Politika Kočnerova Threema 19. august 2019

Rusko Čítanie z Threemy

Martin Hanus
Martin Hanus

Prečo sa nedať oslepiť Kočnerovou komunikáciou so Zsuzsovou.

Prečo sa nedať oslepiť Kočnerovou komunikáciou so Zsuzsovou.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Martin Hanus

Čítanie z Threemy
Marian Kočner prichádza na nitriansku pobočku NAKA, 13. august 2019. FOTO TASR - Henrich Mišovič

Bez našich podporovateľov by tento článok nevznikol. Viac ako dve tretiny našich darcov nás podporujú pravidelne.

>>PRIDAJTE SA AJ VY.<<

Toto politické leto malo vojsť do povedomia videom Michala Trubana, ktorý pár rokov dozadu pred študentmi machroval, čo ho pri biznis úspechu naučili tvrdé drogy – bolo pritom zjavné, že video sa nezjavilo len tak, ale médiám ho posunul niekto, kto Trubana rozpracovával.

Napokon sa však politické leto 2019 stane pamätným vďaka úniku rozšifrovanej komunikácie medzi Marianom Kočnerom a jeho asistentkou/volavkou Alenou Zsuzsovou, teda úniku komunikácie, ktorá je súčasťou živého trestného spisu.

S Threemou opatrne

Vzájomná komunikácia vraj zaberá až 600 strán, minulý týždeň boli zverejnené prvé časti, tento a budúci týždeň prídu ďalšie. Kočnerova Threema tak zahltí verejný priestor podobne, ako ju kedysi zahltila Haščákova Gorila. A tak ako v prípade Gorily, aj teraz v prípade Threemy sa pred nami odvíjajú dva príbehy, jeden politicko-mediálny, v ktorom bude miestami viac konšpirácie než reality, a ten druhý trestnoprávny. A aj samotný Marian Kočner bude miestami viac mýtickou postavou, ktorá keď si zmyslela, tak „nahučala“ na najvyšších predstaviteľov štátu, aby šli veci želaným smerom.

Kočnerova Threema je zjavne rovnako ako Gorila autentickým prepisom komunikácie dvoch osôb, ktorá šokuje najmä ich amorálnosťou a citovou sploštenosťou. Z nemalej časti berie na seba podobu melodrámy, kde sa on rád chvastá svojím vplyvom, namýšľa si, že zastaví protesty či zachráni Ficovu vládu, a ona ho za všetko nesmierne obdivuje.

Ale Kočner sledoval pri tejto komunikácii aj iné motívy. Možno ani sám niekedy neveril, čo píše, ale potreboval, aby Zsuzsová po spoločnom zločine neprepadla panike, aby svojmu „Ave Ty“ verila, že má všetko pod kontrolou a celý svet mu leží pri nohách, takže nikomu z nich nič nehrozí. Kočner sa preto vystatuje, hrá svoju hru so Zsuzsovou a možno kdesi v záhlaví mu napadá, že hrá svoju hru aj s tými, ktorí sa raz k zašifrovanej komunikácii dostanú, preto mobil ani aplikáciu nezničí, ale odovzdá ho Petrovi Tóthovi (a ten polícii).

Samozrejme, Threema ukazuje aj to, ako Kočner fungoval, koho poznal a ako uvažoval, že to bol profesionálny obsmŕdač a gangster v jednej osobe, ale oveľa nebezpečnejší než sme si pred rokom 2018 mysleli.

Kočner sa v Threeme chváli, že volal s Kaliňákom, a čaká, čo vymyslí, aby mu pomohol s registráciou strany Cieľ (tá je napokon ministerstvom vnútra zamietnutá), neskôr zas píše, že Kali mu nikdy nič nedal, len bol na neho dobrý dosah. Čo to vlastne vypovedá o jeho skutočnom vzťahu s Kaliňákom? Nič viac než o čom sme vedeli doposiaľ.

V sobotu 11. marca 2018 Kočner Zsuzsovej oznamuje, že deň na to, v nedeľu, sa stretne s „Hranolom“, ale ďalšie dni sa už ani slovkom nezmienil, že by sa s vtedajším premiérom naozaj stretli a o niečom hovorili. Nedá sa to síce vylúčiť, aj Fica mal Kočner na dosah, keďže jeho firma roky susedila s bytom premiéra v Bonaparte. Threema opäť len zvírila prach, už nám o údajnom stretnutí Kočnera s Ficom nepovie nič, po bombastickom novinovom titulku prichádza sklamanie.

Z Threemy sme sa dozvedeli, že Kočner a Bugár sa minulý rok začiatkom marca na Maldivách viac než len pozdravili, ako sa nás usilovali vlani presvedčiť, minimálne sa zhovárali pri raňajkách. Nevieme naisto, či Kočner vycestoval za Bugárom do hotela cielene, alebo to bola len pozoruhodná náhoda. Takisto si nemôžeme byť istí, či iba prehodili pár viac-menej zdvorilostných viet, alebo mu Bugár prezradil niečo z intimity koaličnej kuchyne.

Kočner sa Zsuzsovej chválil, že sa s Bugárom stretne po raňajkách aj na obede, no k tomu už zrejme nedošlo, keďže o deň neskôr písal Kočner už len o tom, ako poraňajkoval „s Bélom“.

Problém je, že z tohto nemusí vyplývať nič viac než len to, že otravný Kočner vyhľadal Bugára. V skutočnosti o dosť zaujímavejšia než to, že Bugár mal nejaký raňajkový kontakt s Kočnerom, je informácia, ktorá zapadla prachom a Bugár ju nedementoval: a síce, že líder koaličného Mostu bol na Maldivách okrem manželky aj so Štefanom Czuczom, ktorého možno označiť za mosťáckeho oligarchu.

Z Threemy tiež nevyplýva, že by Kočner zohral akúkoľvek špeciálnu úlohu pri riešení koaličnej krízy. Bugár v čase stretnutia s Kočnerom vedel len toľko, že nechce ísť do predčasných volieb, jeho Most sa však ocitol pod takým tlakom, že najskôr musel odstúpiť Kaliňák a potom aj Fico z postu premiéra, aby Bugár udržal vládu. Nič z toho sa ešte na Maldivách nedalo naplánovať.

Odkaz od redakcie POSTOJA: Potrebujeme vás!

Články na Postoji nie sú spoplatnené, aby ich mohlo čítať čo najviac ľudí. Vznikajú najmä vďaka pravidelnej mesačnej podpore od čitateľov, ľudí, ako ste vy. Budeme si veľmi vážiť, ak nás budete podporovať. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe článkov, ako je tento. 

Ďakujeme!

Rovnako treba opatrne pristupovať k dnes zverejnenej časti Threemy, kde Kočner Zsuzsovej v marci 2018 písal, že ak by bugárovci odišli z vlády, on ešte ukul plán B – vládu by vraj podržal Kotleba, ktorému vybavil, že Najvyšší súd zamietne podanie generálneho prokurátora Čižnára na rozpustenie ĽSNS. Čižnár podal návrh na rozpustenie ĽSNS v máji 2017, z pohľadu Kočnerovho plánu B malo zmysel, aby Najvyšší súd zamietol podanie na jar 2018. Súd však zamietol návrh na rozpustenie ĽSNS až na jar 2019.

Samozrejme, možno pochybovať, či Kočner alebo niekto iný cez sudcov ako Nora Halmová v zákulisí ovplyvňoval rozhodovanie súdu. Faktom však bolo, že argumentácia Čižnárovho podania proti ĽSNS bola podľa viacerých médií vrátane Postoja až príliš nepresvedčivá.

Zatiaľ je preto predčasné vyhlásiť Kočnerovu Threemu za správu o stave republiky.

Čo je dôležitejšie než rôzne konšpirácie

Iste, opozícia musí hovoriť, že Threema je dôkazom, aký mal Kočner pred vraždou aj krátko po nej vplyv na Kaliňáka, Fica, Bugára či Danka. Ale úlohou novinárov nie je splynúť s opozičným naratívom, seriózne médiá by mali byť aj v takýchto emocionálne prepnutých časoch vyzbrojené istou zdržanlivosťou, aby tú skutočnú moc, ktorou Kočner dlho oplýval, nebanalizovali menej podstatné historky.

Kočner sa za rôznych vlád správal ako veľkohubý gangster, ktorý kráčal na hrane aj za hranou zákona, nadväzoval styky s politikmi aj mocnými biznis hráčmi ako Penta a popritom si zhromažďoval rôzne informácie, kompromateriály, a ako dnes vieme, na to všetko mu slúžila volavka, oslobodená od akýchkoľvek zábran.

Nič z toho by toľké roky nefungovalo, keby Kočner nebol pod ochranou systému, za ktorý bol spoluzodpovedný najmä Ficov Smer, keby nemal svojho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku a cez Bödörovcov aj svoje páky v Gašparovej polícii. Paradoxom je, že k tomu najhoršiemu, pravdepodobnej objednávke vraždy Jána Kuciaka, siahol až po tom, čo (i vďaka práci samotného Kuciaka) o ochranu tohto systému od jesene 2017 postupne prichádzal.

Viac než rôzne konšpiračné teórie, ktoré v týchto dňoch vznikajú zverejňovaním Threemy, je preto pre zdravie spoločnosti dôležité, aby vyšetrovatelia a prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry odkryli sieť konkrétnych osôb na polícii a prokuratúre, ktoré konali na povel či v záujme občana Kočnera. A napokon, aby obžaloba, ktorú prokurátori plánujú podať proti Kočnerovi a ďalším obvineným do konca roka, bola na súde nepriestrelná a Kočnerovi prvotriedni advokáti nemali proti nej šancu.     

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0