Spoločnosť Rodina 20. február 2020

Keď sa spoja experti s reality šou, vzniknú Svadby na prvý pohľad

Eva Čobejová
Eva Čobejová

Na Markíze bude pomaly vrcholiť reality šou Svadba na prvý pohľad. Je to mimoriadne úspešný program, Markíza už avizuje pokračovanie.

Na Markíze bude pomaly vrcholiť reality šou Svadba na prvý pohľad. Je to mimoriadne úspešný program, Markíza už avizuje pokračovanie.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Eva Čobejová

Keď sa spoja experti s reality šou, vzniknú Svadby na prvý pohľad
FOTO – TV Markíza

Pôvodne ten formát vymysleli Dáni a nápad je "geniálny". Vyhľadáte skupinu ľudí, ktorí si hľadajú partnera a sú ochotní to robiť pred kamerami. Nájdete k tomu ešte tím expertov, ktorí potom zo skupiny uchádzačov nájdu „vedecky“ dokonale zladené páry. A tým šťastným len oznámite termín svadby. No nie to, koho si budú brať.

V luxusných priestoroch pripravíte romantickú svadbu a tí dvaja sa prvýkrát uvidia až pred oddávajúcim. Sú krásne oblečení, ženy v sexi svadobných šatách s bielym závojom, k tomu dokonalá vizáž, všetci vyzerajú ako filmové hviezdy. Všetko je krásne, vyzdobené, všetci sú usmiati, dojatí, nadšení aj rodiny oboch mladomanželov, družičky, priatelia. Je to krásne, sentimentálne, dojímavé. Oko nezostane suché.

Samozrejme, je nachystaný aj svadobný apartmán, veľká posteľ, snehobiele obliečky na perinách, srdiečka, chladí sa šampanské, romantika ako vyšitá. Láska ešte trochu chýba aj základné informácie o tom, s kým som sa ocitol vo vzťahu, zato sú tu kamery a každú chvíľu musia účastníci opisovať svoje pocity, dojmy. Ale po chvíli sa kamery zo svadobného apartmánu diskrétne  vytratia. Trochu si aj vydýchneme.

Prenikla už informácia, že tá svadba nie je celkom skutočná.Zdieľať

Mladý pár hneď ráno ide na svadobnú cestu snov. A spolu s nimi tím filmárov. Pred kamerami sú potom od rána až do večera, pred kamerami sa zbližujú, hádajú, sporia, komentujú svoj vzťah, svoje správanie, skúšajú prvé bozky, dotyky. Ale všetko je profesionálne nasnímané aj zostrihané, žiadna nuda. Má to švih, pointu, napätie. Akurát treba vydržať aj dlhé zábery na jednotlivé destinácie, kam mladé páry išli na medové týždne, lebo aj cestovná kancelária potrebuje svoje promo.

Potom sa rozprávka na výlete končí a páry musia spolu vydržať žiť v jednom byte 30 dní. Aj s kamerami. Už je tu bežný život, práca, nákupy, spoločné večere, hádky a spoznávanie sa. Naozaj dobre vymyslené.

Keď prejde tridsať dní, reality šou sa končí, páry to môžu celé prebrať a môžu sa aj rozísť. Prenikla už informácia, že tá svadba nie je celkom skutočná. Má to svoju logiku, je to vlastne hra na manželstvo, takže ani rozchod nebude náročný. Niektoré páry z tejto reality šou aj spolu zostanú, ale ako ukazujú výsledky v iných krajinách, nie je to veľmi vysoké číslo.

To spochybňuje pôvodnú hypotézu, že veda dnes dokáže nájsť dokonalého partnera. Stačí urobiť pár testov. Na začiatku vidíme tím expertov, ako dávajú uchádzačom k niečomu privoňať, robia genetické rozbory, testy a potom hĺbavo dumajú o jednotlivých uchádzačoch. Pôsobí to veľmi vedecky.

Je tu biologička, psychologička, matchmakerka (spájačka ľudí) i vzťahový mentor. Všetci sú veľmi fotogenickí a presvedčiví. Ale v skutočnosti všetci chápeme tú hru. Je to reality šou, nie je to vedecký pokus, ale trochu sa na vedu hráme, aby to lepšie pôsobilo.

Tvorcovia uvádzajú, že mali takmer tristo záujemcov.Zdieľať

Nehovorí sa prekvapivo len o vede, ale aj o tradícii. Tvorcovia argumentovali aj tým, že dohodnuté svadby boli ešte pred pár desaťročiami celkom bežnou vecou aj v našej spoločnosti. Teda že sa robili dohadzovačky – a že to vcelku fungovalo. A hoci sme získali slobodu vyberať si partnera, zamilovať sa, dnes si mnohí ľudia nevedia nájsť svoju lásku, lebo ani na internet sa nedá celkom spoľahnúť. Preto sa vráťme k tradícii a dodajme k tomu vedu. A samozrejme kamery. Tvorcovia relácie, ktorí sa odvolávajú na tradície, však nepripomínajú fakt, že kedysi dohodnuté sobáše neboli „na skúšku“. Išlo o vzťah na celý život, nie na pár týždňov.

Trochu si dovolím spochybniť aj fakt, že sa do reality šou prihlásili iba ľudia, ktorí majú naozaj problém nájsť si partnera. Jasne tam cítiť aj iné motivácie. Teda nemyslím motivácie televízie a tvorcov, ktorým prirodzene ide o úspešnú reality šou.

Ale kto sa prihlási do takejto reality šou? Tvorcovia uvádzajú, že mali takmer tristo záujemcov, bolo teda z čoho vyberať. Lenže určite to nebolo jednoduché. Do takéhoto programu sa isto prihlási aj veľa čudákov, ľudí s rôznymi úchylkami, narcisov a podobne. Tých treba vylúčiť a potom môže byť vhodných ľudí aj nedostatok. Ako sa už dostalo na verejnosť, minimálne jedna účastníčka – ktorá miluje kamery a je aj youtuberka – bola priamo oslovená televíziou. Minimálne u nej teda nešlo v prvom rade o to, aby našla ideálneho partnera.

Napriek tomu, že sa výber robil vraj precízne, objavila sa v šou aj dievčina, ktorá má problematickú minulosť (drogy, erotické video). Keď sa tieto veci začali zverejňovať, veľmi to ublížilo najmä jej akože manželovi, ktorý sa asi naozaj zamiloval. A pred kamerami sa musel s týmito vecami nejako vyrovnať.

Ale tvorcovia mohli byť spokojní. Šou bola o to dramatickejšia aj pikantnejšia, lebo snímky s odhalenou L. sa objavili v rôznych bulvároch.

Obidvom počas nakrúcania asi došlo, že je ťažké takto si budovať normálny vzťah.Zdieľať

V prvej sérii, ktorá sa končí budúci týždeň (a vtedy uvidíme, či páry spolu zostanú), sú účastníci, ktorí si to vyslovene užívajú. Majú radi kamery, vidno na nich, že sa tešia z toho, že prerazili do šoubiznisu a určite sa budú nasledujúce mesiace zjavovať na nejakých večierkoch či v celebritných rubrikách.

Ale sú tam aj iné typy: hravý muž, ktorý je akýsi nedospelý chlapec a bavia ho rôzne žartíky. Aj reality šou asi tak poňal. No napokon sa v programe usiluje o autenticitu, hoci ho to posúva do úlohy výstredného čudáka. Tento pár je k sebe rezervovanejší, ale je aj najautentickejší a človek by im aj rád držal palce. Mám pocit, že obidvom počas nakrúcania došlo, že je ťažké takto si budovať normálny vzťah.

Tragickejší je prípad dvojice, kde vystupuje zrelý muž pred štyridsiatkou. Na začiatku sebavedomo tvrdí, že si partnerku zatiaľ nenašiel, lebo je veľmi náročný, najmä na estetický rozmer partnerky. No a potom dostane krásnu ženu, zamiluje sa ihneď, ale ona zjavne nie. Veda akosi nezafungovala. Už na svadbe divák tuší, že mladá žena neplače dojatím, že je skôr sklamaná. A ten sebavedomý muž dostáva ranu za ranou, ku koncu je to už uzlík nervov so slzami v očiach. A pozerá sa na to kus Slovenska. A naozaj nechápete, prečo tento zrelý sebavedomý muž uveril tomu, že mu dokonalú partnerku nájde „vedecký tím z Markízy“.

To je ten problém, že človek netuší, kam ho táto nezvyčajná situácia donesie. Najmä ak to začne brať vážne, a nie ako hru. Mladučká ambiciózna youtuberka si zjavne nakrúcanie užíva a zvláda s prehľadom aj krízy. Zjavne ani nemá pocit, že teraz musí nájsť človeka na vážny celoživotný vzťah. Ide o to zviditeľniť sa a užiť si to, získať nové skúsenosti, vyskúšať nové situácie.

Máte zrazu lákavú šancu byť čosi ako voyeur.Zdieľať

Samozrejme, ak to začnete pozerať, rýchlo sa namotáte. Lebo máte šancu byť čosi ako voyeur. Veď kamery sú aj v spálni, aj v svadobnom apartmáne, všade. Samozrejme, nie je to žiadne porno, Markíza si drží líniu, aby nepohoršovala, aby to bola takpovediac „rodinná zábava“. A podsúva vám, že jej vlastne ide len a len o to, aby bolo svadieb čo najviac, aby si nezadaní našli partnerov a založili rodinu. Tým vás šikovne ospravedlňuje z toho, že sa na niečo také pozeráte.

Preto sa tak často zdôrazňujú rodinné hodnoty, láska na celý život. Vidíte rodičov mladomanželov, akí sú nadšení, že si ich dcéra či syn konečne našli partnerov, hoci aj neštandardným spôsobom. Vidíte, ako chcú uveriť, že to musí vyjsť. Vidíte svokru, ako prajne prijíma „zaťa“, svokra, ktorý je nadšený z „nevesty“, matku, ktorá úprimne túži po tom, aby jej dcéra konečne našla toho pravého, otca, ktorý verí, že vzťah jeho syna dobre dopadne, že to chce len čas.

Určite vás dojmú starnúci rodičia, ktorí dúfajú, že veda a televízia dopomôžu ich dieťaťu k šťastiu. A poviete si: Veď je to také milé! Všetci sú takí milí s úprimní! A všetkým ide o dobré manželstvo, rodinu. Až zabudnete, že pri všetkých tých „úprimných“ rozhovoroch, zbližovaniach či hádkach boli vždy aj akísi cudzí ľudia s kamerami v rukách.

Posúva to hranicu normálnosti do absurdných polôh. Zdieľať

To je ten problém, že takéto reality šou deformujú náš pohľad na to, čo je normálne. Pozeráte to a možno začnete mať pocit, že je to vlastne normálna vec začať vzťah svadbou. Prečo nie? A prečo nedopriať tým dvom mladým tridsať dni spoločného života v jednom byte, aby sa spoznali a rozhodli, či sa k sebe hodia?

Posúva to hranicu normálnosti do absurdných polôh. Priznám sa, že som celý čas počas sledovania tejto reality šou rozmýšľala nad jednou vecou: naozaj boli títo mladí pekní ľudia v takej zúfalej situácii, že volili tento spôsob hľadania partnerov? A mala som pocit, že tam nebolo až tak veľa zúfalstva či túžby po vzťahu, ale bolo tam najmä veľa túžby po dobrodružstve, sláve, nových extrazážitkoch, možnosti zažiť niečo super... Zrejme nerátali na začiatku s tým, že tisíce divákov môžu napokon vidieť, ako sú na dne, či ako veľmi sa mýlia vo svojom úsudku, napríklad aj o sebe či o svojich citoch. A navždy ostane niekde nejaká digitálna stopa po tomto ich zážitku.

Nechce sa mi príliš sa tu morálne rozhorčovať. Verím tomu, že čitatelia Postoja sami chápu, že toto je dosť nevkusné založenie manželstva. A verím, že čitatelia Postoja sú natoľko súdni, že by sa na niečo takéto nedali nahovoriť. Hoci majú silnú túžbu nájsť toho pravého a zažiť svadbu snov. Verte, bez tých kamier je to určite krajšie.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0