na prácu ministra pôdohospodárstva si chce bližšie posvietiť premiér Igor Matovič.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Erik Potocký

Blíži sa koniec Jána Mičovského?
FOTO TASR – Martin Baumann

Čestný človek, ale slabý manažér. Ján Mičovský ako minister pôdohospodárstva podľa väčšiny zainteresovaných svoju funkciu nezvláda. A takýto názor nepanuje len medzi jeho kritikmi, ale aj medzi ľuďmi, ktorí v ňom videli nádej na zmenu v agrorezorte.

Niečo poodhalil priamo premiér Igor Matovič, ktorý pre Postoj TV priznal, že má obavy, aby si jeho ministrov na ministerstvách neobmotali okolo prsta rôzni úradníci, ktorí sa v minulosti podieľali na nekalých praktikách. A ministerstvo pôdohospodárstva a Ján Mičovský je pre premiéra jedným z kandidátov na najvážnejšie obavy tohto druhu.

Hoci Igor Matovič nespochybňuje Jána Mičovského ako osobu a považuje ho doslova za „extrémneho dobráka“, práve u takýchto ľudí podľa neho najviac hrozí to, že si ho úradníci so zlými úmyslami omotajú okolo prsta a zahltia ho nepodstatnými záležitosťami.

„Ak by niekto mal zatriasť stoličkou pod ministrom Mičovským, tak by som to mal byť ja. Priamo nejaká takáto hrozba nie je. Úprimne ale priznávam, chcem si nájsť jeden-dva dni, kedy sa budem môcť venovať iba ministerstvu pôdohospodárstva. A chcem sa stretnúť s každým jedným človekom, ktorý bol prezentovaný, že z ministerstva pôdohospodárstva odišiel, s týmito kľúčovými ľuďmi, ktorí by mi povedali informácie z druhej strany. A chcem potom následne konfrontovať aj pána ministra Mičovského,“ povedal Matovič pre Postoj TV.

Na rozhodnutie o tom, či Ján Mičovský zostane ministrom pôdohospodárstva alebo nie, tak premiér podľa vlastných slov potrebuje viac informácií. V tomto duchu tvorí aj tím ľudí, akýchsi svojich poradcov, ktorí budú odborníkmi v jednotlivých rezortoch a budú konfrontovať ministrov. Na sektor pôdohospodárstva už premiér takéhoto „poradcu“ má.

Podobný názor ako premiér má na charakter ministra Jána Mičovského aj predseda výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta zo Sme rodina. Aj preňho je to čestný človek, ktorý pri morálnych dilemách neuhne.

Problém však vidí v jeho manažérskych schopnostiach. Karahutovi chýba strategický plán na volebné obdobie a sedemročné programové obdobie v oblasti spoločnej poľnohospodárskej politiky Európskej únie. Doposiaľ podľa neho neexistuje ani vízia rozvoja rezortu s plánom legislatívy. A hoci ho považuje za čestného človeka, problém môže vzniknúť medzi ľuďmi, ktorými sa obklopí. Tí ho môžu buď potopiť, alebo mu pomôcť správne nastaviť komunikáciu s odbornou aj laickou verejnosťou. Rozhodovať podľa Jaroslava Karahutu nemajú úradníci od stola, ale ľudia s praktickými skúsenosťami z terénu, povedal pre Postoj.

Odchody poradcov

Názory o slabších manažérskych schopnostiach už znejú aj verejne, z ministerstva pôdohospodárstva pomaly odchádzajú ľudia, ktorí prišli spolu s ministrom. Hoci prišli s nadšením a vôľou meniť veci, po pár mesiacoch odchádzajú so znechutením z toho, čo sa na ministerstve deje.

Zhrňme si, čo už verejne zaznelo. Šéf zboru poradcov ministra Mičovského Martin Ondráš, ktorý vo funkcii skončil 2. septembra, vo svojom blogu opísal situáciu na ministerstve takto:

„Historická pamäť je dobrá na to, aby sa pred Vás nemohol postaviť niekto, kto je v rezorte notoricky známy a z veľkej časti zodpovedá za stav, ktorý tu je, a začne sa prezentovať ako nepopísaný list papiera a podáva pomocnú ruku. Je pripravený krivdy naprávať. Ten, čo ich spôsobil. Toto bolo moje druhé veľké zistenie. Veľmi dobré prezentačné zručnosti rôznych ,zombíkov‘ a ich silná podpora zo skupín, ktoré za každú cenu potrebujú zachovať status quo, začala meniť pomery v rezorte. Ak nie priamo prostredníctvom týchto ľudí, tak nimi nastrčenými a ovládanými figúrkami.“

Minister sa podľa Martina Ondráša nechal zahlcovať návštevami, každého si chcel dopodrobna vypočuť a na systémové zmeny postavené na analýzach faktov neostával čas.

Otázka je, či práve tento spôsob nie je tá pravá páka na dobráckeho, idealistického Mičovského a jeho úprimný záujem o problémy ľudí. Zahltiť ho drobnými problémami, aby mohla veľká mašinéria fungovať tak, ako fungovala doteraz.

Uplynulý týždeň sa svojej funkcie vzdal poradca Milan Kyseľ, ktorého ministrovi odporučil Spolok farmárov Slovenska, teda združenie malých samostatne hospodáriacich roľníkov. Ten o svojich dôvodoch odchodu pre portál aktuality.sk povedal, že práca poradného zboru slúži len ako štít, ktorý má navodzovať odbornosť ministra, pričom sám šéf rezortu sa v reálnom rozhodovaní odporúčaniami poradcov neriadi, resp. ich neraz popiera.

Korupcia ako systém

Na to, čo sa roky dialo v rezorte pôdohospodárstva, v súvislosti s dotáciami pre poľnohospodárov upozornila aj Slovenská informačná služba. Ak si pozrieme zverejnené správy o činnosti SIS za rok 2018 a 2017, prečítame si síce nekonkrétne no veľavravné zistenia:

„V oblasti poskytovania poľnohospodárskych dotácií boli zaznamenané prípady pravdepodobného korupčného konania pri schvaľovaní dotácií a kontrole ich čerpania, vďaka čomu mohli ich poberatelia neoprávnene čerpať dotácie aj na plochy, ktoré neboli obhospodarované. S týmito prípadmi sa tiež spája korupcia pri prenájme štátnej poľnohospodárskej pôdy, ktorá bola prenajímaná za podmienok nevýhodných pre štát.“ (Správa o činnosti SIS za rok 2018)

„V súvislosti s prenájmom štátnej pôdy a následným čerpaním dotácií na pôdu z eurofondov SIS informovala o pravdepodobnom predstaviteľovi organizovaného zločinu z východného Slovenska, ktorý sa uplatňovaním podvodných postupov a vyhrážkami údajne snažil získať pôdu do prenájmu.“ (Správa o činnosti SIS za rok 2017)

Obraz o fungovaní rezortu v minulých rokoch nám dáva aj vyšetrovanie akcie Dobytkár, ktorá sa zamerala na korupciu pri prideľovaní dotácií z Poľnohospodárskej platobnej agentúry. Tá (v skratke) podľa výpovede jedného z obvinených, ktorý sa rozhodol spolupracovať fungovala, na princípe akýchsi povinných úplatkov. Žiadatelia o dotáciu sa mali cez sieť vybavovačov na rôznych stupňoch zaviazať, že z pridelenej dotácie odvedú 20 percent ako „odmenu“ za úspešné vybavenie svojej žiadosti.

Samozrejme, nemohli to robiť priamo, na drevo. Existoval na to systém rôznych firiem, s ktorými podpisovali zmluvy na fiktívne služby v sumách zodpovedajúcich dohodnutému úplatku. Z doterajšieho vyšetrovania tak vyplýva, že korupcia v tejto inštitúcii nebola chybou v systéme či zlyhaním niektorých ľudí. Korupcia bola priamo súčasťou celého procesu prideľovania dotácií. Polícia zatiaľ vyčíslila sumu prešetrovaných úplatkov na viac ako 10 miliónov eur.

Ďalším človekom, ktorý sa po krátkom čase rozhodol opustiť rezort pôdohospodárstva, je šéf PPA Tibor Guniš. Oficiálne to dôvodí zdravotnými a rodinnými okolnosťami, na svojom poste by však mal byť ešte do konca novembra a minister Mičovský deklaroval, že sa ho bude snažiť presvedčiť, aby platobnú agentúru viedol aj ďalej.

Vydrží Mičovský?

A hoci premiér Igor Matovič nateraz hovorí o tom, že odvolanie Jána Mičovského nehrozí, podľa informácií z kuloárov panuje u premiéra a jeho blízkeho okruhu nespokojnosť najmä s prípravou čerpania európskych fondov. Aj z Fondu obnovy, aj zo Spoločnej poľnohospodárskej politiky.

Iné zdroje hovoria dokonca o tom, že táto nespokojnosť je na takej úrovni, že ak nedôjde k rýchlemu zlepšeniu, premiér do niekoľkých týždňov ministra odvolá. Sám Ján Mičovský však akékoľvek špekulácie o svojom odchode z ministerstva pôdohospodárstva odmieta.

Na pozadí verejných aj kuloárnych informácií pôsobí spor so Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou o určovanie nájmu štátnej pôdy len ako povrchová kauzička.

Bez toho, aby sme dehonestovali snahu či prácu ministra Jána Mičovského, tento rezort potrebuje krízového manažéra. Je výzvou pre samotného ministra, či sa nechá pohltiť mikromanažmentom a osobne sa vkladať do každého problému a hodiny počúvať všetkých, ktorí zaklopú na dvere ministerstva, alebo sa obklopí profesionálmi a bude sa pri rozhodovaní riadiť ich radami. Hydra, ktorá roky profitovala z nejasného rozdeľovania dotácií, totiž dňom volieb určite nezmizla.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0