Spoločnosť 23. september 2019

Pochod za život sa nezunoval

Fero Múčka
Fero Múčka
Čakajú nás časy, keď potreba demonštrovania za hodnotu človeka bez ohľadu na jeho stav bude ešte rásť.
Čakajú nás časy, keď potreba demonštrovania za hodnotu človeka bez ohľadu na jeho stav bude ešte rásť.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Fero Múčka

Pochod za život sa nezunoval
Foto – Adam Rábara

Tretí pochod za život mal porovnateľnú energiu a silu ako tie predchádzajúce. 

Ten prvý, košický z roku 2013, mal výhodu o niečo prajnejšieho prostredia a pocitu premiérovosti. Ten druhý, bratislavský z 2015, mal zasa premiéru v hlavnom meste a hostilnejšom prostredí, čo mu tiež dávalo istú adrenalínovú príchuť.

Tento rok sa žiadna premiéra nekonala, aj preto nebolo predvídateľné, koľko ľudí napokon pochod pritiahne. Napokon to bolo podobné číslo, ako zvyklo byť predtým.

Rovnaký bol aj dojem z účastníkov, vytvárajúcich generačne rôznorodý mix. Nemalá časť z nich v čase prvého košického pochodu ešte nebola ani plnoletá. Jedno z prvých zistení z pochodu znie, že sa začína odovzdávať generačná štafeta.

Aj teraz platilo, že pochod bol svojou formou viac happening ako nátlaková akcia. Viac sa debatovalo, ako skandovalo. Podobne, na žiadnej inej masovej demonštrácii neuvidíte pobehujúce či hrajúce sa deti v tisíckach.

Aj teraz platilo, že pochod bol svojou formou viac happening ako nátlaková akcia. Zdieľať

Organizátori a takmer tisícka dobrovoľníkov technicky aj logisticky pochod zvládli, za čo im patrí uznanie, slušne zorganizované boli aj sprievodné podujatia počas víkendu.

Trochu nesvoji si mohli pripadať sekulárni účastníci, ktorých zrejme nebolo málo. Podľa prieskumov sa k pro-life hodnotám hlási výrazne väčšia časť spoločnosti, ako sú praktizujúci veriaci. Pre tých bolo v programe azda trochu priveľa prvkov s religióznym podtónom.

Nebolo možné si nevšimnúť ani zástupcov ĽSNS. Možnosti organizátorov vylúčiť ich z pochodu sú nulové, aj to je súčasť demokratickej právnej kultúry. Zistili to už usporiadatelia mnohých kultúrnych podujatí. 

K dispozícii zostali len slovné napomínania od moderátorov a v ešte väčšej miere od účastníkov. Pod tlakom okolia počiatočný nástup zoslabol a keď sa pochod opäť zhromaždil na Námestí slobody, ich vlajky sa už objavovali len sporadicky. Nedá sa povedať, že by ich marketingová taktika nemala žiadny efekt, aura násilného vtierania sa však nad nimi niesla každým prejdeným metrom.

Našu krajinu aj  civilizáciu čakajú intenzívne debaty o tom, v čom spočíva hodnota človeka. Zdieľať

Už v pondelok sa začne v parlamente rozprava k viacerým pro-life návrhom, o ktorých sa bude hlasovať v strede týždňa. Zatiaľ to nevyzerá, že by existovala krížová podpora pre takú zmenu, ktorá by zabezpečila reálnu zvýšenú ochranu pre nenarodených. Azda pochod predsa len zvýšil šancu, že sa tak napokon stane.

No aj bez ohľadu na výsledok hlasovania parlamentu má tento pochod za život, rovnako ako tie minulé a aj budúce, veľký význam, možno väčší, ako sa dnes zdá.

Našu krajinu aj civilizáciu čakajú intenzívne debaty o tom, v čom spočíva hodnota človeka. 

Motívom k nej bude zhoršujúca sa demografia, ktorá zvýši náklady na sociálne a zdravotné výdavky. Spolu s tým sa otvorí debata, aký zmysel má spoločenská investícia do života, ktorý sa blíži k svojmu záveru. Náznaky pohybu verejnej mienky z prieskumov starnúcich spoločností už preukazujú znižovanie citlivosti voči hodnote života starých ľudí.

Iná filozofická debata, ktorá pred nami stojí, prinesie relativizáciu ľudského života vzhľadom na jeho ekologickú príťaž. Indikátorom tohto myslenia je rastúca popularita myšlienky, že nový človek je nezodpovednosť.

Potreba demonštrovania za hodnotu človeka bez ohľadu na jeho stav bude ešte rásť.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0