Politika 27. február 2020

Koho odporúčame voliť

Martin Hanus Fero Múčka
Martin Hanus Fero Múčka
Odpovedáme na najčastejšiu otázku, akú sme za posledný mesiac dostali.
Odpovedáme na najčastejšiu otázku, akú sme za posledný mesiac dostali.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Martin Hanus

Fero Múčka

Koho odporúčame voliť
Ilustračné foto TASR – Roman Hanc

Najväčšie zastúpenie ľudí, ktorých by sme krúžkovali, majú strany OĽaNO a KDH. Neprekvapí, že tieto dve strany sú podľa nášho prieskumu výrazne nadpriemerne zastúpené aj v preferenciách našich podporovateľov.

OĽaNO je dnes tou dynamickejšou a kreatívnejšou stranou. Už teraz je zrejmé, že si ho voliči v sobotu vyberú za lídra zmeny a toho hnutie tak bude výrazne určovať charakter budúceho vývoja krajiny.

Hnutie, ktoré pred desiatimi rokmi založil Igor Matovič, už tradične prináša aj viacero silných osobností s kresťanskodemokratickou identitou. No súčasne ide o veľmi nevyspytateľné zoskupenie, ktoré by muselo za pochodu prejsť zásadnou koncepčnou zmenou, aby bolo spoľahlivejším prvkom politickej scény. No aj to všetko stojí a padá na tom, ako sa bude schopný do novej roly transformovať sám Igor Matovič. O našich veľkých pochybnostiach sme už písali, po sobote bude mať Matovič šancu presvedčiť nielen nás, že sme ho podcenili.

Osoba lídra nie je jediným problémom, OĽaNO bude musieť dobiehať aj slabšiu ponuku ľudí, ktorí by vedeli dobre zastávať exekutívne posty. Napokon, hnutie sa nikdy cielene nepripravovalo na prebratie moci, viacerí jeho poslanci skôr súťažili s investigatívnymi novinármi, kto skôr odkryje korupčnú kauzu.  

KDH sa v posledných voľbách do parlamentu nedostalo, teraz v prieskumoch taktiež osciluje na hrane zvoliteľnosti a v sobotu tak hnutie s 30-ročnou históriou zvedie zápas o prežitie. 

Čo však súčasné KDH, ktoré po vypadnutí z parlamentu prešlo veľkou personálnou obmenou, spája s tou jeho slávnejšou minulosťou? Pomerne jednoznačne slabšie pôsobí v expertíze. Kresťanskí konzervatívci sa kedysi silne profilovali napríklad v oblasti justície či vnútra a neraz boli v týchto oblastiach lídrom. Dnes tam takúto silu nevidno. KDH bolo kedysi aj na čele debaty o zahraničnej politike, varovalo pred americkými dobrodružstvami na Blízkom východe, ktoré spôsobili nečakané problémy, ako prvé silnejšie upozorňovalo na neduhy prituhujúcej európskej integrácie a jej možné škodlivé následky. V dnešnom KDH už takýchto debát niet. 

To, čo KDH zostalo ako jediné aktívum, je jednoznačnosť v hodnotových a kultúrno-etických témach. Aj tu v rámci zbytočného experimentovania Alojza Hlinu nastal občas chaos. V snahe rozšíriť elektorát a pod vplyvom vytlieskavania od ľudí, ktorí však KDH voliť nechcú, sa nechal zatiahnuť do nezmyselnej všeobjímajúcej polohy. Tá vyvrcholila letným paktom s progresívcami. Jeho presvedčenie, že takto získa novú podporu, bolo naivné. Naopak, KDH ide do volieb s nižšími preferenciami, ako mala strana pred voľbami v 2016 alebo ešte v lete roku 2019.

KDH sa však napokon svojím programom ani zložením kandidátky do nijakého hodnotového experimentu nepúšťa a do volieb ide ako najjednoznačnejšia konzervatívna strana. Okrem hodnotového kritéria treba oceniť aj fakt, že KDH v tejto dobe takmer bezhraničného sociálneho populizmu ostalo racionálnou silou aj v rámci opozície. Zároveň je Hlinova strana ostro vyhranená proti Smeru aj ĽSNS, preto sa s ňou dá rátať ako so súčasťou zmeny, ktorú Slovensko po Ficovej ére tak potrebuje. Pri množstve scenárov, ktoré sa dnes ponúkajú, môže o vzniku tejto zmeny rozhodnúť aj to, či sa KDH dostane do parlamentu.

Voľby v samotnej redakcii Postoja dopadli výrazne – dvojtretinovo – v prospech KDH.  Ďalšími volenými stranami boli OĽaNO a Za ľudí, dvaja voliči hodili neplatný hlas, ktorým deklarovali, že si z dnešnej ponuky strán vybrať nechcú.

Pre väčšinu členov redakcie nešlo o nadšenú voľbu. Silným mobilizujúcim argumentom boli práve preferencie KDH na rozhraní jeho zvoliteľnosti.

Vzhľadom na všetko spomínané preto voličovi, ktorý rozmýšľa, koho voliť, ak chce čo najviac zvýšiť šance pre zastúpenie konzervatívneho hlasu v parlamente a zároveň čo najviac zvýšiť šancu pre zásadnú zmenu pomerov na Slovensku, odporúčame voľbu KDH.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň